Жегата кара много от нас да се замислят за покупката на климатик. Само с него можем да се чувстваме добре в горещините.

Как да изберем климатик за охлаждане на жилището?

Много често летните жеги тормозят хората в тяхното жилище не по-малко от студа. Но ако отоплителната система е задължителен елемент на всеки дом, поддържането на оптимална прохлада доскоро не беше много актуална тема. Климатикът се приемаше като някакъв лукс и повечето хора смятаха, че могат и без него.

Но ситуацията се промени и все повече хора предпочитат да вложат определена сума, за да създадат на себе си и своите близки максимален комфорт у дома. Климатиците се превърнаха в много популярна стока, а асортиментът им може да ни доведе до задънена улица, ако нямаме понятие от тази тема. Което значи, че може би ще Ви е полезна цялата информация, която ще изложим в този материал – критерии за избор на климатик, как да прецените кой е подходящ за Вашето жилище, на които въпроси трябва да обърнете по-специално внимание.

Климатикът отдавна вече не е показател за това дали човекът е с повече възможности и е един от най-полезните битови уреди. Всъщност закупуването на климатик и сега не е някакво евтино удоволствие, а многото модели с различна конструкция усложняват избора ни на климатик. Ако знаем принципа на действие на климатика и основните му функции, можем не само да се чувстваме сигурни, когато говорим с продавач-консултантите, а и да си спестим много пари.

Как да изберете климатик за апартамент, който да Ви осигури оптимална температура в дома, и при това да бъде максимално евтино?

Изборът на климатик за апартамент за много хора е проблем. Някои хора нямат представа кой производител да изберат, други – кой модел да изберат, трети не разбират нищо от допълнителни функции.

За да изберете оптимално и климатикът да оправдае напълно очакванията Ви, ние сме Ви подготвили подробен „пътеводител“ и се надяваме, че информацията тук ще Ви бъде от полза.

Преди да си купите климатик, много важно е да отговорите на няколко въпроса. Те ще Ви помогнат да прецените правилно какъв климатик да си купите:

  • С каква цел си купувате климатик?
  • Какви са изискванията Ви за мощност на климатика?
  • Важно ли е да може да отоплява климатикът?
  • Какво трябва да е енергопотреблението на климатика?
  • Важно ли е климатикът да е тих?
  • Каква трябва да е системата за филтриране?
  • Имате ли изисквания за класа на климатика?
  • Важно ли Ви е климатикът да е от точно определен производител?
  • Важно ли Ви е да има автоматични режими?

Критерии за избор на климатик

Съвременните климатици не са просто уреди за понижаване на температурата в стаята до зададената стойност. Освен това те могат да следят и влажността, и чистотата на въздуха, а някои модели и да го затоплят. Също така, в зависимост от производителността им, могат да бъдат следните видове:

  • Битови – използват се за работа в неголеми помещения;
  • Полупромишлени – имат голяма мощност и охлаждат голяма площ;
  • Промишлени – по принцип това са мултизонални устройства, предназначени за обслужване на жилищни комплекси, търговски и бизнес центрове, а също и промишлени помещения с големи площи, затова те се отличават с максимална производителност.

От името става ясно, че добрият климатик за апартамент трябва да бъде от един единствен вид. И точно този вид климатици ще разгледаме тук подробно.

На кои характеристики на помещението да обърнем внимание?

Преди да изчислите каква трябва да е мощността на климатика за апартамент, трябва да вземете основните параметри, които влияят на производителността му.

