Въпреки новите начини за отопление, в газифицираните региони най-разпространено е отоплението с газов котел. Газта е по-евтина от тока и може да осигури достатъчно топлина и в къща, и в апартамент в най-лютото време. Най-важното е да изберете газов котел правилно!

На пазара има най-различни модели газови котли във всякакви ценови категории. Кой вариант ще е подходящ за Вашето жилище? На какво да обърнете внимание, когато избирате? Ако не разбирате много от тази тема, лесно можете да се изгубите в цялото разнообразие от газови котли на пазара днес. Но едно по едно…

Газови котли - видове, функции, коефициент на полезно действие.

Основни критерии за избор на котел за газ

Спирането на топлата вода и на централното отопление, или изобщо пълната им липса, мотивира хората, които живеят в къща, да си изградят автономни системи за вода и отопление. В основата им е котелът – пали се горивото и се нагрява топлоносителят.

Съвременното газово оборудване няма нужда от постоянен контрол. Достатъчно е да свържете топлинния генератор към източника на газ и можете да се наслаждавате на безпроблемната работа на системата.

Но трябва да знаете, че устройството ще функционира правилно само ако сте подходили отговорно към избора му. Огромна роля играе и обслужването на котела след инсталирането му.

Сред основните критерии за избор на газов котел са:

  • Мощност на котела;
  • Производителност при затопляне на вода;
  • Брой контури (отопление + топла вода);
  • Отделяне на дим – естествено и принудително;
  • Място за монтаж на котела;
  • Автоматика за удобно използване.

Всички критерии са взаимосвързани. Ако в кухнята няма място за голям газов котел или не Ви харесва как ще изглежда естетически, можете да изберете по-малко мощно устройство за стена, а не стоящ газов котел. Ако искате да имате топла вода и за кухнята, и за банята, редно е котелът да е с два контура.

Мощност на газовия котел

Почти за всички газови котли важи едно и също правило – колкото по-мощен е, толкова по-скъп е. И ако нямате нужда от мощен топлинен генератор, няма нужда да плащате висока цена за газовия котел. Но имайте предвид, че не много мощните котли няма да се справят с отоплението на голяма къща. Затова, преди да изберете газов котел за отопление, преценете дали мощността му отговаря на квадратурата на Вашето жилище.

Каква трябва да е мощността на газовия котел за отопление на апартамент?

Повечето производители на газово оборудване посочват в инструкциите за каква квадратура е подходящо съответното устройство. Средно на всеки 10 кв.м. е необходима 1 кВт мощност, като трябва да прибавите резерв от 20%. Но тези данни рядко отразяват действителността, затова, когато избирате мощността на котела, трябва да вземете следните неща предвид:

  • Затопляне на стените;
  • Налягането на газта;
  • Климата в региона;
  • Входните врати и вратите на терасите;
  • Площта на жилището;
  • Броя прозорци и вида на стъклопакета;
  • Вида на отоплителната система;
  • Качеството на газта.

Трябва и да пресметнете параметрите на системата за топла вода. След това трябва да сметнете получените цифри + резерв от 20%. Газовият котел трябва да се справи с очакваното натоварване.

Мощността на котела е тясно свързана с метода на инсталиране:

  • Ако мощността на котела е под 30 кВт, обърнете внимание на котлите за стена. Те могат да се монтират в помощни помещения като антре, коридор, кухня, килер;
  • Ако за затопляне на жилището е необходим газов котел с по-голяма мощност (над 30 кВт), изберете подов котел. Котли с мощност над 60 кВт трябва да се монтират в отделни помещения, а над 100 кВт – в специални помещения – котелни.

От това как ще се монтира котелът за газ зависи изборът на газов котел с определен тип горелка:

  • Котел с отворена атмосферна горелка излиза значително по-евтино. За горенето е достатъчен естественият приток на въздух в стаята, в която е монтиран котелът. Отработените газове излизат естествено през монтираният стационарен димоотвод, затова този тип котли се смятат за енергийно независими;
  • При газовите котли със затворена горелка въздухът постъпва отвън. Отработените газове се отвеждат с помощта на вентилатор. Стационарен димоотвод в този случай не е необходим, димът се извежда с помощта на коаксиални или разделителни тръби през стената или през покрива. Този тип си имат недостатъци – относително шумно работи вентилаторът, зависими са от електрическата енергия и цената им висока.

За къща подходящ е котелът с отворена горелка, ако може да се изгради стационарен димоотвод, и с принудителен димоотвод (затворена горелка). За апартамент е добре да изберете котел със затворена горелка.

Брой контури на газовия котел

Всички котли се делят на два типа:

С един контур

Не е трудно да изберете едноконтурен газов котел. Този тип котли са предназначени само за отопление на жилището. В основата на котела е един топлообменник, който отговаря за нагряването на топлоносителя: течността от топлообменника постъпва в отоплителната система. С времето тя изстива и се връща отново за затопляне. Това е една непрекъсната циркулация на водата в системата. Евтин и компактен котел е, но ако трябва да затопля и вода, ще трябва да платите повече.

