Красивата кухня не е задължително да е скъпа. Идеите на дизайнерите ще помогнат на онези, които са готови да направят малък козметичен ремонт на кухнята си: екстравагантни решения с уау-ефект!

1. Комбинирайте фасадата

Кухненски шкафове - имитация на дърво за интересна евтина кухня.Основно пари за кухнята отиват за фасадата. Най-евтиният вариант е ПДЧ с покритие от фолио. Уви, тези плоскости ще са обикновени, равни и правоъгълни. Но това не значи, че ще са скучни. Фолиото може да е в различни цветове, матово и гланцирано. Фасадата на кухнята Ви може съвсем точно да имитира истинско дърво.

Какво да направите: Комбинирайте няколко типа материали за кухнята си.

2. Дайте на мебелите цвят

Цветът е гаранция за оригиналност. И в този план може би е най-добре да изберете не обичайния за кухня оранжев или зелен цвят, а например освежаващо синьо. Ярките едноцветни фасади „работят“ с цветова доминанта, акцент в интериора.

Съвет: Изберете за ярката си кухня цветни плочки с интересен флорален или геометричен декор – върху плочките на гърба на кухнята или на пода на кухнята Ви.

3. Детайлите – активен елемент в декора

Детайлите в кухнята я правят интересна - интересни плочки за уникален кухненски плод.Акцентът в кухнята могат да са изразителните детайли, особено на фона на обикновените едноцветни фасади. Така например по цялата височина или ширина на вратичките дръжките ще придадат ритъм на интериора и ще подчертаят формата на мебелите. Дръжките могат да са всякакви: леки и масивни, пластмасови или метални, винтидж, ретро или съвременни, направени по авторска скица.

4. Използвайте цвят за гърба на кухнята си

Както сочат много от снимките и картинките от ремонти, обикновено максимумът, на който се решаваме, е да сложим гръб на кухнята от плочки със скромен декор. Да поръчаме и монтираме гръб от оцветено в предизвикателен цвят стъкло е къде-къде по-евтино, а почистването му ще е много по-лесно. А по здравина термоустойчивото стъкло не отстъпва на керамиката.

Съвет: Съчетавайки модули с различна форма, кухненските мебели днес могат да са всякакви. За да изглежда елементарната по проект кухня оригинална, Ви съветваме да редувате различни ширини: например по-тесни с по-продълговати по хоризонтала мебели.

5. Добавете драма

Принципът на акцентната стена в кухнята работи по същия начин, както и във всяка друга стая. Просто за акцентна стена обикновено приемат стената с плочките. Но какво, ако активният цвят бъде на някоя друга стена?

6. Не пренебрегвайте апликациите

Не е скъпо да си направите кухнята необикновена, като украсите фасадата и с апликации от самозалепващи се лепенки. Има много готови варианти по магазините, можете и да си поръчате в специализиран такъв магазин.

7. Купете си необикновена битова техника

Интересни кухненски електрически уреди за уникална кухня.Съвсем не е задължително да вграждате всичко в кухненските шкафове. Особено ако говорим за ален хладилник. Когато в кухнята има такъв хладилник, всички погледи са само в него – нито цветът, нито организацията на шкафовете не вадят очите така, както това.

8. Отворете мебелите

Правилният вариант е кухнята да е изцяло бяла, включително мебелите, стените, таванът. На този фон простата бяла фасада се отваря, а помещението ще стане визуално по-голямо и по-светло. В крайна сметка, ще получите лека, въздушна, неангажираща кухня, чиито мебели се опитват да отидат на втори план и да не „вадят очите“ с присъствието си. А този тип интериор може лесно да се разнообрази с аксесоарите. Това може да се използва не само за кухнята Ви, но и за целия Ви дом.

9. Оголете върха

Откажете се от обемните горни шкафове. Разбира се, откритите повърхности ще имат нужда от повече чистене. Но ако кухнята Ви играе ролята и на трапезария, това ще помогне да се избавите от чувството за „яде се в кухнята“.

10. Заложете на неочакваното

Кой е казал, че задължително трябва да има плочки по цялата стена? Понякога е необходим само един малък, но ефективен фрагмент – едно съвсем функционално решение.

11. Вместо шкаф за съдове – огледало

Заради недостатъчното площ ние сме свикнали да слагаме кухненски шкафове по всички стени. Ами ако не сложим над мивката голям шкаф? Ако не Ви стига мястото, нека тук има рафтове. Но най-добрият вариант е красиво огледало: винаги е хубаво да се видиш с някой добър човек.

12. Сложете красив дизайнерски полилей

Още един начин да насочите погледите на гостите си (и разговорите) накъдето трябва! Нека да е подчертано декоративен, небрежен и игрив – за функционално осветяване на кухнята Ви си имате светлинни диоди под горните шкафове и отделна лампа над работния плод.