Има 5 основни фактора, по които се избира мощността на климатика:

  1. Площ: най-важният параметър, по който следва да се движите. На всеки 10 кв.м. площ на помещението е необходим 1 кВт мощност на климатика. В противен случай производителността му няма да е достатъчна, за да се покрие цялата площ на помещението.
  2. Височина на таваните: обемът на пространството в стаите също оказва голямо влияние на производителността на климатика. Ако височината на таваните е над 3 метра, най-добре е да предвидите по-голяма мощност.
  3. Броят хора, които ще се намират постоянно в помещението: човешкото тяло отделя 100 Вт топлина в покой и 200 при физическа активност. Например, ако в хола постоянно има 2 човека, ще Ви е необходим климатик с 200 Вт повече мощност. В спортната зала този показател трябва да се умножи по 2.
  4. Размер и брой прозорци: през стъклата на прозорците влизат слънчеви лъчи, които затоплят помещението. Преди да пресметнете какъв климатик Ви трябва за съответното помещението, трябва да вземете предвид броя и площта на прозорците от слънчевата страна на жилището.
  5. На кой етаж е апартаментът: на последния етаж, точно под покрива, температурата е по-висока.

Но има и допълнителни критерии за избор на климатик:

  • Трябва да прецените коя конструктивна схема ще отговаря максимално на условията на ползване – подова, за прозорец или сплит-система;
  • Особеностите на планираната употреба – само за охлаждане ли ще се използва, или ще трябва и да отоплява;
  • Трябва да вземете предвид енергийната ефективност на климатика – от това зависи колко икономичен ще бъде;
  • От важно значение е и степента на шум на уреда;
  • Обикновен климатик или инверторен ще изберете;
  • Дизайн;
  • От значение са и допълнителните функции на климатика, такива като филтриране и „оздравяване“ на въздуха;
  • Трябва да решите дали ще са Ви нужни допълнителни автоматични опции за климатика;
  • И накрая, при избра на климатик от особена важност е неговият клас и рейтингът на компанията производител;

От тези критерии трябва да се ръководите, когато решавате какъв климатик да изберете за апартамента си. Затова е добре да разгледате всеки от тях поотделно.

Типове системи за охлаждане

Един от първите въпроси, които трябва да решите, преди да си купите климатик, е какъв климатик трябва да си купите за апартамента, изхождайки от неговата конструкция. Защото сплит-системите, а също и другите типове климатици, са с различен монтаж. Разбира се, не всеки климатик може да се използва за апартамент, но все пак изборът е доста голям. Можете да изберете сред:

  • Климатици за прозорец – монтират се в отвора на прозореца, сега се използват изключително рядко;
  • Преносими климатици – представляват моно блок с тръба за изхвърляне на горещия въздух навън;
  • Стенни климатици – монтират се на стената на малко разстояние от тавана;
  • Подово-таванни климатици – монтират се на тавана, на ръба между стената и тавана или между пода и стената;
  • Канални климатици – за тях е необходима мрежа от въздуховоди, която да разпределя студения въздух в нужните точки;
  • Касетни климатици – монтират се в окачен таван тип „Армстронг“ или друг тип;
  • Колонни климатици – подов блок във формата на колона.

Какъв климатик да изберете за апартамента си? Отзивите за всички климатици са от лични впечатления на хората, но невинаги те са базирани на реални факти. Например климатикът може да е монтиран неправилно или да не е изчислено правилно какъв да е, и някои се оплакват, че стенните климатици не са добри. Ще разгледаме на кратко особеностите на два от най-разпространените видове климатици – мобилни климатици и стенни сплит-системи.

Мобилни (преносими) климатици

Ще поговорим отделно за мобилните климатици. Те не се отнасят към сплит-системите, тъй като са съставени само от един блок, но са популярни заради цената си.

Предназначението на този вид климатици се подразбира от името. Те не изискват монтаж, не са „прикрепени“ към едно единствено помещение и дори си имат специални колелца, за да се местят удобно. Разбира се, че изниква въпросът как ще се отделя горещият въздух от стаята. В този случай това се решава с помощта на маркуч през прозореца или в специален отвор в стената.

Мобилен климатик - предимства и недостатъци.

Положителните моменти на тази охлаждаща система са очевидни:

  • Няма нужда от монтаж;
  • Може да се използва в различни помещения и дори в различни апартаменти;
  • Малки габарити.

