Всеки опитен майстор ще Ви може да потвърди, че банята е най-трудното помещение и най-скъпото за ремонт. Задачата се усложнява и от влажния микроклимат в санитарния възел, и от високото функционално натоварване. Затова няма нищо просто и лесно при ремонта на банята.

Правилният подбор на всеки детайл в банята е от значение за комфорта, уюта и крайното удоволетворение на ползвателя на помещението. Затова е важно да не се подценяват дори малки и несъществени елементи. Лирата за баня е именно един от най-често подценяваните аспекти при ремонта и обзавеждането на банята. Според много хора тя има чисто декоративна роля, но всъщност изпълнява важни функции, затова трябва да се подходи разумно към избора на този елемент. В тази статия ще Ви разкажем недостатъците и предимствата на лирата за баня и ще Ви помогнем в избора на най-добрата лира за Вас.

Какво е лира за баня и какви видове има?

Лирата за баня е отоплителен уред, който се предлага в много широк спектър от форми, размери, технически характеристики и се изработва от различни материали. Стандартните лири за баня обикновено имат форма, подобна на стълба, но някои дизайнерски лири за баня имат интересни и впечатляващи футуристични форми и дизайн. Това е радиатор, който е необходим за затопляне на санитарния възел, нарича се лира за баня.

Лирите за баня биват водни, електрически и комбинирани - предимства и недостатъци.По начина на нагряване има водни и електрически лири, те се различават по следните критерии:

  • Водна лира за баня – моделът се използва широко в инсталации като локално и централно парно и системи с циркулиращ топлоносител. Тя се включва към системата за отопление на дома, затова работи и загрява помещението само по време на отоплителния сезон. Плюсът на това конструктивно решение е, че водната лира загрява добре санитарния възел, а за работата ѝ не се плаща отделно. Освен това водната лира е надежден и ефективен начин за отопление на банята с дълъг срок на експлоатация.
  • Електрическа лира за баня – автономна алтернатива на класическата лира от отоплителната система. Вътре в уреда има нагревател, вода, антифриз или масло, от което се нагрява металът на тръбата, а след това и цялото помещение. Някои модели електрически лири имат регулатор на мощността и дори таймер. Предимството на електрическите лири за баня е, че те работят автономно, което значи, че могат да работят по всяко време на годината, стига да има достъп до електрическата мрежа. Тъй като те работят с електричество, негативът е, че товарят допълнително сметките за електроенергия с по-високото потребление на ток. Освен това маслената лира загрява доста дълго време, не по-малко от половин час, затова трябва да се включва по-отрано.
  • Комбинирана лира за баня – това радиатор, който има свойствата и на водния, и на електрическия модел. Тоест, когато е отоплителният сезон, тя работи заедно с отоплителната система, а лятото – с ток. Недостатъкът на този вариант е един – цената му е висока.

Важно! Ако сте решили да смените лирата в банята, но не знаете как да изберете, се замислете доколко Ви е важно този уред да работи по всяко време на годината. Ако имате изградена отоплителна инсталация или ползвате услугите на топлофикация и няма да ползвате лирата за баня извън отоплителния сезон, най-доброто решение за Вас е качествената алуминиева лира за водно отопление.

Функции на лирите за баня

Лирата за баня има функциите да затопля помещението, да служи за декор, да суши дрехи и бельо.Макар че радиатора за баня често го наричат „сушилник за кърпи“, той се използва съвсем не само като уред за сушене на кърпите. Правилно избраната лира играе важна роля като декоративен елемент в интериора на банята, като изпълнява заедно с това още няколко полезни функции:

