В ПЪРВАТА ЧАСТ (ТУК) Ви разказахме как работят конвекторите и защо са за предпочитане пред традиционните радиатори за отопление. Разгледахме и видовете конвектори от воден тип. А сега ще се спрем на някои тънкости при избора на конвектор.

Как да направите правилния избор?

За да получи очаквания резултат, потенциалният клиент трябва да уточни дали е възможно в съответното помещение да се постави конвектор. Трябва да се вземе предвид дали няма да се използва за създаването на необходимия климат изкуствена вентилация и допустима ли е височината на таваните. Освен това трябва да сте сигурни, че има технологична възможност да се постави необходимото оборудване. Например в много от случаите монтирането на такива уреди в общите помещения не е целесъобразно, тъй като монтажът ще е труден.

Изчисляване на мощността – задължителна процедура

За да изберете правилно конвектор а отопление, трябва за изчислите каква мощност ще е достатъчна, за да затопли стаята.Ако в помещенията могат да бъдат монтирани конвектори, трябва да се изчисли мощността. Тази процедура не бива да се игнорира, в противен случай няма как да се създаде желания микроклимат. Тоест стаята, офисът или който и да е обект няма да може да се затопля. Често се среща още една крайност – жега, което също няма да Ви се понрави.

За да изчислите мощността сами, ще Ви предложим следната формула: на всеки 10 квадратни метра от помещението трябва да се пада минимум 1 киловат мощност. Но трябва да имате предвид, че не толкова просто – тази формула ще Ви помогне да пресметнете средно мощността. Водните конвектори трябва да се избират с двадесетпроцентен запас. А още по-добре е да извикате специалист, който ще изчисли точно мощността спрямо загубата на топлина на сградата, помещението. Тоест ще се вземат предвид всички особености на обекта, който трябва да се отоплява. Тук се отнася площта на остъклението, височината на таваните и други.

А освен това специалистът може да каже точно къде ще е най-добре да се поставят уредите, ще Ви подскаже къде ще е най-рационално да се поставят допълнителните уреди.

Материалът – това винаги е важно!

Когато избирате, трябва да обръщате внимание на материала, от който е направен конвекторът – той влияе на ефективността, цената, срокът на служба и дори на декоративните качества. При това последното в днешно време е едно от най-важните. Например конвекторите могат да са:

  • Стоманени;
  • Алуминиеви;
  • Биметални – в този случай се използват два вида метал.

Понякога се използва и мед. Най-ефективни днес се смята, че са биметалните и алуминиевите уреди. Но стоманените конвектори също имат предимство – цената им е най-достъпна.

Добре е да вземете под внимание и декоративните елементи на уреда, те могат да са всякакви: метални, дървени. А за боядисването на конвекторите се използват прахови бои с различни цветове, което прави предложенията още по-разнообразни.

На какво още да обърнете внимание?

Водните конвектори биват алуминиеви, стоманени и биметални.

Всяка отоплителна система (централна или автономна) има работно налягане, освен това има и друга характеристика – изпитателно налягане, затова конвекторите трябва да се купуват и спрямо тези показатели.

По-специално внимание трябва да обърнете на изпитателното налягане, защото то обикновено е повече от работното. Важен момент е, че в различните системи тези характеристики се различават съществено.

Например старите системи се изпитват под налягане 5-7 атмосфери. Този параметър в системите на новите сгради при изпитване на работоспособността може да достигне до внушителните 12-15 атмосфери. Съответно възможността на конвектора трябва да отговаря на тези показатели. Ако не вземете предвид това, няма как да избегнете повреждането на уреда. В резултат на което ще се наложи да харчите пари за нов, за ремонтиране на помещението, а в най-лошия случай – да компенсирате и нанесените вреди на съседите си.

Работна температура и размери

Също така трябва да вземете предвид и максималната температура на топлоносителя, която ще може да издържи конвекторът. Например, ако котелът на автономното отопление може да загрее водата до 95°С, няма защо да купувате конвектор, който може да работи само при 70°С.

Важна характеристика са размерите на конвекторите, а ако изберете правилно размера, това ще помогне да затопляте помещението по-ефективно, като ще избегнете ефектът на запотяване на прозорците и други проблеми. За по-голямо удобство производителите предлагат конвектори с различна дълбочинадължинависочина.

Освен това конвекторите могат да са вертикалнихоризонтални, което позволява да ги поставите буквално където поискате, но трябва да прецените какъв размер ще Ви трябва.

Важен параметър, за да е ефективен отоплителният уред в дома Ви, е размерът на конвектора.

Спирачните клапани, термостатите ще повишат икономичността и ще създадат максимално комфортна температура в отопляваното помещение. Това ще позволява да изключвате уреда при високи температури в стаята. При това това нещо ще се случва в автоматичен или ръчен режим. Но има един недостатък – всякакво допълнително оборудване може да увеличи съществено цената на уреда.

Как да не се объркате в техническите характеристики?

Макар че всички производители прилагат паспорти към уредите си, където са посочени името, мощността, често хората се объркват в избора си. Причината се крие в това, че практически с една и съща абревиатура може да се продава цяла линия продукти от няколко десетки уреди.

Има даже и уреди с еднакъв размер, при които пластините (ребрата), предназначени за топлообмена, са на голямо разстояние една от друга, а това понижава производителността съществено. И тези тънкости понякога объркват потенциалните купувачи, които в цялото това разнообразие могат да направят неправилен избор.

Освен това трябва да имате предвид, че еднаквите по мощност и размери уреди биват поточни и крайни. Конвекторите, които се отнасят към първия вариант, могат да работят във всякакви отоплителни системи, а уредите от втората група се монтират само в автономни системи.

Всичко казано дотук доказва, че човек трябва да имат известни теоретични познания, за да избере правилно.