Функционалните и практични водни конвектори се използват, ако трябва да се направи ефективна и икономична отоплителна система. Това оборудване се отличава с надеждност, може да работи десетилетия без никакви проблеми. Но за да усетите предимствата му, трябва да знаете как да изберете правилно уредите. Съгласни ли сте?

Всичко за избора на конвектор от воден тип за изграждане или модернизиране на отоплителната Ви система ще разберете от тази статия. Ще Ви запознаем със спецификата на конвекторния тип отопление, с видовете уреди, с критериите, въз основа на които можете да направите най-правилния избор.

Как отопляват конвекторите?

Принцип на работа на конвекторите с воден топлоносител.Всички водни отоплителни уреди по принцип са предназначени за отопляване на всякакви помещения с използване на конвенция – това е физическо явление, при което нагретият въздух се вдига нагоре, а неговото място заема студена маса.

Този процес протича постоянно, докато се изравнят температурите във всички слоеве на затвореното пространство. За да се осигури максимална ефективност, конвекторите имат специална конструкция.

Те се състоят от следните елементи:

  • Тръба, по която тече топлоносител (така се нарича горещата вода);
  • Топлообменник, който представлява метални пластини (ребра), разположени по тръбата.

Всички основните детайли са покрити с облицовка (кожух), специалните отвори (решетката) позволяват на въздуха да циркулира свободно. Конструкцията на тази част на уреда се прави без остри ъгли, издадени детайли, за да се предотврати нараняване.

Класификация на водните конвектори

Съвременните водни конвектори за отопление се делят на видове спрямо техническите им характеристики. При това не е трудно да се ориентирате в особеностите им, тъй като те се различават само по два параметъра: вид на ковенкцията и начин на монтиране. При отоплителните уреди от воден тип конвекцията може да е:

  • Изкуствена;
  • Естествена.

Стенен воден конвектор - монтаж под прозорци.Всички уреди с естествена конвекция имат малка мощност, стойност и са подходящи за отопляване на различни малки помещения с невисоки тавани. Освен това те се използват често като спомагателни уреди за отопляване на големи помещения като магазини или на помещения със голяма остъклена площ. За да се решат тези задачи, конвекторите се монтират до вратите и прозорците.

Наличието на изкуствена конвекция предполага, че отоплителният уред има вентилатор, който ускорява процеса на циркулиране на въздуха, следователно и скоростта на нагряването му, което осигурява бързо отопление дори на големи търговски или производствени помещения.

Освен това уредите от този тип се използват успешно за отопляване на ресторанти, офиси, басейни и различни жилищни помещения със сложна конфигурация. Те създават ефективна отоплителна система в случаите, когато с помощта на други видове уреди това би се случило трудно, например с монтиране на традиционни радиатори.

Допълнително конвекторите се различават по начина на монтиране. Тук видовете са следните:

  • Стенни, а в последно време често се използва и техният подвид – таванни уреди;
  • Подови;
  • За вграждане в пода, в някои случаи уредите се монтират вместо первази (цокли).

Във всеки от тези случаи уредите могат да се използват като част от централната и автономната отоплителна система, а за топлоносител се използва само течност.

Видове водни конвектори

Подови конвектори при невъзможност за монтаж на стенни.Освен за да отопляват пълноценно помещенията, често се монтират допълнителни конвектори на места, където комфортният микроклимат е много важен, например до детското легло.

Допълнителните уреди се включват, когато основните отоплителни уреди не се справят със своевременното загряване на въздуха. Това може да се случи в големите студове или при некачествена работа на комуналните услуги.

Особености на стенните модели конвектори

Най-търсени са стенните конвектори. Причините за това са няколко: те са демократични по цена, лесни са за монтиране. А освен това този тип уреди могат да се поставят навсякъде. Това е така, защото не тежат много, което позволява да се закрепят дори и на гипсо-картонени стени. И асортиментът от модели е голям. Най-често тези уреди са предназначени да отопляват с помощта на естествена конвекция.

За по-ефективна работа уредите често се оборудват с кожуси, които имат насочени навън въздушни канали, което съществено повишава производителността и скоростта им на отопление.

Описание на подовите водни конвектори

Подовите уреди се използват за отопляване на обекти, където монтажът на стенните модели е невъзможен, например, когато остъклението започва от нивото на пода или трябва да се отопляват големи площи в промишлени сгради.

