Какъв уред да изберете за отоплителната си система? Газов, електрически или на дърва? Колкото и да е странно, чугуненият котел на твърдо гориво не само остава най-търсеното в сферата, но и постепенно завоюва все по-голяма популярност сред потребителите.

Това се дължи не само на използването на прогресивни технологии при неговото разработване, но и на липсата на газифициране в малките градове и селата. Но днес котлите на твърдо гориво могат да са както от чугун, така и от стомана. И много хора задават въпроса – Кой от двата варианта е по-ефективен и по-икономичен? За да се изясни този въпрос, ще разгледаме и ще се запознаем с особеностите и на двата вида по-подробно.

Котел на твърдо гориво и аналозите му. Какви са разликите?

Котелът, който работи с дърва или с друго твърдо гориво, конструктивно не прилича на газовите уреди. В него ролята на топлообменник играе пещ. В нея протича процес на горене на дървата или въглищата. Отвън е заобиколена от топлоносител, който се нагрява от нажежените стени и, достигайки определена температура, постъпва в системата.

Котлите на твърдо гориво са чугунени или стоманени.Това е само една от разликите между отоплителните котли на твърдо гориво и на газ. Другата и не по-малко важна разлика е, че котлите на твърдо гориво са абсолютно автономни, което позволява да се използват в системите от отворения тип, при това в райони, които са практически откъснати от цивилизацията.

Стоманен или чугунен?

При избор на отоплително оборудване се вземат предвид не само техническите характеристики, но и материалите, от които е направено то. И тъй като тези материали реагират на високи температури и агресивна среда по различен начин, работата на котлите, изработени от тях, ще е с различни нюанси.

Чугуненият котел на твърдо гориво има редица предимства:

  • Има добра корозионна устойчивост и по-дълъг срок на служба;
  • Топлообменникът се състои от секции и при повреда на някоя от тях може да се замени лесно.

Единственият недостатък е възприемчивостта на чугуна към промените в температурите, която може да доведе до повреда. Този нюанс се елиминира с правилното инсталиране на котела на твърдо гориво, не изисква никакви допълнителни средства.

Котелът от стомана на твърдо гориво се отличава от чугунения с:

  • По-ниско тегло;
  • По-ниска цена;
  • По-малко технологични ограничения и съответно по-висок КПД.

За разлика от чугунения вид, срокът на експлоатация на стоманения котел е по-кратък, тъй като стоманата е по-предразположена към корозия.

Кое е най-важното нещо, когато избирате?

Стоманеният котел на твърдо гориво е с по-кратък срок за експлоатация от чугунения.Закупуването на котел на твърдо гориво е перфектна възможност да си направите резултативна отоплителна система. Този уред по някои показатели превъзхожда дори газовите апарати. И най-важното при него е, че е автономен. Чугунените котли на твърдо гориво не зависят от електричеството. Затова все по-често хората избират точно тях.

Когато си купувате такъв уред, специалистите съветват да обръщате по-специално внимание на моделите, които работят на дървесина и които са с долна горивна камера, което е удобство в експлоатацията. Отчита се и фактът, че ефективността от работата на този вид котли е по-висока, отколкото при тези с горно горене.

Котелът от чугун на твърдо гориво с долно горене може да има няколко камери, които позволяват горивото да изгаря напълно, което помага разходите да са по-малки.

Ако разглеждаме материала, от който се произвеждат котлите, най-известни са чугунените модели. Те са по-дълготрайни и огнеупорни, а конструктивните им особености позволяват да бъдат транспортирани по най-различни начини.

Другото, с което се отличават чугунените котли, е степента на автоматизация. На практика всички те се оборудват с механичен регулатор на температурата. Използването му избавя от нуждата да се отваря пепелницата ръчно, да се контролира непрекъснато работата на устройството, а освен това предпазва от възникване на аварийни ситуации.

Но днес  има модели, оборудвани с контролери, които значително улесняват експлоатацията на котлите. Те се монтират на котела и се инсталират към вентилатора му. Датчиците му позволяват най-точно да се поддържа зададената температура.

Какво препоръчват специалистите и какво казват потребителите?

котли от сстомана и чугун с горно и солно горене - предимства.Ако пред Вас стои въпросът стоманен или чугунен котел да изберете, трябва да се вслушате в мнението на специалистите. Те казват, че чугунът не може да издържи на резки промени в температурите. При тази работа в топлообменника могат да се образуват пукнатини. Стоманените модели са по-малко възприемчиви към тези условия, но срокът на този топлообменник ще е значително по-кратък. Този факт трябва да се взима предвид при избор на котел.

Що се отнася до работните особености, повечето потребители избират немски и чешки продукти. Те са с отлично качество и са адаптирани към климатичните условия в България. Тези котли са много лесни за обслужване, лесно се почистват и монтират. Освен това повечето модели функционират с всякакъв вид твърдо гориво. Те са икономични и с едно зареждане могат да работят доста дълго време.

Как да изберете правилно?

Уредите на твърдо гориво не просто не губят своята популярност, а точно обратното, стават все по-популярни с всеки изминал ден. Това се дължи на високите цени на другите видове отоплителни уреди, а също и на липсата на газифициране в много от населените места в страната. И в този случай най-достъпният вид гориво е дървесината.

Но когато избирате котел на твърдо гориво, трябва да предвидите къде ще бъде монтиран той, каква площ ще трябва да отоплява и кои видове гориво ще са най-достъпни за Вас. Само след като се съобразите с тези изисквания можете да си направите извод кой от котлите е най-подходящ за Вас – стоманен или чугунен.