Основният ремонт в един дом често налага цялостна подмяна на санитарията, включително и на лирата за баня. Ако става дума за ремонт на апартамент в новопостроена кооперация, необходимостта е само от естетическа гледна точка – да махнем стандартната лира, ако има поставена такава от строителя, и на нейно място да поставим красива съвременна лира за баня, която ще краси самата баня и ще е по-ефективна.

Има много различни видове и форми лири за баня, затова не е много лесно човек да избере. Някои се монтират само в бани – те се справят чудесно с подсушаването на мокри дрехи и премахват излишната влага в помещението. Други могат да се монтират дори и в коридора.

Е, каква лира за баня да изберете, така че не само да изглежда добре на стената, а и да е едно полезно устройство в дома ви? Нека разгледаме този въпрос.

Какво е лира за баня и за какво се използва?

Върху лирата за баня можете да сушите мокри дрехи, кърпи и бельо. Но това е един от основните елементи на банята, който регулира микроклимата в това помещение, елиминира излишната влага, което предпазва от появата на различни видове плесен и гъбички.
За да работи правилно лирата в банята, вентилацията в помещението трябва да е добра, затова при ремонта е добре да се погрижите за това. Ако няма вентилационен отток от банята, специалистите препоръчват да се монтира малък вентилатор в това помещение, който ще създаде циркулация на въздуха принудително.

Каква е разликата между водната и електрическата лира за баня?

Лирите за баня се различават по начина им на нагряване и са два вида:

  • Водни лири за баня;
  • Електрически лири за баня.

Водни лири за баня

Те се свързват към водопроводната система с горещата вода. Този тип лири за баня е оптимален за кооперации, но за къща, където няма централна водоснабдителна система или централно отопление, е безполезна.

Има различни форми и размери водни лири за баня, но когато избирате такъв тип, имайте предвид някои нюанси, за които ще Ви разкажем по-надолу. Освен това водните лири за баня си имат своите минуси. Например при внезапно спиране на топлата вода в апартамента, лирата за баня ще е просто едно украшение в банята или просто някаква закачалка.

Електрически лири за баня

Те се произвеждат по същия принцип като електрическите радиатори. В тръбите им има специална течност – може да е масло или антифриз. Лирите за баня се свързват към електрическата мрежа в жилището и имат редица допълнителни регулатори, нещо за настройка за температурата, вграден термостат и т.н. този уред може да бъде монтират както в банята, така и в кухнята или в коридора за сушене на обичайните неща.

Електрическите лири за баня са перфектни за монтаж във всеки дом като основен или помощен инструмент за сушене на мокри вещи. Към недостатъците на електрическите лири за баня можем да отделим факта, че работата с електричество в условия на висока влажност невинаги е желателно, дори и при подсилените технологии за безопасност, които се използват от производителите.

Избор на водна лира за банята

Ако сте решили да изберете класическа водна лира за Вашата баня, добре е да се запознаете с особеностите на работата на този тип по-подробно.

Работно налягане

Първото, което трябва да направите, е да разберете в регионалното ВиК какво е нормалното налягане на водата в тръбите на системата за гореща вода. Това е необходимо, за да изберете правилно работното налягане на новата си лира за баня. По принцип в кооперациите налягането на надвишава 4 атмосфери, но понякога водоснабдителните системи се тестват с хидродинамични удари и една слаба лира за баня няма да може да издържи.

Най-добре е да изберете лира със запас на водното налягане, нормално е да е от 3 до 7 атмосфери. Има и водни лири за баня с работно налягане до 25 атмосфери, което е най-надеждното решение на пазара.

Ако ще си купувате лира за баня за къща, която е със собствена отоплителна система, в която по принцип налягането не е високо и е около 2-3 атмосфери, можете да изберете която и да е лира за баня, стига да Ви хареса дизайнът ѝ.

Също така в много лири на чуждестранни производители има специални клапани и регулиращи кранове, които ще помогнат за изравняването на налягането в системата и да се изпусне въздухът, ако има такъв.