Често уредите, които се отнасят към класа на подовите водни конвектори, се оборудват с вентилатори, което повишава тяхната производителност, скоростта на затоплянето, но работят по-шумно.

Вградени отоплителни уреди

Водни конвектори за вграждане в пода - предимства и недостатъци, ефективност.Така наречените вградени в пода модели биха се вписали във всеки интериор. Те не отнемат от пространството, могат да затоплят помещения с всякаква площ.

Но монтажът на тези уреди е най-скъп, защото за тази процедура е необходима ниша, в която да се постави конвекторът. За да се закрепи, трябва предварително да се направи замазка на пода или да се направи надежден „изкуствен“ под.

Ако моделът не е с вентилатор, трябва да се използва топлоизолация. Това ще изключи загубата на топлина, която ще е необходима за отопляването на пода. Ако пренебрегнете тези изисквания, ефективността на уреда ще намалее значително.

Има още една важна особеност: в кожуха на този уред се натрупва, и то много бързо, много прах, който трябва да се премахва, но това не е трудно.

Допълнителните предимства на вградените конвектори са най-дългият от на всички видове срок на експлоатация и разнообразието от типовете размери. Важен плюс са високите декоративни качества. Макар самият уред да е в ниша, защитната решетка се вижда добре на фона на пода, затова има най-различни цветове и оттенъци.

Все пак е добре да знаете, че монтажът на тези уреди е по-удобно да се прави по време на ремонт или в процес на строеж на жилището. Защото специалният демонтаж на пода за прокарване на тръби и монтирането на уреда е скъпо удоволствие.

Предимства на водните конвектори пред радиаторите

Макар повечето хора в България традиционно да използват чугунени, алуминиеви или стоманени радиатори, за да отопляват домовете си, офис сградите и други помещения, тази тенденция започва да се променя. Конвекторите има списък с големи предимства, което ги прави по-практично решение в много случаи.

Основните им плюсове са:

  • Предимства и недостатъци на водните конвектори за отопление на дома.Икономичност – за отопляване на еднакви помещения тези уреди хабят само ¼ от енергията, която е необходима на радиаторите.
  • Висока ефективност – в много случаи конвекторите могат да отопляват пълноценно всякакви помещения при температура на топлоносителя (водата) 50°С. Нормално обикновените радиатори при такава температура могат да отопляват добре помещението, когато навън е едва 5°С, а на -5°С топлоносителят вече ще трябва да се нагрее до 78°С.
  • Бързо затопляне на помещенията – благодарение на конвекцията затоплянето на помещенията става много по-бързо, отколкото при отопление с радиатор. Тъй като те просто излъчват топлина. Освен това за скоростта на разпространение на топлината помага бързото нагряване на топлообменника (тръбите, ребрата). Например тази процедура при конвекторите протича два пъти по-бързо, отколкото при чугунените радиатори.

Освен това всички конвектори се обслужват лесно, тежат малко, компактни са, славят се с голяма пожарна безопасност. Единственият източник на опасност при тях е вентилаторът. Но той присъства съвсем не при всички модели, а е и нисковолтов. Тези уреди са източник на неприятности изключително рядко. Повърхността на кожуха винаги е хладка, така че няма как да се изгорите.

Конвекторите воден тип имат и недостатъци, но техният списък е доста по-къс. Например – конвекцията създава въздушни потоци, които стимулират по-бързото натрупване на прах в помещението. Освен това циркулирането на въздуха може да създаде леко течение. Това не е критично, но не е желателно за хора, които страдат от различни видове настинки. Тези недостатъци се компенсират от едно важно предимство – конвекторът никога няма да изсуши въздуха.

Най-големият минус на водните конвектори е неравномерното затопляне на помещенията с много високи тавани. Причината е, че под въздействието на конвекцията топлият въздух се натрупва под тавана, а може да слезе надолу само студен, което не създава комфортна температура.

Тази ситуация може да се получи, ако в отопляваното помещение таваните са умерено високи, но едновременно с отопляването се използва изкуствена вентилация.

В ПРОДЪЛЖЕНИЕТО (ТУК) ще Ви помогнем с препоръки и съвети да изберете правилно конвектор.