Черната мивка изглежда много богаташки. Ако се подходи правилно в избора на материала и формата, освен шикозен вид, Вие ще получите отлична функционалност.

Нито една кухня не може без мивка. Тя е необходима за миене на посудата и продуктите, но това не е единствената ѝ функция. Съвременните мивки имат хубав дизайн, който не само че се вписва перфектно в кухнята, но и подчертава стила и характера ѝ.

Производителите на санитарна техника предлагат модели, направени от различни материали, във всякакви цветове и текстури. Най-често срещаните са мивките в бял цвят с емайлирано покритие и от неръждаема стомана. Но за да направите интериора наистина разкошен и оригинален, ще Ви помогнат черните мивки за кухня.

Нека разгледаме различните варианти на материалите, от които се правят кухненските мивки в черен цвят, за да успеете да направите правилен избор за себе си.

Изкуствен камък: характеристика и особености на експлоатация

Предимства и недостатъци при черните мивки за кухня.

Мивките от изкуствен камък са композитни изделия, които се състоят от пълнител и свързващи елементи. За пълнител се използват природни материали, а за свързването им – смола. Съставът е в следното съотношение: 80% естествен камък и 20% смола. Освен това в състава има и оцветители.

За да бъде външният вид на мивката колкото се може по-дълго време красив, при производството ѝ допълнително се покрива със специална смес – гелкоут, който защитава повърхността и я прави по-устойчива на износване.

Мивките от изкуствен камък се правят чрез отливане. Технологията на производство позволява да се отлее модел във всяка форма, размер и конструкция. Материалът е високо надежден, с еднородна структура, устойчивост към различни химични средства.

Благодарение на съвременните технологии на производство може да се получат мивки с различни оттенъци и текстура. Много популярни са мивките в бял, черен и бежов цвят, които наподобяват по рисунките и грубата повърхност на истински камък. Освен стандартните варианти, на пазара се срещат изделия със зелени, червени, сини, розови и други оттенъци. Цветът на мивката не избледнява с времето. Наситеността му се запазва за 8-10 години експлоатация.

Кухненските умивалници от изкуствен камък са практични и лесни за поддържане. Драскотините по тях не се забелязват (освен при гланцираните модели). Тези изделия не се страхуват от висока или ниска температура, а също и от промени в температурата. Почистват се лесно, а повърхността им не абсорбира оцветяващи пигменти.

За разлика от другите материали, изкуственият камък се поддава на реставрация. Ако по повърхността на мивката се появи драскотина, тя може да се премахне чрез шлифоване и полиране.

Плюсове и минуси на умивалниците от изкуствен камък

Има значение колко корита ще има черната кухненска мивка, в зависимост от големината на помещението.Изкуственият камък има уникални качества, които придават на изделията, направени от него, не само привлекателен вид, но и добри експлоатационни характеристики. Към плюсовете на този материал се отнасят:

  • Дълготрайност – минималният срок на годност на мивките от изкуствен камък е 10 години. Това е малко по-малко, отколкото при изделията от естествен камък, но е повече, отколкото при керамичните модели. Производителите казват, че при грамотна и внимателна експлоатация мивката може да служи десетки години.
  • Хигиеничност – специалната технология на производство защитава повърхността на мивката от поява на болестотворни бактерии и други микроорганизми. От мивката не излиза неприятен мирис и не се появяват слузести налепи.
  • Здравина – знаем, че изкуственият камък по механичните си характеристики превъзхожда естествения с два и дори три пъти повече. От това следва, че дори и при падане и силен удар мивката няма да се счупи.
  • Възможност за реставриране на повърхността. С времето дори и най-здравият и устойчив на износване материал може да се износи. В случая с мивките, по повърхността им при постоянна експлоатация се появяват драскотини от остри предмети. Но това се поправя лесно, ако мивката се обработи с шкурка и се полира. Отчупилото се парченце може да се залепи с акрилно лепило.

Но не бива да не взимаме предвид и недостатъците. Например не трябва да поставяме върху повърхността на мивката нажежени метални тенджери и тигани. Те могат да оставят следи. От падането на тежък предмет по мивката могат да се получат пукнатини и нащърбване.

