Стилът на Вашата кухня ще диктува използвания материал, а освен това общото впечатление ще се сформира от избрания от Вас цвят, който впоследствие ще създава настроение в кухнята Ви. Основното пространство в кухнята при ремонт на жилището Ви трябва да се съчетава с предметите и мебелите, които планирате да поставите в това помещение. Задължително съберете достатъчно информация за видовете и типовете кухненски шкафове – това трябва да го направите навреме, преди да реализирате идеите си и да започнете да купувате.

Основните плоскости в кухнята трябва да се правят от здрави и практични материали. Заедно с всичко останало, кухнята често е и мястото, където хората се събират не само да се хранят, а и за да обсъдят деня си, а и просто да си поговорят на чаша кафе или чай – в този случай ще трябва да направите някаква „стерилна“ среда в кухнята си.

Материалите в интериора на кухнята

Преди да започнете да ремонтирате кухнята, трябва да изберете в какъв стил ще бъде, да изберете материалите, от които ще бъде направена.Разбира се, тези моменти трябва да се обмислят, изхождайки от собствените Ви нужди. Стъклото в интериора на кухнята създава главоболия, когато се наложи да се чисти, освен това на подобна повърхност веднага започват „да вадят очите“ петна, драскотини, които със сигурност ще се появят в процеса на творчеството, което прилагате в кухнята си.

Много известни и доста практични в процеса на експлоатация са керамичните плочки. Повърхността, облицована с керамични плочки, има редица свойства, които много от другите материали не притежават, заедно с това тези повърхности се чистят с лекота и се забърсват с влажна кърпа. Икономичен и практичен избор са ламинираните плотове. Можете без проблем да поставяте върху тях горещите тигани и да слагате остри предмети.

При измислянето на интериора във Вашата кухня лукс би създал камъкът – мрамор или гранит. С помощта на камъка се създава по-луксозна повърхност. Високата цена на този дълготраен материал може да се занижи с някои хитрости, които Вие сами можете да си измислите и осъществите. Можете да използвате тънко отрязани парчета мрамор, направени от промишлени отпадъчни материали, или да обработите тези мраморни парчета така, че да създадете илюзия за дълбочина и цялост на камъка.

Що се отнася до дървото, задължително трябва да внимавате с ножовете и горещите съдове, за да не нарежете или изгорите дървените плоскости. Дървените предмети отстъпват много по здравина на мраморните плочи. За създаването на кухня по вилите или в къщите на село традиционно използват по-тъмни оттенъци на дървото (например за кухня на вилата може да се използва бор). Ако искате да създадете светла кухня, това може да Ви се получи, ако използвате светли видове дърво като клен и бук, освен това тези видове се съчетават много добре със стъкло и метал (от неръждаема стомана или хром). Цветът на дървените повърхности може да е изпълнен в стил, който да придаде на помещението известна загадъчност и да помогне да създадете неповторим стил на кухнята си.

С какво да започнете?

Практичността невинаги е скучна. Ако обмислите всичко много добре и изберете необходимите материали – винил, гума, метал и линолеум, ще можете да изпълните креативните си идеи при създаването или обновяването на кухнята Ви. Пристъпвайки към разработването на дизайна на кухнята Ви, трябва да започнете с това да прецените колко ще е цялото използвано пространство. Разбира се, финансовият момент тук ще играе първостепенна роля, но това, с което трябва да започнете, е да планирате пространството във Вашата кухня.

Важно при планирането на кухнята е да прецените как ще се разположи всичко в това помещение: кухненски шкафове, електрически уреди и т.н.В процеса на реализиране на дизайн-проекта на кухнята Ви със сигурност ще са Ви необходими такива параметри като общата площ на помещението, височината на тавана и ширината на стените, да отбележите мястото на прозорците и вратите. Ако ще монтирате сами кухненската техника, не забравяйте да отбележите местата, където ще се включват уредите в ел. инсталацията. Устременото развитие на съвременните технологии ще Ви позволи без проблем да прекарате водопровода и мръсния канал буквално където си поискате. След като приключите с планирането, е време да си направите план как да разположите кухненските мебели. Можете да разположите мебелите в кухнята си по различни типови схеми. В този случай, ако площта на кухнята Ви е скромна – линейното разположение по едната от стените ще Ви спести място, а ако поставите кухненските прибори паралелно на противоположната стена, това ще организира кухненското пространство удобно и ще Ви позволи винаги всичко да Ви е под ръка. Своеобразно ще изглежда П-образно. А доскоро много модерен и популярен начин за монтиране на кухненските мебели беше този, при който те са в центъра на помещението – така наречената кухня с остров. Но този вариант може да бъде осъществен грамотно и добре само в помещения, чиито размери в никакъв случай няма да са скромни.

Основното в дизайнерските технологии е предварително измислената и впоследствие квалифицирано реализираната схема на разместване на кухненските мебели. Следващият етап в оформянето на стила на интериора е да хармонизирате кухнята си с останалите помещения в дома си. Стилистиката може да преминава незабележимо от стая в стая или можете да направите така, че всички помещения в дома Ви да имат индивидуалност и собствен стил. Оптимално би било да извикате специалист, който ще може да Ви помогне в избора на кухненски дизайн, но ако сте напълно сигурни в собствените си възможности и сте готови да се заемете с организацията на целия процес сами – не се колебайте.

Такива ситуации изискват да разгледате подробно всички възможни моменти, когато правите ремонт в дома си с по-малък бюджет. Съвременните кухненски шкафове по принцип са на модули, които съставят едно общо понятие – кухненска гарнитура. В съвременната технически оборудвана пазарна система можете да намерите всичко, което си поискате, да не говорим за всякаквите варианти на кухненските модули, които ще се съчетават хармонично с абсолютно всички типове уреди за вграждане.

Можете да си направите или да промените цветовата палитра и външния вид на помещението. Както се казва – „Всичко според джоба“. Тук също може да има някои нюанси: например класическият кухненски дизайн предполага варианти на „маскиране“ на вградените битови уреди, като при това се използват декоративни панели, независимо от стила на кухненските мебели.

Имайки предвид всичко, казано дотук, ще се съгласите, че при изпълнението на тази задача трябва да се спазят всички моменти и да не се забравят детайлите, да прецените и проучите всичко внимателно, за да не се връщате после назад, за да доработвате нещо, ситуация, която по принцип възниква заради пропуснати по-рано грешки. Затова се наслаждавайте на творчеството си и направете кухнята си такава, каквато Ви се иска да бъде. За да може освен да е естетически привлекателна и да е многофункционална, да удивява и да предизвиква възхищение у гостите Ви, а у Вас да предизвиква заслужена гордост.