Сред режещите електрически инструменти има два-три такива, които никога не са излишни в един дом. Към тези щастливци се отнася циркулярът.

Циркулярът е електрически дисков трион, той реже с дискове със зъбци. Първоначално този тип кръгли триони са измислени само за рязане на дървесно-листни материали. Към тях се отнасят шперплат, ПДЧ, ламинат. Но ако дискът се замени със съответния режещ кръг, трионът може да се справи лесно и с разрязването на други материали, такива като цветни метали, плексиглас, пластмаса, камък, бетон, плочки.

За това за какво е необходим циркуляр, какви видове циркуляри има и къде се използват, ще разберете от тази статия в три части. Ще Ви разкажем за особеностите на конструкцията и работата с циркуляр, за различните варианти на изпълнението на такива уреди, а също и за това на кои параметри трябва да обърнете внимание, когато избирате циркуляр за дома или с професионална цел.

Предназначение и употреба на циркулярните триони

Циркулярният трион не е нов инструмент, отдавна е завоювал сърцата на майсторите на мебелното и дърводелското дело. Циркуляр е старо име. Идва от латинската дума „cirkule”, което означава „кръг“, „окръжност“, тъй като режещият диск е с идеално кръгла форма. Някои нови дърводелци си мислят, че циркулярът се използва само за рязане на паркет. Това е така, защото от всички инструменти той разрязва паркета най-добре. Така че трябва да се има предвид, че този инструмент не е предназначен само за рязане на паркет, а и за други материали.

Циркуляр е електрическа режеща машина, която може да реже различни материали, в зависимост от диска.

С този трион се прави отчетлив и точен разрез по дърво, дървен материал, по меки метали, различни видове пластмаса, пенобетонни блокове.

Циркулярът е удобен още заради това, че може да реже не само по права линия, по дължина и напречно, а и под необходимия наклон с голяма точност. За тази цел циркулярът има градусна и метрична скала, шини, линии, насочвачи.

Един от видовете циркуляри е потапящият циркуляр, с който разрезът може да започне не само от края на заготовката, а и във всяко друго място. При това при потапящите циркуляри се регулира не само дълбочината на разреза, а и дължината му, а също така има и уникалната възможност да реже в близост до вертикално препятствие (например стена) с минимално разстояние.

Изхождайки от изброените възможности и функции, сферата на употреба на циркулярните триони се определя от:

  • Дървообработвателните предприятия;
  • Мебелните и дърводелските цехове;
  • Домашните работилници, където се правят мебели, прозорци, врати, паркетни дъски;
  • Гаражи и работилници в домашни условия и дори професионални ремонти;
  • Строителни обекти от различен тип.

Как е устроен и как работи циркулярът?

Най-типичните модели циркуляри са уреди, които работят ръчно. За задържането му и различните манипулации по време на работата с него инструментът има ръкохватки. Но има и циркулярни станове. За тях също ще си поговорим в тази статия. Основните съставни части на обикновения циркуляр са:

  • Подложка, която приляга плътно към листа за рязане, без луфтове и разстояния, и се хлъзга по него при рязането.
  • Електрически мотор. От него въртящият момент се предава през редуктор на шпиндела.
  • Режещ блок. Той е представен от шпиндел, който развива огромна скорост на въртене, и режещ диск със зъбци. Режещият диск е закрит наполовина със защитен кожух за осигуряване на безопасност. При потапящите циркуляри дискът е изцяло скрит под кожух, което дава възможност трионът да се поставя точно на мястото, където трябва да се реже.
  • Две дръжки (по-рядко е една). С тяхна помощ се държи, насочва, мести по повърхността циркулярът.
  • Всмукател – за отвеждането на стружки и прах от работната зона.
  • Насочваща шина или монтирана система от насочващи шини и линии.
  • Панти за завъртане на диска под нужния ъгъл на рязане.
  • Работна маса, разширители, паралелна опора (ако е стационарен циркуляр).

Най-често циркуляр в бита се използва за рязане на дърва, а в производството в мебелното и дърводелското дело.

Количеството обороти на шпиндела при стандартен циркуляр е 500-5300 в минута. Диаметърът на режещия диск е в диапазона от 115 до 250 мм, а при най-мощните стационарни циркуляри достига до 600 мм. захранването може да е от мрежата (основно, еднофазов ток 220 волта, само при мощните производствени модели е 380 волта) или от акумулаторна батерия. Мощността на електрическия мотор е в диапазона от 600-800 вата (домашните инструменти) до 1,8 киловата (професионалните циркуляри) и отгоре (производствените циркулярни триони). Максималната дълбочина на разреза зависи от мощността на мотора и може да достига 7-8 см.

Както виждате, конструкцията на циркулярния трион няма някакви особености, с него се работи лесно и всичко е ясно.

В следващата част на нашия материал ще разгледаме видове циркуляри и какви са разликите между тях. Продължаваме ТУК!