С два контура

Тези котли са направени за отопление на жилище и за топла вода. При тях има първичен и вторичен топлообменници. Последният е за топла вода. Трябва да знаете, че газовите двуконтурни котли не функционират в двоен режим – отоплението изстива, докато се затопля водата. Затова любителите на постоянното и често къпане е добре да разгледат котлите с интегриран бойлер: при тях винаги ще има топла вода.

Ако не можете да решите какъв газов котел да изберете, разгледайте инструкциите.

Комбинирани газови котли

Това е елементарно устройство без сложни елементи: контурите са затворени в общ топлообменник, затова тези котли са евтини и компактни. Но имат и минуси. Независимо в какъв режим ще работи (дали за топла вода, дали за отопление), водата в единия от контурите няма да се транспортира, но ще се нагрява. Затова на входа на топлообменника ще се наслоят следи от кипене, което ще намали мощността на котела и ще го повреди с времето.

Важно! Ако не сте го включвали дълго време в режим за нагряване на водата, а след това сте отворили крана, от него ще тръгне вряла вода, може да се изгорите.

Първичен и вторичен топлообменник

Първичният топлообменник е над газовата горелка, а вторичният – в друга част на котела -  той не контактува с пламъка, енергия му предава топлоносителят, който се транспортира по малък контур. Приятен бонус са лесният ремонт и дългият срок на експлоатация. Това е по-скъп котел, но инвестициите се връщат.

Кондензационни котли

През последните години станаха много популярни концензационните котли на газ, в основата на които е заложено многостепенното отдаване на топлина. Топлина се отделя при:

  • Изгарянето на природен газ;
  • Извличане на енергия при конденз на парата при охлаждане на отработените газове.
  • Тези газови котли са подходящи за жилища с ниски загуби на топлина, с отопление с радиатори или подово отопление.

Избор на котел на газ

Материалът на топлообменника е основата на газовия котел, затова е важно да обърнете внимание при неговия избор:

  • Алуминиева сплав, мед – тези материали са с най-добри показатели за отделяне на топлина. Сред минусите е високата цена;
  • Неръждаема стомана – това е един от най-надеждните и разпространени варианти за газов котел;
  • Чугун – това е здрав и топлоемък материал, устойчив е на корозиране и на високи температури, но се рони при спад в температурата на топлоносителя.

Начин на монтаж на газовите котли

По начина на монтаж котлите на газ се разделят на два вида:

  • Подови – това е оборудване с внушителни размери, което се монтира в специално отделено котелно помещение. Ако мощността на котела е до 60 кВт, може да се монтира и в кухнята, но не е удобно и не е красиво. Подовите котли са с горивна камера от отворен тип, затова, за да работят, е необходим стационарен димоотвод. Коефициентът на полезно действие на тези модели е не повече от 90%, но срокът за експлоатация достига до 30 години! Основното предимство на подовите газови котли е, че не са зависими от електричеството. Подходящи са за отопление на помещения с площ от 60 до 1000 кв.м.;

Подов газов котел в котелно помещение.

  • Стенни – за монтажа на такъв котел не е необходимо специално помещение. Тъй като дизайните на този тип котли са оригинални, няма нужда да ги криете в кухненския шкаф – те изглеждат красиво във всеки интериор. По мощност стенните котли на газ не отстъпват на подовите модели, а са компактни и не заемат много място. Сред недостатъците ще отбележим нуждата от защита от некачествена вода и високо напрежение. Срокът им на експлоатация е 15 години, но само ако се обслужват системно и се използват в щадящ режим.

Типове газови котли спрямо тягата

Въздухът може да постъпва по два начина:

Естествено

Котлите са с отворена горивна камера и атмосферна горелка. Благодарение на притока на кислород от помещението се поддържа горенето. В стаята трябва притокът на въздух да е добър – това също трябва да се вземе предвид, когато се избира газов котел.

При тези котли няма вентилатор, който обикновено е и причината за повреда на устройството, затова можем да кажем, че тези котли са практични и здрави. Сред предимствата са: минимум шум, лесно обслужване и монтаж, ниска цена. Но едва ли ще откриете такъв котел, тъй като в Европа се смята, че не са безопасни.

Принудително

Това са котли на газ със затворена горивна камера. В горелката въздухът постъпва отвън през двоен коаксиален димоотвод – едновременно се подава въздух и се елиминират отработените газове. Това е по-скъпо, но и по-безопасно оборудване. Сред недостатъците са по-големите енергийни загуби за принудителното отвеждане на дима навън. Но това е незначителен минус, който не е причина да се откажете от този тип газови котли.

Автоматика, регулировка, диагностика

При избор на котел на газ е важно да обърнете внимание и на допълнителните му функции, които улесняват неговото използване, правят го по-удобен и икономичен.