Към възможните недостатъци можем да отнесем и това, че по черните мивки могат да остават бели петна от твърдата вода.

Няколко съвета, за да изберете по-лесно

Черната мивка трябва да се избира спрямо интериорния стил на помещението, да си пасне с кухненските мебели и да се избере подходящ смесител и други аксесоари, които заедно да бъдат в хармония. Ето няколко съвета, които със сигурност ще са Ви от полза:

  • Горният слой на мивката трябва да е колкото се може по-дебел. Това ѝ гарантира повече надеждност и устойчивост към износване. Ако отгоре мивката е покрита с акрилна смола, повърхността ще има антимикробни свойства.
  • Дълбочината на мивката е не по-малко важна от материала и качеството ѝ. Оптималният параметър е 19 см. При това в нея ще Ви е комфортно да миете чинии и продукти, но гърбът и вратът Ви ще се изморяват.
  • Формата и броя на коритата. Технологията на производство на мивките от изкуствен камък позволява да се правят модели с различни форми, дори и най-необикновени. Но ако се стремите към оригинален дизайн, не забравяйте и за комфорта на използването на мивката. Що се отнася до броя на коритата, за малка кухня може да се ограничите в един, но при по-просторно помещение е по-практично мивката Ви да с две корита – едно по-голямо и едно по-малко.
  • Ако съставът на материала предполага използването на гранитни чипове, трябва да проверите мивката за радиоактивност. Затова трябва да се купуват мивки само от проверени търговци, които си пазят добре репутацията и следят за качеството на предлаганите от тях продукти.

След като измиете чиниите в черната мивка, трябва да изтриете повърхността ѝ със суха памучна кърпа, за да не останат грозни петна.

Мивки от неръждаема стомана: плюсове и минуси

Вече много години много популярни сред потребителите са мивките от неръждаема стомана. Те са много по-евтини от моделите от естествен и изкуствен камък, но не им отстъпват по надеждност, устойчивост към износване и привлекателен дизайн. Голям плюс им е, че не ръждясват и са устойчиви към химичните средства.

Сред другите предимства са:

  • Черните мивки от неръждаема стомана са качествени и удобни за експлоатация.Голям избор на дизайн. Материалът се оформя отлично, затова производителите произвеждат мивки с различни форми и конструкции.
  • Достъпност. Тъй като производството на тези изделия не изисква големи разходи, цената на мивката от неръждаема стомана е доста демократична.
  • Хигиеничност. Върху стоманената повърхност не се натрупва мръсотия, което значи, че не се появяват бактерии. Освен това материалът се смята за екологично безопасен.
  • Лесна поддръжка. За почистването на повърхността на мивката са подходящи всякакви миещи средства, освен онези, които са с абразивна структура (макар че има изключения). За да върнете блясъка на стоманата, след използване е достатъчно само да минете мивката със суха кърпа.
  • Здравина и дълготрайност. Мивките от неръждавейка не губят свойствата си с времето, не се страхуват от удари и други механични въздействия, промени в температурите не ги плашат, не се покриват с ръжда.

Освен плюсове, мивките от неръждаема стомана имат и минуси:

  • Драскотини. При контакт с груби предмети повърхността на мивката с времето може да се покрие с малки драскотини и да потъмнее.
  • Варовик. За да запазите външния вид на неръждясващата мивка в идеалното ѝ състояние, трябва да я почиствате постоянно от белите петна и следите от вода.
  • Шум. Ако мивката е направена от тънък лист стомана, звукът на течащата вода от крана ще се чува доста силно. Изход от това е специалната звукопоглъщаща подложка под мивката.

Какъв цвят мивка ще изберете, решавате Вие. Изборът зависи не само от стила и дизайна на помещението, но и от това какви качества трябва да притежава изделието и колко дълго ще служи то, запазвайки при това хубавия си външен вид.

Ние предлагаме мивки в черен цвят, които могат да отговорят на Вашия вкус и стил. Разгледайте всички наши продукти в тази категория ТУК!