Обикновено мобилните климатици се отличават с ниска цена спрямо сплит-системите, но по повечето от останалите параметри сплит-системите „бият“. Те не са с голяма мощност (охлаждането на едно над 30 кв.м. помещение с такъв климатик ще е проблем). Освен това са и доста шумни, тъй като са вътре в помещението. Проблем е и отвеждането на кондензата или непрестанното изпразване на събирателния съд.

Как да изберете мобилен климатик за апартамента си? Макар отзивите и препоръките на специалистите да не са добри за тези климатици, трябва да направите всичко правилно, когато избирате. На първо място, трябва да изберете правилната мощност. Но особеността тук е, че трябва да има запас от 15-20%, тъй като част от студения въздух се отделя при работата му навън.

Недостатъците са обратната страна на мобилността:

  • Шумни са – компресорът е вътре в стаята;
  • Ниска мощност – с него могат да се охлаждат определени части на помещението;
  • Висока цена – и все пак клиентите често избират този вариант, тъй като няма нужда от монтаж от специалист. Но не е рационално да се използва такава система в апартамент, тя е добра за къща, в която се живее само лятото, или за вила. Когато горещините отминат, можете да вземете климатика в града до следващия сезон. Благодарение на габаритите си се помества лесно в багажника на лек автомобил.

Стенни климатици

Най-често в апартамент се използват стенни климатици. Това е така заради големия избор на модели с различни характеристики, допълнителни функции и дизайн.

Стенните климатици (стенни сплит-системи) се състоят от две тела – вътрешен модул, който се закрепва за стената на помещението, и външен – на стената отвън. Те са най-търсени. Причината е удобното място на тялото, тъй като не заема от свободното пространство на помещението.

Това е най-разпространената днес система за охлаждане. Външното тяло е с компресор и кондензиращо устройство. Във вътрешното тяло има вентилатор и електро-механична система за управление на въздушния поток. Двете части на сплит-системата са свързани с въздуховод и електрически кабел. Заради особеностите в конструкцията външният модул трябва да се монтира на добре проветриво място, температурата отвън да е по-ниска, отколкото вътре.

Стенното тяло има система за дистанционно управление, която позволява с дистанционно устройство не само да се настройва температурата, а и да се разпределя въздушният поток. Мощността на сплит-системите от този тип не е повече от 7 кВт. Това е напълно достатъчно, за да се осигури комфортна температура в помещение със средна големина.

Сплит система - вътрешно и външно тяло

Към предимствата на стенните климатици можем да отнесем:

  • Мощността на сплит-системата по принцип е много по-висока, отколкото е при подовите климатици;
  • Цялата „силова“ част е извън помещението, заради което нивото на шум вътре е минимално, когато уредът работи;
  • Можете да изберете вътрешно тяло както по начин на разполагане, така и по дизайн;
  • На вътрешното тяло не му трябва много място, вписва се добре в интериора.

Недостатъците на сплит-системата са следните:

  • Монтажът е сложен, трябва не само да закрепите надеждно външното и вътрешното тяло, а и да ги свържете с електрически кабел и тръби за циркулирането на фреона. Това изисква специализирана работа и повечето хора няма да успеят да се справят сами;
  • Втори основен „минус“ – системата е стационарна, не предполага никакви „сезонни премествания“. По принцип, разбира се, може да се демонтира и монтира отново на друго място, но ще Ви излезе колкото нов монтаж с всички, свързани с него, разходи;
  • И накрая, не забравяйте, че външното тяло е до известна степен уязвимо, недобре защитено от прояви на вандализъм (например на първи-втори или на последен етаж). Още един нюанс: местната власт може да забрани монтажа на външното тяло на фасадата на сградата – трябва да го имате предвид;
  • Голямо количество кондензат – трябва да се погрижите за отвеждането му;
  • Високо ниво на шум на външното тяло – затова е добре, преди да изберете такъв тип охлаждаща система, да се съгласувате със съседите си.

Всъщност за апартамент е най-добре да изберете сплит-система – предимствата ѝ са много повече.