Трябва да отбележим, че за подмяната на стандартна водна лира ще Ви е необходим квалифициран специалист, тъй като често старите лири за баня са монтирани в стената и нямат специална резба, с помощта на която да ги премахнете. Те трябва да се режат с ракета, след което майсторът ще монтира новата лира.

Материали

Изборът на материал за новата лира за баня играе важна роля в експлоатацията на уреда в бъдеще.

Водата е агресивна среда, затова всички лири за баня се правят с оглед на това, че ще са в продължителен контакт с тази течност. В зависимост от вида на метала, който се използва за тяхното производство, се пресмята и средната продължителност на живота на лирите за баня. До голяма степен това зависи от водата в жилището.

Най-често при производството на лири за баня се използва мед, поцинкована стомана, месинг, неръждаема стомана и неръждавейка AISI 304, понякога алуминий.

Видове и модели обикновени и дизайнерски лири за баня.

Медта, месингът и алуминият се смятат за красиви метали и често се използват в различни дизайнерски решения. Тези лири изглеждат много привлекателно, но при контакт с агресивна среда губят борбата с корозията. Рано или късно некачествената вода ще си свърши своята работа и може да се появят течове. Тези лири се препоръчват само в случай, че в водоснабдителната система на жилището циркулира чиста вода.

Неръждаемата стомана не допуска корозиране, при това се заварява лесно и шевовете ѝ са устойчиви на промените в налягането. Най-често лирите от неръждаема стомана се хромират, което им придава огледален блясък и допълнителна устойчивост към влагата. Впрочем, все още могат да се срещнат модели, които просто са полирани или боядисани с обикновена боя.

Специално място отделяне на неръждаемата стомана AISI 304, която се отличава с голяма устойчивост към корозиране и може да издържа на некачествената вода.

Колкото по-малко връзки и заварени части има лирата, толкова по-добре. Тези уреди могат да издържат на високо налягане и рискът да протекат при тях е минимален.

Форма на лирата

Някои хора смятат, че формата на лирата за баня е чисто дизайнерски въпрос, който засяга само визуалните разлики на един или друг модел лира. Но всъщност не е така, от формата на лирата за баня зависи не само дали ще е удобна за използване и дали ще могат да се сушат вещи на нея, а и дали самото изделие ще е достатъчно здраво.

Най-популярните и добре познати на всички са U-, П- и М-образните лири за баня. Те се смятат за най-сигурни, тъй като в тяхната конструкция има най-малко спойки и съединителни елементи. Въпреки че тези лири се смятат за класика, в хромиран вид те и досега изглеждат добре в която и да е баня. Но имат и един голям недостатък – по принцип тези лири са с малка работна площ, затова на тях не можете да сложите много вещи за сушене.

По друг начин стоят нещата с дизайнерските лири за баня, а именно с формата на змия или на стълба, или пък с пръчки и дори комбинация от П- и М-форми. Тук тръбите за сушене са много повече, което ги прави и много по-функционални.

Изборът на „сложна“ лира за баня от непроверен производител е игра на лотария заради многото на брой свръзки и декоративни втулки, заради които могат да се появят течове. За да избегнете това, при избора си на нестандартна лира за баня се консултирайте със специалисти, които се занимават с монтаж на такива уреди.

Тип свързване

Днес работи принципът „правим всичко за Вашите пари“, затова водна лира за баня може да се монтира не само с обикновено странично свързване, а и да се изведат тръби към нея отгоре, отдолу и дори по диагонал.

Друго нещо е, ако искате да избегнете излишни разходи и да не местите тръбите за топлата вода – просто изберете лира за баня със странично свързване и се радвайте.

Има и много двуконтурни лири за баня, които се свързват от едната страна с топлата вода, а от другата – към отоплителната система на жилището, но тези модели се срещат много рядко.

Как се монтира лира за баня и какъв майстор е необходим?

Избягвате да купувате въртящи се лири. Да, изглеждат страхотно и стилно, а и позволяват да ги направите по-мобилни и удобни за сушене а вещите си, но местата на въртене при тях са най-уязвимите – може да се появят течове там.

