Както знаем, работата на отоплителната система зависи много от това колко грамотно са избрани всички елементи за нея. И ако при котлите и радиаторите се отделя специално внимание, тръбите обикновено се купуват на принципа „която е най-евтина“ или „което ни е под ръка“. А тръбопроводът трябва да съответства на определени параметри, за да осигури максимално икономична работа на отоплителната комуникация.

Основни видове тръби за отопление

За да стане ясно с какъв диаметър трябва да е тръбата за системата за отопление, трябва преди това да разгледаме какви материали се използват за производството им. Най-често се използват следните варианти:

Тръби от стомана

Видове тръби за отопление - стоманени, от неръждаема стомана, пластмасови, медни, полипропиленовиНай-разпространеният вариант, който допреди две десетилетия нямаше алтернатива. Към предимствата му можем да отнесем ниската цена, към недостатъците – трудния монтаж (заварява се), предразположеността към корозия и необходимостта от периодично пребоядисване.

От полипропилен

Много популярно решение заради няколко фактора: цената е изгодна както на основния материал, така и на фитингите за отоплителните тръби, устойчивостта към корозия е висока и монтажът се извършва бързо. Сред недостатъците ще отбележим големия коефициент на топлинно разширение и деформирането на магистралите при въздействие на високи температури.

Метало-пластмасови тръби за отопление

Този вариант се отличава с голяма здравина, корозионна устойчивост и високо качество на монтажа, тъй като снадките са малко, системата може да се поставя в стени и да се бетонира. От минусите ще отбележим високата цена и необходимостта да се използва специален инструмент за монтажа.

Тръби от мед

Този вариант е с редица предимства и се отличава с дълъг експлоатационен срок, голяма здравина и добри експлоатационни показатели, външният диаметър на бронзовите отоплителни тръби е малък, което пести от пространството. От минусите ще отбележим доста бавния процес на сглобяване (особено ако ще го правите собственоръчно, без помощта на експерт) и несъвместимостта им с някои материали (появява се електролитен процес).

Неръждаема стомана

Един от най-добрите варианти, който има добри характеристики. Употребява се рядко заради високата му цена и трудния монтаж.

Как да изберем оптималния диаметър

Трябва да знаете, че няма универсален вариант, който да е подходящ за всички системи, във всеки конкретен случай трябва да се вземат предвид много фактори, които ще разгледаме по-подробно и детайлно.

Съвет! Не се вслушвайте в некомпетентни експерти, които Ви казват, че колкото по-голям е диаметърът на тръбите, толкова по-добре, първо, в големите тръби показателят за налягането е по-нисък, следователно и топлоотдаването е по-лошо, второ, монтират се по-трудно и ще заемат много повече пространство.

Основни предимства на тръбите с малко сечение

Ако отоплителната Ви система вкъщи е с естествена циркулация, правилното пресмятане на диаметъра е много важно, тъй като от този показател ще зависят пряко ефективността на системата и правилната циркулация на топлоносителя. Но е много по-ефективно да се използва принудителна система с циркулационна помпа, с нейна помощ може да се постигнат добри показатели, заедно с това диаметрите на тръбите в системата за отопление ще са значително по-малки.

Какъв диаметър трябва да са тръбите за отопление?И все пак прекалено малкото сечение също няма да е подходящо, защото то намалява топлоотдаването и комуникациите работят много шумно. Изхождайки от това е важно да се сметне правилно. Експертите съветват да избирате тръби с такова вътрешно сечение, при което скоростта на движение на течността да е от 0,4 до 0,6 м/с.

Малкият диаметър на тръбите за отопление на частен дом има много предимства:

  • Цената на материалите е по-привлекателна, заедно с това, всички монтажни дейности можете да си ги проведете сами (ако съединяването ще става посредством специални приспособления, инструкцията за използването им трябва да се проучи задължително).
  • Малкото сечение разрешава да се намали скоростта на циркулация на топлоносителя в системата, като я снабдява с висока ефективност и голямо топлоотдаване.
  • Независимо от това какъв материал сте избрали за отоплителната си система, малкият диаметър намалява обема на системата, следователно отоплението на частния Ви дом (къща или апартамент) ще е много по-икономично и системата ще се нагрява бързо.

Пример за пресмятане на диаметъра на тръбите

За да изчислите какъв трябва да е диаметърът на отоплителните тръби, трябва да вземете предвид следните параметри:

  • Площта на помещението, в повечето случаи, при височина на таваните до 3 метра и качествено отопляване на стените на 10 кв. метра площ трябва да се пада по 1 кВт топлинна мощност.

Обърнете внимание! В някои региони показателите за необходима мощност могат да се различават, можете да уточните всички данни с упълномощените органи и специалните справочници!

  • За стайна площ 25 кв.м. са необходими 2.5 кВт мощност плюс запас от 20%, следователно окончателният резултат ще е 3.
  • При избор на радиатори трябва да ги избирате така, че да осигурите необходимите показатели, заедно с това е най-добре да изберете вариант със запас, отколкото уреди с недостатъчно добри характеристики.

Извод

В действителност, размерът на тръбите е много важен и оказва влияние на работата на системата много повече, отколкото ние си мислим. Отделете повече внимание на този въпрос!