За апартаменти с голяма площ можете да изберете мултисплит-система, при която с външното тяло са свързани две, а понякога и повече вътрешни тела. Интересното е, че всяко от вътрешните тела може да си има свои персонални настройки. Мултисплит-системата, разбира се, е скъпо удоволствие, и монтажът и с прокарването на дълги комуникации е сложна работа, но все пак е по-изгодно от това да си купите 2-3 отделни сплит-системи.

Сплит-системата, при която има едно външно тяло и няколко вътрешни, се казва мултисплит. При това всяко вътрешно тяло работи само за себе си, така че в различните стаи температурата може да е различна. Мултисплит-система се използва най-често, когато поради някаква причина не могат да се монтират няколко външни тела. Най-често е свързано с конструктивните особености на фасадата на сградата.

Принципно е логично една мултисплит-система да излезе по-евтино, отколкото няколко обикновени сплит-системи. Но на практика е обратното. Това е така, тъй като монтажът на мултисплит-системата е много скъп и има проблеми с полагането на комуникациите.

И сега отново за основните критерии за избор на климатик

За да разберете какъв вид климатик (сплит-система) ще е оптимален за апартамента Ви, трябва да сравните основните характеристики. А това винаги трябва да започва първо от производителността, тъй като само тя ще осигури комфорт и ще позволи да избегнете по-скъпи сметки за ток.

Как да изберете климатик спрямо мощността?

На този параметър трябва задължително да обърнете внимание, когато купувате система за охлаждане на апартамента. Мощността на климатика трябва да зависи пряко от размера на помещението. В противен случай климатикът няма да може да достигне до зададената температура или разходът на енергия ще е неоправдано висок.

И така, как да изберете климатик за апартамента спрямо площта? Има няколко начини. Те просто изобилстват от сложни математически формули и изискват много изходни параметри. Тези изчисления могат да се правят само от специалисти, а и за закупуването на климатик не са необходими.

Мощност спрямо размера на помещението

При изчисляването на необходимата мощност за охлаждане (Q) е важно да вземете предвид няколко параметъра, които се използват във формулата Q= Q1+Q2+Q3, където:

  • Q1 е цялата топлина, която постъпва от прозорците, стените и пода, върху този показател оказват влияние големината и площта на стаята, височината на тавана, коефициентът на осветеност;
  • Q2 е цялата топлина, която постъпва от хората, които се намират в стаята;
  • Q3 е топлината, която идва от битовите електрически уреди (например за кухнята ще Ви трябва по-мощен климатик, отколкото за спалнята, защото хладилникът, фурната, котлоните излъчват топлина).

Има и друга формула, която ще улесни избора Ви на оптимална мощност за охлаждане: 1 кВт на всеки 10 кв.м. и още плюс 0,5 кВт, ако в помещението има голям електрически уред. Веднага ще кажем, че говорим за помещение с правилна геометрична форма, с височина до тавана 260-280 см. Ако помещението не отговаря на тези условия, преди да изберете климатик за апартамента си, най-добре се консултирайте със специалист.

Как да изберете климатик за апартамент спрямо площта на помещението? Такъв въпрос си задават хора, които искат сами да сметнат каква да е мощността за охлаждане на сплит-системата. По принцип тези изчисления са възможни, но първо нека разкажем как да изберете по правилата.

Приток на въздух и мощност

Използването на климатик за охлаждане на въздуха в стаята предполага да работи на затворени прозоврци.

Важно! Притокът на въздушни маси повишава необходимостта от мощност на климатика и увеличава натоварването върху мотора, а също и разхода на електрическа енергия.

За да решите проблема с проветряването, специалистите препоръчват да не отваряте прозорците в жилището, с което ще натоварите компресора на климатика, а да монтирате вентилационна система, която има определена производителност. Ако знаете каква е производителността на системата, можете да изчислите обема на постъпващия през нея въздух и да изберете правилно необходимата мощност на климатика.