Как да изберете електрическа лира за баня?

При електрическата лира за баня нещата са много по-лесни. Тъй като за монтажа ѝ, в повечето случаи, не се изисква заваряване и е достатъчно само един перфоратор, трябва да избирате само изхождайки от размера на уреда, от неговите функции, мощността му и енергопотреблението му.

Електрическата лира е перфектна за монтаж в жилища, където няма централна топла вода. Освен това никой няма да Ви забрани да си сложите електрическа лира в кухнята или дори в коридора, където ще Ви е удобно да сушите мокрите си вещи. Може да се включи и изключи във всеки един момент, няма проблеми с летните профилактики на системата за топла вода.

Електрическите лири работят на принципа на обикновен радиатор и се свързва а електрическата мрежа. По потребление на енергия тези лири са сходни с една пълноценна водна лира, но и тук си има подводни камъни.

Както и всеки електрически уред, такава лира изисква да бъдете внимателни от гледна точка на противопожарната безопасност. Електрическа лира за баня трябва да монтира на разстояние не по-малко от 60 см от източниците на вода. Освен това ще трябва да се погрижите за контакт, в който да се включи тя, ако ще се монтира в банята. Контактът може да е с капаче или без, но във всеки случай ще трябва да се консултирате с ел. техник.

При електрическите лири за баня можете да си изберете спокойно въртящи се и телескопични модели. По-голямата полезна площ на този уред ще Ви позволи да супите повече вещи наведнъж.

Ако смятате да използвате електрическа лира за баня и като отоплителен уред за банята, използвайте същата формула като при радиаторите. На всеки квадратен метър от помещението се смята за нормално да се отдава по 100 вата енергия, което значи, че за баня с площ от 4 квадратни метра е необходим отоплителен уред с мощност не по-малко от 400 вата. Тази функция е удобна, ако лирата е с вграден термостат и механизъм за регулиране на температурата.

Често и водните, и електрическите лири за баня могат да са оборудвани с допълнителни пръчки. Това удобство ще Ви позволи да използвате максимално пространството в банята за нуждите си.

Какви са изводите?

От всичко, казано по-горе, можем да си направим следните изводи:

  • Ако живеете в апартамент, по-добре си вземете водна лира за баня, като е най-добре да е с П-, U- или М-образна форма, от неръждаема стомана, със запас за колебания в налягането на водата до 10 атмосфери. Конструкцията във формата на змия или стълба изглежда красиво, но невинаги са здрави. Ако все пак искате да си купите дизайнерска лира за баня, най-добре е предварително да потърсите отзиви или да се консултирате със специалист.
  • Най-често при монтиране на нова лира трябва да се реже метал и да се заварява, затова е най-добре с тази дейност да се занимаете по време на ремонт на банята, иначе може да повредите плочките на стената. Ако не искате да усложнявате нещата със свързването на лирата, просто си вземете такава със странично свързване.
  • В къща със собствена система за отопление можете да изберете който и да е модел лира за баня, тъй като налягането в тръбите там е около 2-3 атмосфери и няма риск да се покачи много.
  • Електрическата лира за баня става да се използва като уред за кухнята, коридора или банята, ако в жилището няма възможност да се свърже с тръбите на топлата вода. Сред предимствата на тези лири е, че можете да избирате сред различни варианти на дизайна, не са зависими от спирането на топлата вода, не потребяват много електроенергия, въртящите и телескопичните модели са надеждни.
  • Както и с всеки друг електрически уред в банята, трябва да обърнете внимание. Контактът може да е и отворен тип, може и да се монтира вътре в стената, но в този случай, ако трябва лирата да се подмени, трябва или да разбиете част от стената, или да минете само с премахването, без да поставяте нова лира.
  • Що се отнася до производителите, при всички си има плюсове и минуси. При някои производители не се използват най-качествените материали заради във водопроводните им системи водата е по-мека и без примеси. Но пък при тези лири често има различни клапани за регулиране на налягането и за обезвъздушаване.