Закупили сте си санитарно оборудване за банята, а то не се вмества буквално с един милиметър? В тоалетната чиния незнайно защо водата трудно измива, а от душ кабината се носи воня като от обществена тоалетна? Изплашихте ли се? И това съвсем не е целият списък от проблеми, които могат да се появят. Ще Ви разкажем за най-разпространените.

Грешка 1. Да направите вход към банята от хола/всекидневната

Често можем да срещнем снимки на стаи с врати към санитарния възел. Някои хора могат да си представят, че тоалетната и банята могат да се разширят без проблем за сметка на коридора, а изходът им да се направи към хола.

Входът към банята и тоалетната не трябва да е от всекидневната или хола.Всъщност в такива проекти винаги има два или повече санитарни възела. Тоест ако единият е към основната спалня, а вторият – за гостите – излиза в коридора, проектът може да се смята за законен. Само с един санитарен възел този фокус няма да се получи: няма да се съгласува реконструкцията.

Как да го избегнете? Съгласувайте проекта преди реконструкцията – така ще избегнете грешки поради незнание и незаконни действия.

Грешка 2. Да купите санитарно оборудване „на око“, без план и мерки

Да се монтира тоалетна чиния, а след това да стане ясно, че коленете на хората, които ще я ползват, ще опират в стената, е класическа грешка, която се среща изключително често. Но има много възможности оборудването за баня и тоалетна да се монтира така, че да се ползва удобно.

Първо, можете да купите по-малки по размер санитарни елементи. Продават се компактни не само перални машини, но и мивки, душ кабини и дори тоалетни чинии. Проучете техническите спецификации и препоръките за монтаж на избрания от Вас модел – ще останете изненадани!

Второ, съветваме Ви да направите измервания, преди да отидете да купувате оборудване за санитарния възел. Така майсторите ще монтират висящите елементи на удобна за Вас височина. И няма да стане така, че общата дебелина на плота и слоя лепило да не се вместват с буквално половин сантиметър. Убедете се, че мястото е достатъчно и купувайте. Или търсете компактен аналог, както вече написахме по-горе.

Алтернативен начин е веднага да планирате така местата на уредите и мебелите, че да няма значение каква е дебелината (променилата се при монтажа) на стените им. Можете да променяте местата на санитарната техника спрямо изходното им положение „преди ремонта“ или да променяте ъгъла им. Например тоалетната чиния може да е под ъгъл: не е някаква иновация, но е един от най-ефективните варианти в случай че мястото е малко. Вграденото ъглово казанче ще осигури допълнително място.

Важно: Ако променяте местата на мивката и тоалетната чиния или ще монтирате джакузи вместо вана, това не е реконструкция, но е преустройство. Така че това също трябва да се съгласува.

Грешка 3. Да направите наклона на тръбите по-малък от необходимото

Как да скрием тръбите в банята, без да се налага при нужда да разваляме ремонта?Истинска история: местят тоалетната чиния далеч от първоначалното ѝ място на съединяване с канализацията, заради което вътре в самата чиния се появява неприятна миризма. Има два начина да не попаднете в такава ситуация. Първо, да направите тръбата максимално къса. Второ, задължително да монтирате тръба с наклон, но тук има нюанси: заради това ще се наложи да вдигнете нивото на пода в санитарния възел, може би дори и на целия Ви дом.

Неприятна миризма може да излиза и от душ кабината, ако сте направили сифона на пода, а водата не изчезва. За да не се събира вода, наклонът на тръбата трябва да е 3 см. на линеен метър при диаметър 40-50 мм. Съответно колкото по-далече е душът Ви от канализацията, толкова по-голям трябва да е наклонът на тръбата.

Ако миризмата идва от мивката, най-вероятно става дума за неправилно монтирано съединение на канализационната мрежа със санитарния възел. Работата е там, че водата, която остава в сифона, е единствената пречка за лошите миризми, благодарение на нея не мирише целият дом. При неправилен монтаж на тръбите Вие сте лишени от тази защита.