Тъй като функцията на климатика е да охлажда въздуха, мощността трябва да се изчисли така, че да изхвърля цялата постъпваща в излишък топлина. Стаята в апартамента се затопля от различни източници. Те биват външни и вътрешни.

Към външните се отнасят: слънчевите лъчи, които постъпват през остъклението; топлината, която се предава от стените и другите конструкции наоколо заради разликата в температурата между въздуха навън и вътре; топлината от вентилацията.

Вътрешната топлина идва от хората, електрическите уреди и осветлението.

Основните източници на топлина в един апартамент са слънчевите лъчи и топлината от ел. уредите. Хората, осветлението и вентилацията не се взимат под внимание, тъй като не отделят чак толкова топлина.

Важно! Колкото по-голяма е площта на помещението, толкова по-голяма трябва да е мощността за охлаждане на климатика.

За външните източници на топлина

Изчисляването на топлината от слънцето е доста трудна задача, за която се използва специален метод и много допълнителна информация. То зависи от разположението на помещението, от дебелината и конструкцията на стените, от региона, в който се намира апартаментът. Тези изчисления отнемат много време.

За да се улесни изборът на климатик, има специален метод, който свързва необходимата мощност с обема на помещението. За целта се взима предвид обемът на стаята (площта, умножена по височината) и се умножава по отделяната топлина. Отделяната топлина за различните ситуации се избира по следния начин:

  • Ако в помещението на практика не попадат слънчеви лъчи и е на неосветена страна – 30-35 Вт/м3;
  • Средната стойност е 35 Вт/м3;
  • За помещения с голямо остъкление и на слънчева страна 0 35-40 Вт/м3.

Тоест, например за стая с площ 20 Вт/м3 и височика 3 метра, която е в сенчеста страна, може да се избере климатик: 20 х 3 х 30 = 1800 Вт.

Важно е да обърнете внимание на това, че получената мощност във Ватове не е електрическа, а обозначава само количеството топлина, което може да елиминира климатикът. Този параметър обикновено е отбелязан в характеристиките на модела и в книжката на климатика.

За външните източници на топлина

В много помещения вътрешният приток на топлина е съществена част от общото количество топлина, но това се отнася предимно за обществени, производствени и търговски помещения. В жилищни помещения процентът е много малък и в някои случаи няма нужда да се взима предвид.

Топлина отделят електрически уреди, мотори, компютри, телевизори и друга битова техника. В общия случай отделянето на топлина от електрониката може да се приеме като 30% от потребяваната от тях мощност.

Отделянето на топлина от хора в апартамент не се взима предвид. Що се отнася до вентилацията, ако в апартамента има система за принудително вентилиране, при изчислението на мощността на климатика трябва да се вземе предвид допълнителното количество топлина, което постъпва в стаята с въздуха отвън. Оптимално е да изберете климатик с 20% по-висока мощност, ако имате система за принудителна вентилация.

По тип на регулиране

По типа на регулиране има два вида сплит-системи, които се различават по функционирането на компресора: обикновени и инверторни. Компресорът в сплит-система без инвертор може да бъде в две състояния – включено и изключено. Тоест в момента, в който показателите за температура в стаята достигнат до зададените, уредът изключва. Този режим води до значителни колебания на температурата в помещението.

Монтаж на климатична сплит система - специалисти и цена.

Инверторният климатик се различава от обикновения по това, че при достигането на необходимата температура компресорът не се изключва, а благодарение на регулиращ блок преминава в режим на по-ниска мощност, тоест се забавя.

Важно! Инверторният принцип на регулиране позволява колебанията на стайната температура да са в тесни граници (+/- 0,50 С) и спомага да се пести електрическа енергия.

Инверторен компресор – плюсове и минуси

Има много видове климатици, но за битова употреба те се делят на инверторни и неинверторни. Най-старите климатици са били от неинверторния тип, при който компресорът не се регулира. Той просто се включва автоматично, когато трябва да се охлажда, и се изключва, когато се достигне зададената температура. Има много сериозни спадове на температурата (до няколко градуса) за кратък период от време.

