Важни съвети при избор на тоалетна чиния при ремонт на санитарен възел

Върху тоалетното гърне ние прекарваме около година от живота си – нека да е комфортно! Каква тоалетна чиния да изберем?

Когато се прави някакъв проект, много от хората се срамуват да обсъждат въпроса за избора на тоалетната чиния. Не, с радост ще обсъдят какво значи за тях привлекателен дизайн на санитарния възел. Но когато се стигне до конкретизиране, дори и големите хора предпочитат да сменят темата.

За да не се смущавате, решихме да Ви разкажем как да изберете правилно „клекалото“ за своя дом. Може и да Ви е полезно. Защото вариантите за свързването му с канализацията, казанчето и вътрешната форма на гърнето не са по-малко важни, даже са по-важни от външния вид (дизайна). А продавачите в магазина не са обучените да обясняват за човешките и битовите аспекти в използването на различните модели.

Диктува стилът на санитарния възел

Дизайнът на интериора на банята и тоалетната диктува директно какъв ще е изборът на един или друг вид тоалетна чиния. Съгласете се, че класическата баня в светли тонове ще изглежда много по-хармонично с класически изящен модел, а не с висящо гърне, което прилича на яйце.

Използват се предимно тези типове тоалетни чинии:

  • Моноблок – гърнето и казанчето са едно цяло, което изключва всякакви допълнителни съединявания, съответно и течове. Подходящ вариант е за малки помещения.
  • Подова – ако Ви е необходимо по-евтино решение. Предупреждаваме Ви обаче, че този вариант е доста обемисто нещо и не е много подходящ за малки санитарни възли.
  • Висяща – компактна и удобна за малогабаритно жилище конструкция. Но по стойност (заедно с инсталационната система) е много повече от класическия подов вариант.
  • Подов вграден модел – добър е, ако искате необичайно дизайн-решение, например ретро стил с висящо казанче или пък минимализъм, но по лични съображения да сте срещу тоалетната чиния, висяща на стената.

Видове тоалетни чинии без пръскане.

Тези решения са добри, когато сменяте предварително монтираната подова тоалетна чиния с по-съвременна и не искате да правите основен ремонт с преместване на гърнето. Невинаги, но много често може да се „покрие“ с новото гърне същото място, което е заемало старото. Цената на вградените тоалетни чинии е горе-долу като на висящите.

Без пръскане

Тоалетната чиния по своята същност не е някаква много сложна конструкция, но за да не се заблудите в магазина, да не се подведете от продавача, а да изберете за дома си най-удобната и добра тоалетна чиния, трябва да имате поне обща представа какво искате.

Проучете конструкцията на изпускателния отвор, с други думи – как при пускането на водата тя отива в канализацията. Възможни са няколко варианта – вертикално, хоризонтално или под ъгъл.

Това пряко зависи от типа на канализационната система в тоалетната (как трябва да „присъедините“ тоалетната чиния към канала), а също и от измисления дизайн на интериора. Да речем, за минималистичен съвременен дизайн или санитарен възел с малка площ е добре да използвате висяща конструкция на гърнето, залепено към стената. А тези изделия предполагат хоризонтален или кос канал.

Съвет: ако правите ремонт на санитарния възел сами, задължително се консултирайте със санитарен техник, преди да идете в магазина. Неправилният избор на конструкция на тоалетната чиния, разбира се, може да се коригира чрез монтиране на допълнително коляно, но това най-малкото ще отдалечи гърнето от стената. Не е критично, ако става дума за голяма тоалетна, но ако е малка, е много вероятно в определени пози да опирате чело във вратата. А и освен това нестандартният монтаж може да увеличи забележимо стойността на работата по монтажа. И още нещо, пак ще повторим: не се срамувайте, задавайте въпроси на техниците предварително, записвайте си какво Ви отговарят и купете правилния модел.

Вътрешен контур на гърнето

Важно при избора на тоалетна чиния е да бъде удобна на хората, които ще я ползват.

Формата му до голяма степен определя Вашия бъдещ комфорт. Как да изберете правилно формата? При повечето стари изделия се срещаше гърне от „чиниен“ тип – нещо като лавица, пълна с вода. Минимум пръскане при използване (плюс добра хигиена), но при тази форма има и един голям минус – за измиването на такова гърне е необходима много вода.

Гърнето във формата на фуния е много по-икономично, но няма как да се избегне пръскането.

Най-добрият избор е гърне тип „козирка“: гърнето-козирка е 30-45 градуса под ъгъл, което позволява и да се икономисва вода, и да няма пръскане.

Съвет: Не вярвайте на всичко, което Ви съветват продавачите по магазините, дори и „да имат такава вкъщи“. Не се срамувайте да питате за пръскането, за нивото на водата в гърнето, има ли система за антипръскане, какъв разход на вода има.

Мерете старото гърне, когато купувате новото

Можем много да си говорим за избора на тоалетна чиния. Но Ви казваме, че е добре да избирате конкретния модел спрямо собствените си габарити и привичките на всички в дома Ви. Трябва да се действа така: седнете така, както се чувствате комфортно, и измерете (изхождайки от собствената Ви физиология) разстоянието от предния край на гърнето до мястото, където трябва да е краят. По тези мерки трябва да се ориентирате при избора си в магазина.

Ако сте свикнали да седите, така да се каже, по-дълбоко на седалката, значи и задната стена на гърнето трябва да е по-далеч и обратното.

Съвет: Може и да Ви се стори смешно, но когато сте в магазина, не се срамувайте да седнете на избраната от Вас тоалетна чиния. Само така ще разберете коя чиния е най-добре да изберете – трябва да Ви е удобно!

Нивото на водата е много важно

Хоризонтален и кръгов излив на водата при пускане в тоалетната чиния.Когато избирате добра тоалетна чиния, не забравяйте, че нивото на водата в тоалетната чиния трябва да е колкото се може по-ниско – това също влияе на пръскането. Височината на нивото на водата се определя лесно дори и при неинсталирано гърне, особено с кос и хоризонтален канал: водата ще е на нивото на най-долната точка на канала.

Съвет: огледайте внимателно конструкцията – тръбата, от която излиза водата, не трябва да е силно извита или да е прекалено високо!

За да остава тоалетната чиния максимално чиста, препоръчваме да изберете модели с кръгова система за пускане на водата, където водата се излива от казанчето едновременно от три точки по кръга на гърнето. Моделите с обикновен вертикален излив се замърсяват много по-бързо и имат свойството с времето да протичат.

Има модели тоалетни чинии, където за измиването им се използва не само вода, но вътрешната повърхност на гърнето се обработва с лазер. При тази конструкция специален датчик определя степента на замърсяване на гърнето, след което лазерът разгражда съдържимото и стерилизира седалката. Разбира се, цените на тези тоалетни чинии са жестоки.

Надяваме се да сме Ви били полезни с тези общи съвети!