Зимата е сезонът, през който нуждата от уют и спокойствие се покачва значително. През летния период тълпите от хора и силната музика по плажа предразполагат за купони до зори. Зимата обаче предпочитанията са насочени по-скоро към открита камина, съзерцавайки огъня в продължение на часове с чаша вино в ръка. Ако нямате достатъчно пространство или има друга пречка, за да я изградите, то помислете за компромисно решение. Вероятно вече сте чували, че освен печки на дърва и въглища, съществуват и пелетни печки. Това е иновативна система, която ще задоволи нуждата ви от отопление, а и ще допринесе за комфорта в дома ви.

Какво представлява отоплението на пелети?

Пелетните печки и вградените камини предлагат добро топлоотдаване, благодарение на пламъците, които създават приятна атмосфера в помещението. Търсенето им се повишава с всяка следваща година, защото са функционални, определени са за най-екологично чист вариант на отопление и  се приемат за добра инвестиция за години напред. Пелетните камини имат различия помежду си. Предлагат се като свободностоящи печки или могат да се поставят в огнище, което ще ви осигури вид на традиционна камина. Отоплението се извършва чрез изгаряне на компресирани дехидратирани дървени стърготини или дървени стърготини. Възможно е да включите и малко по-различни горива, които също са напълно екологични. Такива са черешови ями, царевица или пшенични корпуси. Процесът на работа на този вид отопление преминава през поставянето на пелетите в бункер, след което подаването им към мястото за горене става автоматично. След като се разгорят добре, с помощта на добра вентилация, се подава въздух през системата за отопление. Така се получава изпомпване на горещия въздух. Той се отдава обратно в дома ви и затопля помещението.

3 основни предимствата на пелетните печки ?

  • Ефективност - счита се за един от най-големите им плюсове. Както беше посочено, използват се екологични средства, които са в пъти по-полезни за здравето на човека. Ефективността, според научни факти, достига от 70% до 83%. Именно това прави пелетите сред най-предпочитаните средства за “чиста топлина”. Огънят изгаря повечето запалими газове чрез използването на дървесни пелети. Това означава, че се изхвърлят изключително малки частици замърсявания във въздуха, а  възможността от запалване на комина ви ще е сведен до минимум.
  • Удобни са - необходимо е само да заредите хранилището и  да настройте конролерите на нужната температура, за да ви е топло през деня. Няма ви се наложи да се запасявате с купища пелети, които да се чудите къде да съхранявате. Може във всеки един момент да си закупите. Няма по-голямо удобство от това да знаете, че може да излезете и да си починете, без да се притеснявате, че няма кой да поддържа топлината в дома ви. Един добре напълнен бункер ще ви осигури поне за ден желаните градуси
  • Намаляват опасността от изгаряне - пелетните печки се зареждат чрез котли, което означава, че самите печки не са нагорещени при допир. Евентуална опасност от изгаряне би могла да съществува през стъклената вратичка, тъй като само тя е затоплена. Не е срещано явление обаче, защото тя е затворена. Това е много важно преимущество, имайки предвид другите видове открити традиционни камини, при които опасността от попадане на жар е много висока.