Относително скоро се появиха климатици с инверторен компресор. При тях производителността на компресора се регулира плавно, не се изключва, а само прекарва по-малко количество фреон. Това позволява да се поддържа температурата и увеличава срока за експлоатация, тъй като включва по-рядко. Тези климатици потребяват значително по-малко електрическа енергия.

Основният недостатък, който не позволява инверторните климатици да се купуват масово, е цената. Те са 2 пъти по-скъпи от обикновените.

„петица“, „седмица“, „деветка“…

Специалистите, които работят с климатична техника, често използват за климатиците такива определения като „петица“ или „деветка“. Тази маркировка на сплит-системата е свързана с тяхната топлинна мощност, която се измерва в BTU (британски топлинни единици).

Забележка! За да сравним мощността в BTUи в кВт, можем да използваме следното: 1000 BTU отговаря на 293 Вт.

Отговорът на въпроса какво е „петица“ е – Това е сплит система, чиято охлаждаща система е равна на 5000 BTU (или 1,5 кВт).

Климатик с възможност за отопляване

Много съвременни климатични системи са в работен режим зима-лято, тоест и охлаждат, и отопляват. Така че тези климатици могат да се използват и за отопляване на помещението в студовете, когато нямате централно отопление.

Повечето съвременни сплит-системи могат не само да охлаждат в летния период – те имат и функция за отопление. Топлинната машина на климатика се превключва на практика на работа в обратната посока, като термо помпа – взима топлинната енергия отвън и я предава в помещението.

Това безспорно води до оскъпяване на техниката, но много често клиентът просто няма избор – моделите само с едно действие в предлагания на пазара днес асортимент са все по-малко.

В книжката на климатика задължително е посочено наличието на тази функция, затоплящата мощност, която може да произвежда съответният модел. Този показател обикновено е съпоставим с охлаждащата мощност.

Но ще внесем едно уточнение. Климатикът, който може да се „обърне на топло“, е добър в периода между сезоните или при студеното време пролет и есен. Не разчитайте климатикът да Ви даде комфортна топлина в люта зима. Не е изгодно и икономически, и води до бързо износване на оборудването.

Обърнете внимание – производителите посочват допустимия диапазон на температурите навън, при които климатикът може да работи, и долният критичен показател обикновено е около -15 градуса по Целзий. Ако настъпи люта зима и климатикът работи, твърде вероятно е да се повреди.

Енергийна ефективност на климатика

За да се прецени енергийната ефективност на климатика, се използват два показателя: EER (Energy Efficiency Ratio) – коефициент на енергийна ефективност, и COP (Coefficient of Performance) – коефициент на преобразуване на топлината. Първият се взима за оценка на охлаждащата функция на климатика, а вторият – за затоплящата.

  • EER – това е международна величина и е равна на отношението на охлаждащата мощност на климатика към потребяваната енергия. Точно този критерий е определящ за класифицирането на уредите по степен на енергийна ефективност.
  • COP – равен е на отношението на произведената топлина към същата потребявана електрическа енергия. Този коефициент обикновено е малко по-висок от EER, тъй като за отделянето на топлина работи и нагревателят на самия компресор. Между другото, има случаи, в които някои производители, опитвайки се да завишат класа на изделията си, вместо EER посочват в рекламните си продукти COP, което не е коректно.

Разбира се, че колкото по-високи са показателите за EER и COP, толкова по-ефективен е климатикът, което значи и че ще работи по-икономично. За да няма объркване с цифрите, е приета буквена класификация на уредите по клас на енергийна ефективност, от „А“ (максимални показатели за ефективност) до G (минимални).

Ниво на шум и удобство при използване

Нивото на шум е важен критерий за избор, особено ако климатикът ще се монтира в детската стая или в спалнята. В инструкциите към сплит-системите обикновено е посочен показателят за ниво на шум – отделно за външното и за вътрешното тяло. Оптимално за вътрешния модул е показателят да е в рамките на 25-30 дБ.

