След пиленето дъските имат доста непредставителен вид. Линейните им характеристики са далеч от перфектното, груби краища, много трески.

За да се изравни повърхността на дървото и да се подготви за по-нататъшна обработка, се използва един от най-известните инструменти на дърводелците - рендето за дърво.

По-рано рендето за дърво е било ръчно, днес вече се измества от електрическия си брат. Този полезен електрически инструмент може да се намери във всеки специализиран магазин, но за да не се объркате в избора си на модел, е добре да се запознаете с основните характеристики на електрическото ренде за дърво.

За какво Ви е ренде за дърво?

Електрическото ренде за дърво, както и ръчният му аналог, е предназначено за изпълнение на една операция – рендосване.

Същността на тази операция се изразява в последователно премахване на тънки слоеве дървесина с цел изравняване на повърхността на заготовката. В резултат на тази обработка се създава идеално равна повърхност, на която ефектно изплува натуралната фактура на дървото. Рендосаните дъски изглеждат красиво, с тях се работи безопасно, лесно се коригират.

Какво е електрическо ренде за дърво и как се използва?

С появата на електрическия инструмент изготвянето на дървени конструкции е преминало на ново ниво. Сега работата на дърводелците не изисква да влагат огромни усилия, достатъчно е просто да плъзгат инструмента по повърхността на заготовката, регулирайки дълбочината на обработката.

Изборът на електрическо ренде за дърво е много широк. Без проблем можете да изберете модел, който да отговаря напълно на нуждите Ви и който е с необходимите характеристики.

Устройство и принцип на работа на рендето за дърво

Конструктивно ръчното електрическо ренде за дърво прилича на флаермашина, с единствената разлика, че станът е неподвижен, дъските се плъзгат по плота, а рендето се държи в ръце и се движи по дъската.

Основните елементи на ръчното електрическо ренде за дърво:

  • Корпус;
  • Основа;
  • Електромотор;
  • Ремъчна предавка;
  • Въртящ се барабан;
  • Сменяеми ножове;
  • Устройство за регулиране.

За предаването на въртенето от мотора към барабата се използва ремък. Има устройства с гладък и зъбчат ремък. Режещият елемент на рендето са ножове. Те биват от твърда сплав, които не се точат, и ножове от бързо режеща стомана. Вторите са за предпочитане, тъй като във всеки момент може да ги свалите и наточите.

И макар флаермашината да изпълнява същата функция като електрическото ренде, в повечето случаи рендето за дърво е за предпочитане. Флаермашината е по-скъпа. Оправдано би било да си я купите, ако смятате да работите с дърво постоянно, а ръчното ренде за дърво винаги ще е подходящо в работилницата или на вилата.

Рендето със сигурност „ще си избие парите“, защото е изключително полезен инструмент, няма нужда да купувате скъпи машини за рендосване.

Професионално или битово ренде за дърво?

Точно както и всеки друг електрически инструмент, всички модели електрически рендета могат да се разделят на две големи групи:

  • Професионални устройства;
  • Ренде за дърво за домашна употреба.

Професионалният инструмент се отличава с висока мощност и продължително време на работа. Ако изберете такова електрическо ренде, можете просто да си изработите цяла работна смяна, без да го изключвате.

Битовото електрическо ренде за дърво не може да се похвали с такива рекорди. Най-често устройствата от битовия клас са с малка мощност и трябва да се изключват периодично, за да не прегрее моторът. Но електрическото ренде за дърво за битова употреба се отличава с:

  • Достъпна цена;
  • Скромни габарити;
  • Ниско тегло;
  • Лесна и удобна употреба;
  • Дълъг срок на гаранцията.

Всъщност едно от най-добрите решения за домашната работилница ще е битовото електрическо ренде. Това е достатъчно мощен и евтин инструмент, който ще Ви е съвсем достатъчен за нуждите на домакинството.

Основни характеристики на електрическото ренде

При избора на електрическо ренде трябва да подходите сериозно. Не си купувайте инструмент на принципа „просто ми хареса“, преди това трябва да се запознаете с основните му параметри. Няма да е зле да помислите за каква точно работа ще Ви трябва ренде за дърво. Например характеристиките на рендето за паркет са много по-различни от рендето за рендосване на мебели.

На батерия или на ток?

Има модели, които работят на 220 волта, има и такива, които работят с акумулаторна батерия. Едва ли има нужда да се спираме на разликите между тях, тук всичко е ясно. Повечето акумулаторни уреди са мини акумулаторни рендета за дърво. Те се характеризират с неголяма мощност, малко време за работа без презареждане. Но рендето с акумулаторна батерия може да се използва в сгради, които не са присъединени към електрическата мрежа, например при работа на обекти ново строителство.

Акумулаторно или електрическо ренде за дърво?

Рендето, което се захранва с ток, няма недостатъците, които са присъщи за акумулаторните устройства, но трябва да се включва в контакта. Когато избирате такъв модел, трябва да гледате колко е дължината на кабела и дали е достатъчно надежден.

В следващата част на тази статия разглеждаме по кои параметри да изберете рендето за дърво, от което имате нужда. Продължете да четете ТУК!