Грешка 4. Да затворите тръбите

Понякога канализацията и водосточните тръби са в ниша, която е направена при строежа на жилището – заедно с уредите за отчитане, скрити зад специална вратичка. Но много по-често тръбите са поместени в някой ъгъл и молят да ги скриете. Не го правете. Ако се наложи да се прави ремонт или да се сменя някоя връзка, ще се наложи да разваляте всички прегради. Оптималното решение е да скриете тръбите зад вратички или прегради, които при нужда се демонтират лесно.

Същото е и със сифона в банята. В някой момент той може да се задръсти и трябва да имате безпроблемен достъп до него.

Грешка 5. Да не се вземе предвид височината при монтажа

Преди да купувате санитарни мебели за банята и тоалетната, вземете мерки.Оптималната височина на висяща тоалетна чиния е 41 см (+/- два см без капака), за мивката – 80-85 см. Понякога не си спазват нарочно, например заради ръста на собствениците на жилището.

Ще Ви кажем едно: нивото на уреда не трябва да Ви изненадва. Затова трябва да се мери. Много е неприятно, но грешките при монтирането в санитарния възел е почти невъзможно да бъдат поправени – ще трябва да се разбива цялата инсталация. По-лесно е да проследявате дейностите на майсторите.

Грешка 6. Да сложите херметически затваряща се врата на санитарния възел

Естествената вентилация в санитарния възел често не се справя със задачата си и по стените се появява конденз и мухъл. Проблемът се решава с монтиране на изкуствена вентилация. Причината за недобрия отток на въздух може да е не само в тръбите. Но и в херметичността: новите стъклопакети на прозорците, високият праг на банята и липсата на отвори.

Във втория случай може да се направите нещо хитро: да направите отвори в долната част на вратата, вместо да чупите прага на банята. Може би сте виждали, че на някои места по вратите на санитарните възли има вентилационни решетки. Ако изберете правилните решетки, няма да чувате „битовия шум“ в общите помещения.

Грешка 7. Да демонтирате лирата

Лирата не само суши кърпите Ви, но и отоплява санитарния възел, а освен това го защитава от мухъл.

Не я махайте. Може да я смените с нова и да я преместите на някоя друга стена. Не Ви съветваме да си купувате по-голяма от предната Ви лира: при съседите тръбата ще стане по-студена и може да се оплачат, което ще Ви принуди да си върнете старата на мястото ѝ или да си купите по-малка, което си е допълнителен разход.

Законът не забранява да смените водната си лира с електрическа, която изглежда по-добре естетически и работи целогодишно, за разлика от водната, която спира да топли, когато се изключи топлата вода. Но това са допълнително киловати в сметката Ви.

Между другото: още една досадна грешка при смяната на водната с електрическа лира е да объркате размерите. Преди да идете в магазина, измерете разстоянието между точките на входа и изхода на водата.

Грешка 8. Да монтирате бойлера неправилно

Как се прави монтаж на бойлер правилно?Понякога се опитват да скрият бойлера във вентилационната шахта, за да не се вижда. Това е груба грешка и е опасно нарушение на закона.

Правилното е бойлерът да се монтира в ниша над тоалетната чиния, като предварително трябва да се убедите, че стената ще издържи обема на избрания от Вас уред. Добрата новина е, че водонагревателят, за разлика от газовата колонка, може да се скрие както Ви се иска – зад дървена фасада, зад някаква щора. Ако е газов – не може.

Грешка 9. Да не се направи тест на налягането

Тестът на налягането е важен етап от ремонта на санитарния възел: точно той помага да се убедите, че всички тръби са поставени правилно. А такъв тест често не се прави: защо, след като никъде няма видими течове? Много хора се притесняват, че трябва да викат специалист за теста и съответно да платят за това. Можете, разбира се, и сами да направите това, но тогава ще трябва да се снабдите с необходимите инструменти. Препоръчваме Ви все пак да не експериментирате и да си извикате специалист.

Процедурата е следната: след приключване системата се пълни с вода и се създава високо налягане, което надвишава с няколко пъти нормалното. Ако тръбите издържат налягането за няколко часа, значи са херметични. В противен случай, трябва да се открие мястото на теча и да се преправи – рискувате не само да развалите пресния ремонт, но и да наводните съседите.

Надяваме се да сме Ви били полезни!