Съвет! Когато си купувате сплит-система, обърнете внимание на това дали има опция „нощен режим“, при избора на който нивото на шум намалява до 19-21 дБ.

За повечето хора уютът на апартамента е основополагащ параметър, затова трябва да подходите отговорно към въпроса за нивото на шум. По-горе отбелязахме, че шумният възел при климатиците с едно тяло е вътре в помещението, а при сплит-системите е навън. Затова вторите са за предпочитане.

Най-важното за клиентите е климатикът да не нарушава комфорта и ако при сплит-системата всичко е точно, звукът от работата на мобилните климатици можете да усетите още в магазина. Но трябва да знаете, че мобилните климатици се произвеждат спрямо действащите нормативи и този параметър се регулира, заради което няма как да спечелят битката със сплит системите за дизайн.

Изсушаване на въздуха

Такава възможност имат почти всички съвременни климатици. Но често става така, че въздухът, точно обратното, трябва да се овлажнява. А това не всяка охлаждаща система го може.

Почистване и филтрация

Някои уреди имат тази функция. В конструкцията им има филтър за грубо и фино пречистване на въздуха. Трудно е да се прецени колко ефективно е това, но специалистите препоръчват да не плащате повече за тази функция, а по-добре да си закупите специален уред за пречистване на въздуха – много по-надежден е.

Автоматичен режим

Този режим позволява да се поддържа зададената температура независимо колко градуса е навън. Уредът сам ще се включва на охлаждане или затопляне. Трябва да знаете, че само при някои модели можете да зададете температура в този режим. Най-често тя е строго определена от производителя и е 20 градуса по Целзий.

Самодиагностика

Сплит-системите са много сложни уреди, затова наличието на функция за самодиагностика ще помогне навреме да обърнете внимание на влошеното качество на работа на климатика и да избегнете скъпоструващи ремонти. Благодарение на тази опция системата периодично проверява за наличие на неизправности и сигнализира за открити грешки.

Допълнителни функции

Спектърът от допълнителни възможности, които могат да предложат съвременните климатични системи, е много широк. Най-уместни са следните функции:

  • Работа в режим на изсушаване – ще е полезна в дъждовно време и при монтаж на климатика в помещение с висока влажност;
  • Включване на вентилатора на вътрешното тяло (без охлаждане или затопляне на въздуха) – подпомага циркулацията и преместването на въздушните маси в стаята, което е много удобно в отоплителния сезон за равномерно разпределяне на топлината от например централното отопление;
  • Режим сън, когато уредът работи с най-ниско ниво на шум, актуална функция за помещения, в които се спи;
  • Наличието на различни филтри осигурява отстраняването на миризми, прах, алергени, вируси и бактерии;
  • Наличие на генератор на кислород и йонизатор – ще позволи да се повиши качеството на въздуха в стаята;
  • Функция за самопочистване – полезна е за поддържане на работоспособността на уреда дълго време;
  • Опция 3D поток – позволява максимално ефективно да се настройва посоката на въздушната маса;
  • Режим Turbo – предполага функционирането на климатика с висока мощност, което позволява да се достигне необходимата температура за по-кратък срок;
  • Таймер – позволява климатикът да се настрои по Ваш график;
  • Датчик за движение – предназначен е за пестене на електрическа енергия – когато няма никого в стаята, вкарва климатика в режим с малка мощност.

Как да изберете климатик за жилището си – най-важното

Когато искате да изберете добър климатик, много е важно да се въоръжите предварително със знания. Защото когато купувате, може просто да се изгубите в многообразието и да не зададете на продавачите важни въпроси, които иначе биха могли да променят решението Ви за един или друг модел. Но ако сте добре подготвени, няма да се изгубите и можете много правилно да изберете климатик за дома си.

Задължително поискайте мнението на приятелите и познатите си, прегледайте отзивите и клипчетата в интернет, прочетете няколко статии. Това е много важно, за да бъде изборът Ви правилен.

Надяваме се да сме Ви полезни. Успех в избора на климатик!