Монтажът и използването на дренажна помпа за кладенец е много лесно. Но за да работи апаратът правилно и да служи дълго, дренажната помпа трябва да се монтира по определени правила.

След като си купите дренажна помпа и я разопаковате, трябва да проверите дали съдържанието отговаря на комплектацията, а също така да обърнете специално внимание на инструкциите, приложени към този модел. Много важно е да прочетете за ограниченията за използването на съответния вид помпа.

Можем само да дадем обща инструкция, от която да се ръководите при монтаж на дренажна помпа:

  • Към напорната тръба се свързва напорна магистрала, в ролята на която може да влезе маркуч или тръба, след което се закрепва със съединителните детайли от комплекта.
  • Ако в конструкцията на помпата има поплавък или помпата е за стационарно използване, на напорната магистрала се монтира обратен клапан.
  • Помпа с трифазен мотор се проверява за правилната посока на въртене. За тази цел помпата се монтира на права повърхност, включва се и веднага се изключва. Така се проверява посоката на въртене на вала:
  1. По часовниковата стрелка – свързването е коректно;
  2. Срещу часовниковата стрелка – трябва да се сменят местата на фазите.
  • При свързан с тръба уред правилната посока се проверява по следния начин:
  1. Включва се в тока и се мери подаването;
  2. Изключва се от захранването, сменят се местата на фазите и се прави същото, описано в първата точка;
  3. Мощността на подаване в първия и във втория случай се сравнява, с което се преценява кой метод е правилният.
  • Помпата се поставя вертикално на напорната тръба нагоре.
  • Помпата се спуска на дъното на кладенеца.

Как се използва дренажна помпа за почистване на кладенец?

За да изберете подходяща дренажна помпа, е много важно да се запознаете добре с инструкциите, приложени към съответната помпа, тъй като някои модели могат да използват само чиста вода. При това има и помпи, които работят перфектно и със замърсена вода, включително и такава, която съдържа дребни частици и влакна.

Внимание: когато кладенецът дълго време не е бил почистван, най-добре изберете дренажно-фекална помпа, която ще може да помпа вода с обилни замърсявания. При тези помпи има режещи или раздробяващи колела, които и раздробяват големите частици в процеса на работата им.

За по-лесно почистване на кладенеца е най-добре да използвате модели дренажни помпи, които имат поплавък. Обикновено в тази роля влиза специален превключвател, който плава на повърхността и изключва помпата, когато достигане на дъното.

Дренажната помпа може да се използва за почистване на кладенец, но трябва да се избере подходяща мощност спрямо степента на замърсяване, дълбочината на герана и други фактори.

В противен случай, ще трябва постоянно да следите работата на дренажната помпа, за да се избегне прегряването на мотора, тъй като водата, в която се потопява помпата, я охлажда.

Няма нужда да влизате и Вие в кладенеца, дренажната помпа работи автоматично, но трябва да се настрои правилно:

  • Първо, помпата се потопява на дълбочина 1 метър до дъното;
  • Апаратът се включва, заради което водата започва да се пречиства от мръсотията;
  • След това чистата вода постъпва в кладенеца под напор, което води до разрушаване на тинята на дъното;
  • В процес на работа помпата се вади периодично и се почиства филтърът ѝ. Това се повтаря, докато на филтъра се появят глинести отлагания.

Внимание: в някои случаи, след като се почисти основно кладенецът, дренажната помпа се оставя вътре, което позволява да се поддържа кладенецът чист. При това веднъж годишно се почистват филтрите на уреда.

За основно почистване е най-добре да се използва мощна помпа, а за поддържане на чистотата е подходяща по-малко мощен апарат.

В последно време много често се практикува следното: с мощна помпа кладенецът се почиства два пъти годишно. Самото почистване по принцип отнема около седмица, след което помпата се поставя в сухо и чисто помещение.

Кой модел дренажна помпа ще използвате, зависи преди всичко от конкретните обстоятелства: степента на замърсяване, дълбочината на кладенеца, а също и други условия. В зависимост от това какви са характеристиките на една или друга дренажна помпа, ще се определи и самата цена.

Всичко можете да направите със собствените си ръце, така че няма да харчите пари за работа. Преди да си купите помпа, трябва да се запознаете с инструкциите и след това можете спокойно да си купите помпата, от която имате нужда.