  1. Загрява помещението. Ако сте забелязали, банята е изолирано помещение, в което няма отоплителни уреди, освен лирата. Този уред трябва да е достатъчно мощен, за да поддържа комфортна температура в помещението дори и през студеното време на годината. Ако сте „зиморничави“, ако Ви е студено даже и през по-хладните летни дни, най-добре изберете електрически модел лира, която ще Ви топли целогодишно.
  2. Бори се с влагата. Тъй като банята се използва постоянно, вентилацията не е добра и площта на помещението е малка, в санитарния възел винаги е по-влажно, но добрата лира за баня изпарява влагата и помага за изсушаването на помещението.
  3. Изсушава и затопля приятно кърпи, бельо и дрехи. Лирата за баня е достатъчно голяма и поддържа достатъчно висока температура, за да може да изсуши и затопли кърпи, хавлии, бельо и други дрехи. Тази функция на уреда е особено полезна за семейства с малки деца и за тези, които нямат тераса. Много полезен аксесоар към отоплителното тяло е сушилникът за лира, с него се увеличава капацитетът на уреда за сушене на дрехи и кърпи.
  4. Елемент от декора е. Стилните лири за баня от неръждаема стомана, както и дизайнерските лири за баня, покрити с хром, се вписват идеално в интериора на помещението, като създават семпъл, но ярък акцент на стената. Особено ефектно изглеждат моделите във формата на стълба и уреди с други впечатляващи и оригинални модели.
  5.  Използва се като място за закрепване на различни рафтчета. В банята под ръка трябва да са Ви много дреболийки, като започнем от сапуна и козметиката и приключим с четката за коса и други аксесоари, затова на лирата често се закачват органайзери, които служат като допълнително място за съхранение.

Имайте предвид, че лирата е просто необходимост в банята. Това не е само декоративен елемент, на който при нужда можете да изсушите някоя кърпа. Без този уред, който по същност и функции служи като радиатор, в самото помещението ще бъде студено и некомфортно през студените дни, ще Ви е трудно да се отпуснете и насладите на един приятен душ или вана.

Разликите между моделите лири за баня

Когато решавате каква лира да си изберете, трябва да имате предвид, че моделите се различават по много фактори. Можете да изберете лира правилно, в случай че вземете предвид площта на санитарния възел, мястото, където ще бъде монтирана и нуждите на живущите в този дом. Различните видове лири за баня имат следните характеристики:

Размер

Размерът и формата на лирата за баня се определят от мястото на монтаж, начина на свързване, функциите, които трябва да изпълнява в санитарния възел.Ширината на уреда варира в големи граници според формата и дизайна - между 30 и 90 см, а височината е от 40 до 180 см. Размерите на лирите за баня са важен критерий при избора, който се определя не само от свободното място на стената, от това къде ще се монтира, но и от площта на помещението, което трябва да отоплява. Колкото по-голяма е банята, толкова по-голяма трябва да е лирата, за да може да отоплява това помещение.

Форма

Формата на радиатора за баня стандартно наподобява стълба. Но днес, разбира се, изборът от лири е по-голям. Дизайнерските лири за баня залагат на ефектни и нестандартни форми със силно изразен декоративен акцент.

Тип на свързване

Радиаторът в санитарния възел от воден тип може да е със странично или горно, с дясно или ляво свързване. Изборът зависи от конфигурацията на отоплителната система. Много е удобно използването на комбиниран модел, който може да се свърже отгоре или отстрани, а точките за свързване, които няма да се използват, да се затапят.

Материал

Най-често лирите за баня се изработват от стомана или алуминий. Има висок клас лири за баня от неръждаема стомана или месинг.Съществува и голямо разнообразие от покритя и цветове - стандартните бели прахово боядисани лири, различни цветни решения, както и по-луксозните хромирани матови и огледални покрития. Цветните прахово боядисани модели са най-евтини, а полираните – значително по-скъпи.

Важен момент при избора на лирата за баня е материалът, защото от него зависят много от характеристиките на лирата и дългата безпроблемна работа на уреда. По принцип лирите се правят от различни метали, но трябва да избирате само качествени варианти, които са съобразени с Вашата отоплителна система.

Когато си купите жилище, обикновено са монтирани обикновени стоманени лири, рядкост са инсталираните лири от неръждаема стомана, камо ли от мед или месинг. Често вместо радиатор за баня имаме просто една извита тръба, боядисана с обикновена боя. Външният вид на тази лира, а и експлоатационните ѝ характеристики не са най-добрите, затова често се налага премахването ѝ и поставянето на естетически издържана и ефективна лира за баня.