Регулировката на мощността бива:

  • Едностепенна – това е най-елементарният тип котли с копче за включване/изключване. Фактически мощността на устройството не се регулира – горелката или е изключена, или работи;
  • Двустепенна – 2 режима с различна мощност;
  • С регулиране на пламъка – автоматиката коригира интензивността на пламъка на горене спрямо температурата и разхода на течност.

За безопасността на потребителите котлите имат:

  • Филтри за пречистване на водата;
  • Датчици за регулиране на налягането в разширителния съд, газовата, магистрала, контурите със съда;
  • Клапан за изпускане на налягане;
  • Сензори за проследяване дали пламъкът не е загаснал;
  • Термостати за прегряване;
  • Система за самостоятелно блокиране при аварийни ситуации – задимяване, прекъсване на тока, пожар.

Автоматиката повишава ефективността на работата на котела и го защитава от повреда при аварийна ситуация. Някои газови котли имат допълнителни функции. Едната от най-последните е възможността котелът да се настройва по следния начин – когато няма никого в жилището, устройството работи в енергоспестяващ режим, а 30 минути, преди хората да се приберат у дома, повишава температурата.

Горивна камера

За горенето на газ в котела е необходим кислород, който постъпва отвън или непосредствено от помещението, в което е монтирано устройството. В първия случай котелът е с горелка от затворен тип с принудително постъпване на въздуха, необходим за горенето и отвеждането на отработените газове, а в другия – атмосферна горелка с естествен отвод за дима. Така че съществуват два типа горивни камери:

Затворена горивна камера

С помощта на двуканална тръба или разделителни тръби постъпва въздух отвън и се отвеждат всички продукти от изгарянето на природен газ.

Отворена горивна камера

За да се поддържа пламъкът, котелът получава кислород от самото помещение, в което се намира.

Няма как да кажем еднозначно кой от тези два типа котли е по-добър. Но когато купувате газов котел, трябва да имате предвид, че за да работи вторият вариант, трябва да се инсталира стационарен димоотвод за камина, а това невинаги може да стане.

За отопление на апартамент в блок е удачно да изберете котел с горивна камера от затворения тип – по-голям коефициент на полезно действие, по-лесен монтаж. Но тъй като вентилаторът не може да работи без електричество, за което има вероятност да прекъсне в неподходящ момент или да има колебания в напрежението в мрежата, това може да доведе до повреда на газовия котел. Затова трябва предварително да се погрижите да имате източник на непрекъснато електрическо захранване със стабилизатор на напрежението.

Котлите с отворена горелка могат да се монтират в мазета и килери. И тук следва да се погрижите за добрата вентилация на помещението.

Ако във Вашия регион има проблем с подаването на електрическа енергия или чести прекъсвания, изберете подов котел на газ с отворена горивна камера и пиезо запалване. На такъв котел електричество не му трябва.

Видове газови котли по коефициента им на полезно действие

Въпреки че газовите котли работят с един вид гориво, те имат различни коефициенти на полезно действие (КПД):

Конвекционни котли

Това са традиционни устройства за отопление на жилище. Те са с най-елементарния принцип на работа – топлоносителят в топлообменника се нагрява от пламъка в горелката, отработените газове излизат навън с помощта на вентилация или димоотвод.

Традиционни котли има на най-различни марки, в най-различни ценови диапазони и с най-различни мощности. Трябва да избирате котел, изхождайки от площта, която трябва да отоплява – ако изберете прекалено мощен котел за малка къща, няма да работи ефективно.

Кондензационни котли

Това е относително ново оборудване с висок КПД. Сред предимствата е широкият диапазон от модели – подходящи са за всякакъв размер помещения.

Изводи

Обикновено за къща можете да изберете различни видове котли. Цената на котела ще зависи от мощността, функциите, репутацията на марката. Важна характеристика е и сервизното обслужване – трябва да може да се обслужва технически и да се поправи при нужда.

При избор на котел за отопление имайте предвид:

  • Не трябва да избирате мощността на котела на базата на усреднени изчисления – най-често те не са верни;
  • Допълнителни функции – добре е, ако няма да ги ползвате, да не плащате допълнително за котел с такива функции;
  • Когато избирате между стенен и подов котел на газ, водете се не само от естетическия параметър, а и от площта на помещението, в което ще се монтира;
  • Повечето котли не контактуват добре с некачествена вода (с високо съдържание на желязо и соли). За да избегнете скъпоструващи ремонти на газовия котел в бъдеще, първо проверете какво е качеството на водата в жилището си и при нужда поставете филтри;
  • Котлите от известни производители невинаги са доказателство за качество – повечето марки просто умеят да правят маркетинг, но техните котли невинаги са по-добри от по-бюджетните варианти.

Добрият газов котел е скъпа покупка, но ще го използвате дълго. Затова не бързайте да избирате – важно е да разгледате всички варианти и да вземете предвид всеки детайл, да проучите рейтингите и да изберете газов котел, който ще е подходящ именно за Вашето жилище.

Желаем Ви успех в избора! Разгледайте нашите предложения и не се колебайте да ни потърсите при нужда!