Във всяка градина е нужен удобен достъп към водата, затова няма как да минете без качествена система за поливане и нейните детайли – водоразпръсквателна арматура. Тази статия съдържа информация за градинските кранове, за областите, в които се използва, и за неговия декоративен потенциал. Ще разберете как е прието да се класифицират изделията по материала на изготвянето на корпуса им и по типа на спирачното устройство.

Област на използване

Декоративни канелки за външни чешми - птицаНа пазара това спирачно устройство се среща под различни имена, можете да го видите като поливен, разпръсквателен или просто водопроводен кран. Устройството се използва широко по градини, дворове и в частните домове:

  • При мивките по вилите. Повечето мивки имат проста конструкция и нямат нагреватели, затова нямат нужда от смесители.
  • За поливане. Крановете, предназначени за поливане, а също и за пълнене и изпразване на съдове, се продават с преходник за присъединяване на маркуч. Той може да е стационарен или с резба (да се премахва).
  • В дома. Простият и практичен водоразпръсквателен уред се използва като промивен кран, като въздушен клапан на радиатора. В старите къщи (а във Великобритания си е традиция) крановете са разделени на кран за топла и кран за студена вода. Нямат смесител.
  • Като елемент от декора. Красивият декоративен градински кран може да стане част от оригинална дизайнерска идея (например като колонка за вода в италиански стил). Отличава се с естетичен външен вид, добро изпълнение и по-висока цена.

Класификация

Въпреки простотата на този хигиенен уред, той може да се класифицира по няколко начина, като един от удобните параметри е материалът, от който е направен:

  • Канелка от неръждаема стомана. Тялото от неръждаема стомана се характеризира с високо качество, което осигурява многогодишна експлоатация. Изделието от неръждаема стомана е устойчиво на корозия, защитено е от въздействието на околната среда и има привлекателен външен вид.
  • Канелка от месинг. Канелката от месинг има приятен светло-жълт цвят. Месингът е качествен материал, но при взаимодействието си с водата и въздуха той се окислява постепенно. За да се защити канелката на градинската си мивка от корозия, производителите често използват полиран хромиран месинг. Слоят хром, който покрива повърхността на канелката, забавя появата на тъмни петна, но изделието все пак ще трябва да се полира от време на време.
  • Канелка от бронз. Канелките от бронз се срещат много рядко, макар че се отличават с високо качество. Тези кранове са популярни заради дизайнерските си възможности, те се стилизират в ретро стил, а с времето се покриват със зеленикава патина, което още повече усилва ефекта.
  • Кранове от чугун. Това са редки дизайнерски изделия, които се правят по традиционна технология за леене на чугун (често в единични екземпляри). Чугуненият градински кран се отличава с дълготрайност и непретенциозност.
  • Пластмасови канелки. Нискобюджетната алтернатива на металните кранове. Основното предимство тук е привлекателната цена, която се отплаща с ниско качество и бързо износване.

Видове материал за кранове за външни градински или дворни чешми.Не по-малко разпространена е класификацията на градинските канелки по типа на спирачното устройство (конструкцията, която позволява да се управлява потокът вода). В затворено състояние спирачното устройство спира налягането, а в отворено – регулира напора на потока вода. В зависимост от типа спирачна арматура, крановете се разделят на следните типове:

  • Сферичен. За клапан се използва въртящ се около оста си спирачен елемент във формата на сфера. Кранът може да се отвори със завъртане на ръчката. Простата конструкция на устройството не позволява напорът на водата да се контролира точно, но пък е причина за дългия срок на експлоатация (минимум 10 години). Сферичният кран е разпространено устройство, евтино и практично.
  • С резбова глава. Система, в която подаването на водата се регулира със завъртане на кран, а вътре – с гумена спирачна накладка. Плюсът на конструкцията е, че е непретенциозна, тъй като може да работи и с мръсна вода. Минусът – че накладката се износва периодично, заради което устройството трябва да се обслужва.
  • Металокерамична канелка. Управлението на водния поток се случва с помощта на полирани металокерамични дискове. Тази спирачна арматура има голям работен ресурс, но е чувствителна към примесите във водата. Препоръчително е да се монтира в системата с филтър за пречистване на водата.

Практическо използване на градинските кранове

При външни условия крановете се използва по няколко начина:

  • В системите за поливане. Градинският кран със сферична конструкция ще е много подходящ за поливане с маркуч.
  • С резбовата глава ще е идеално решение за градинската мивка, където примесите във водата обикновено не се филтрират.
  • Незамръзващ водосточен кран. Той се монтира на стената, зад която е отопляваното помещение. На външната страна на стената има вентил, но водата се намира вътре в къщата, благодарение на което устройството остава празно и не замръзва.

Декоративно използване на градинските канелки

Красота, стил, оригиналност на градината с декоративни кранове за външни мивки.Декоративната канелка за градината е елемент от градинската територия. Декоративната си функция изпълнява в съчетание с настенни фонтани, колонки или хидранти в ретро стил. Съответно оформеният детайл подчертава стила – класика, барок, минимализъм.

Популярни варианти за градински колони са френският и италианският стилове. За да придадат на канелката по-естествен и изискан вид, ги украсяват с оригинална форма, на чиято разработка дизайнерите отделят много внимание.

Декоративната канелка за градинската мивка може да е изпълнен във формата на животно или птица, или просто да има интересна форма. Тъй като тези канелки са навън целогодишно, изискванията за качество тук са много високи. Не по-малко важен е и външният вид на материала: обикновено кранът има вид на остарял бронз, често с матово покритие.

Използването на дребни архитектурни форми, изпълнени в стила от миналия век, се е появило в Европа и се е разпространило бързо извън нея. Оригинално украшение за градината може да стане външната кран-колонка с ръчка за изпомпване на водата. С една пейка до него, това може да се превърне в най-уютната зона за отдих на двора или в градината. Кранове на такива колони са основното украшение. Те са масивни, доброкачествени и се правят от чугун или месинг. Основният проблем в използването на нестандартните канелки може да е голямото търсене на съвместими детайли при излизане от строя на спирачната арматура.

Заключение

Както и всички всевъзможни градински фигурки, декоративните кранове целят да направят градината или двора Ви оригинални. Производителите предлагат канелки с разнообразен и функционален дизайн. Повечето канелки се правят с класически цвят на остарял бронз, срещат се и други цветови изпълнения. Много модели са с класическа форма и с възможност за присъединяване на поливен маркуч.