Обикновена стоманена лира за баня - от неръждаема стомана.Лирите за банят могат да са от:

  • Обикновена стомана – най-широко разпространената лира за баня, обикновено прахово боядисана в бял цвят. Тези варианти са най-евтините, но и най-уязвими към корозия, под въздействието на водата тези лири излизат бързо от строя и започват да текат. Среден срок на служба: 5-8 години. При правилно изградена отоплителна инсталация, използваща за топлоносител антифриз, херметизирана и обезвъздушена стоманената лира за баня, може да работи много по-дълго време.
  • Неръждаема стомана – същото като при обикновената стомана, има хромирани варианти, но има и цветни. Тези лири служат много по-дълго, защото водата оказва по-малко влияние върху тях. Срок на служба: 10-15 години.
  • Алуминиеви лири – това са най-практичните модели от гледна точка на устойчивост към водата. Изключително устойчиви към корозия, тези лири могат да работят безотказно много дълъг период. В много редки случаи се наблюдава електрохимична корозия, която е единствената опасност за алуминиевата лира. В сравнение със стоманените лири за баня, алуминиевите модели са по-леки, имат по-високо топлоотдаване. Предимството на стоманените лири остава тяхната изключителна здравина и устойчивост на механични въздействия и високо налягане.

Разстояние между точките на свързване

Когато избирате сушилня за кърпи воден тип, е важно да имате предвид разстоянието между точките на въвеждане в отоплителната система, иначе, за да свържете уреда, ще трябва да използвате преходници, които развалят външния вид на уреда, правят го по-малко надежден.

Обърнете внимание! След като разбрахте какви видове лири за баня има, ще можете по-лесно да направите избор. Затова преди покупката е по-добре да се запознаете с асортимента от лири, да сравните плюсовете и минусите им, да сравните цените и характеристиките на моделите, чак след това да си купите модела, който сте си харесали.

На какво трябва да обърнете внимание при закупуването на лира?

Много хора по време на ремонт се замислят как да изберат правилно лира за банята си, за да им служи по-дълго, да загрява добре помещението, но и в същото време да им е като украшение към декора. Може да Ви се стори, че при толкова много избор на пазара ще Ви е лесно, но това не е така. Всъщност в изобилието от форми и производители можете да се объркате, като при това ще забравите да уточните основните характеристики на уреда. При закупуването на радиатора за Вашата баня трябва да имате предвид следните параметри:

  • Дизайнерски лири за баня с високо качество и гаранция от производителя от dklux.com.Да съответства на стандартите. Тъй като водната лира в санитарния възел се свързва с общата система за отопление на дома, тя трябва да съответства на всички стандарти и строителни норми. Използването на некачествени лири, които не съответстват на наложените стандарти, може да доведе до аварии, проблеми, некачествено отопление и допълнителни разходи.
  • Трябва да подберете лирата за баня според изискванията на Вашата отоплителна система. Тук е добре да се консултирате със специалист.
  • Трябва да подберете подходящ модел с достатъчно отоплителна мощност за Вашето помещение. Твърде е възможно помещението да остане хладно и некомфортно, ако лирата за баня не съответства на големината му.
  • Дизайн и практичност. Обикновено двете неща не вървят ръка за ръка и дори напротив - в името на дизайна и ефектната визия често се получава така, че лирата да има по-малка отоплителна мощност. Друг аспект е, че дизайнерските модели не предлагат възможност за поставяне на допълнителни сущилници или аксесоари, но пък получавате оригинална и луксозна визия за Вашата баня.
  • Гаранция. Проверените, отговорните производители винаги Ви дават гаранция за лирите, които произвеждат. Добре е продуктът, който закупите, да е подплатен с гаранционен срок поне 5 догини, а добрите производители залагат и 10-12 години гаранционен срок.

Важно! Изборът Ви на лира за санитарния възел трябва да е добре премислен. Преди да си купите лира, трябва да прегледате информацията на опаковката, да проверите сертификатите за съответствие, техническите условия и инструкциите. Ако нямате никакви въпроси, сигурни сте в избора си, купувайте смело, като не забравяйте да попълните гаранционната карта.

Изберете правилната лира за Вашата баня от dklux.com, разгледайте асортимента ни ТУК и се свържете с нас за повече информация и консултация през формите ни за контакт ТУК!