Най-уютното място в дома, разбира се, е кухнята. Тук прекарваме много време, затова тя трябва да е удобна и многофункционална. Но неочевидните грешки при планиране на кухнята могат да доведат до постоянен дискомфорт. Решили сте да сложите готварската печка непосредствено до хладилника, а отдолу да поставите ламинат? Тогава тази статия е точно за Вас! Ние събрахме най-разпространените грешки, а също подготвихме и полезни съвети, които ще са полезни за всеки, който иска да си направи идеалната кухня (или да промени малко предишната).

1. Техниката на неправилна височина

На какво ниво трябва да се монтират кухненските печка, микровълнова, котлони в кухнята?Не слагайте кухненската техника прекалено високо или прекалено ниско. Ориентирайте се спрямо собствения си ръст, най-добрата височина е на нивото на кръста Ви. Например фурната е най-добре да е по-високо от пода, отколкото ние сме свикнали. В този случай няма да трябва да се сгъвате на две, за да я отворите.

2. Тежки шкафове на леки стени

Преди да закачите рафтовете и шкафовете, трябва да проверите доколко е надеждна стената. Масивните шкафове трябва да се поставят само на носеща стена. Тънката стена от гипсокартон няма да издържи тежестта, затова най-добре не рискувайте. Ако нямате избор, сложете специална опора на тази стена, за да се закрепят шкафовете.

3. Мивка с „неправилна“ форма

Трябва да се отнесете отговорно към избора на мивка. Не търсете да е красива, най-важното е да е практична. Ако винаги сте харесвали кръгли мивки, не слагайте квадратна, тъй като това ще Ви дразни постоянно. Мивката за кухня трябва да е голяма и да издържа високи температури. Също така е важно да изберете удобна за Вас дълбочина: според специалистите 160-200 мм е оптимално удобната дълбочина за една мивка.

4. Нефункционални ъгли

Запълнете празните пространства в кухнята с кутии за съхранение или етажеркиЪгли има във всяка кухня. В малките помещения, където трябва да е функционален всеки сантиметър, е важно да помислите за празните ъгли. Въртящата се етажерка в ъгловия шкаф е идеална замяна на неудобните кутии. Сгъваемите вратички са малко по-скъпи, но са незаменими: може да използвате цялото пространство вътре в шкафа, като така ще освободите видимите повърхности.

Ъгловите или диагоналните кутии са друга перфектна алтернатива за празните зони за съхранение. Може дори да сложите там печката или мивката, но не забравяйте, че трябва да е добре осветено.

5. Излишни шевове на кухненския гръб

На много хора им харесват стъклените гърбове, това наистина изглежда ефектно. Под стъклото можете сложите всякакви фото орнаменти. Но имайте предвид, че няма как да бъде абсолютно геометрично, затова зад стъклото ще започнат да се натрупват прах и мръсотия. Заради приготвянето на храната ще се появяват петна. А желанието Ви да спестите и да си вземете обикновено стъкло ще Ви се отплати с нащърбвания и драскотини. И в крайна сметка, кухнята Ви ще изглежда мърлява и грозна.

  • Ако все пак Ви се иска да използвате стъкло, си поръчайте дълго стъклено платно, а не няколко къси, които трябва да се поставят едно до друго.
  • Най-надеждният и дългосрочен гръб за кухня се прави от закалено стъкло, не пестете от материалите.

6. Недостатъчно количество светлина

Осигурете достатъчно светлина в кухнята, като изберете светли цветове за кухненските шкафове или сложите осветителни тела на няколко нива в помещението.Осветлението в кухнята е много важно. Светлата кухня визуално изглежда по-осветена, но ако предпочитате тъмни шкафове или стени, задължително помислете за количеството светлина. Трябва да направите няколко нива на подсветката в кухнята: основната светлина трябва да е отгоре, трябва да има светлина, насочена към работния плот, да има подсветка и красива лампа над масата за хранене.

Също така е важно да сложите ключовете и розетките така, че да Ви е удобно. Във всеки случай, колкото повече светлина има в кухнята, толкова по-комфортно ще Ви е да готвите в нея и да стоите там.

7. Да няма цокал

Ако Ви се е приискало да направите красиви крачета на шкафовете и да не ги закривате, по-добре се замислете. Това ще провокира постоянна нужда от чистене, ще се събира прах и ще влизат предмети отдолу. Затова е най-добре да си поръчате цокал за шкафовете – това е летва, която се закрепва за крачетата на гарнитурата.

Цокалът изпълнява няколко важни функции: затваря пространството под шкафовете и не позволява да влиза прах и мръсотия, а освен това с цокал кухнята изглежда много по-добре. Стандартната му височина е 10-15 см.

8. Да няма буферни зони на плота

Буферните зони са необходими участъци на работния плот между хладилника, мивката и печката. Нали все пак първо трябва да извадите продуктите от хладилника и да ги сложите на плота, след това да ги измиете и едва тогава да готвите на печката.

Също така уредите за готвене не трябва да са непосредствено до хладилника: така той ще се счупи много бързо. Като се нагрява от високите температури, хладилникът ще работи на максимум, защото ще се опитва да задържа студеното, и в резултат на това ще излезе от строя. Между печката и мивката трябва да има разстояние не по-малко от 400 мм, за да не бъде около печката прекалено влажно.

9. Подът в кухнята да не е правилен

Въпреки че ламинатът е много популярен, не слагайте такъв в кухнята си, тъй като от влагата той може рано или късно да се раздуе, а като ходите по него да скърца. Ако целият под е в плочки, това няма да създава уют, на краката Ви винаги ще им е студено, а случайно падналата чиния може да остави следи или да се счупи. Затова, може би, най-доброто решение е да сложите непосредствено около работния плот плочки, а дървен под – в зоната за хранене.