Смесителят за баня се избира спрямо спирателния механизъм и спрямо функциите.

Днес асортиментът от смесители расте неизменно, вследствие на което изборът на такова устройство е все по-труден. Различните модели смесители могат да се различават не само по устройството и дизайна на спирателния механизъм, но и функционално. За да Ви помогнем в избора, ще разгледаме какви модели смесители за душ има в момента на пазара, какви са техните особености и на какво да обръщате внимание при избора си.

Видове смесители

И така, всички съществуващи видове смесители за душ днес имат следните основни различния:

  • Тип на спирателния механизъм;
  • Функционалност.

По-надолу ще разгледаме подробно най-разпространените видове смесители.

Тип на спирачния механизъм

Един от най-сериозните моменти при смесителя, на който трябва да обърнете внимание при избора си, е спирателният механизъм. От него зависят следните параметри на смесителя:

  • Дали ще се управлява и експлоатира лесно устройството;
  • Дали ще е дълготрайна службата му;
  • Какви функции ще има.

В зависимост от типа на спирателния механизъм има следните видове смесители:

  • С два вентила – това е класическа конструкция. Принципът на работа се основава на това, че регулирането на потока топла и студена вода се осъществява от два вентила, независими един от друг. Съответно за настройването на оптимален напор и температура на водата трябва да се завъртат ръчно едновременно двата крана. Минусът тук е бързото износване на уплътнителите на спирателния механизъм, вследствие на което след няколко години смесителят може да започне да „капе“. Но смяната на уплътнението е лесна работа. В днешно време можете да видите на пазара и керамични кранове, при които този минус го няма, но цената им е доста висока.
  • Смесителят за душ може да е с един, два крана, термостатичен, електронен, пуш.С един лост (ръчка) – този смесител се различава кардинално от смесителя с два крана, тъй като неговият спирателен механизъм е патрон, в който се намират керамични или алуминиеви дискове. В хода на регулиране на потока дисковете се наместват един спрямо друг и така отварят или затварят прохода. Както можете да се досетите от името, настройването на потока и температурата се осъществява с една ръчка, което е много комфортно, но пък температурата на водата се настройва малко по-трудно. Ще отбележим, че смесителят с един лост е по-дълготраен от този с два крана, но е по-прецизен към качеството на водата. Имайки предвид това, трябва да се поставят филтри за фини частици.
  • Термостатичен – особеността на този смесител е наличието на термостат, който помага да се запази постоянна зададената температура. Спирателният механизъм на този смесител и направен така, че да регулира и най-малките промени в температурата и да ги коригира машинално. Термосмесителят за душ в повечето случаи е с две ръчки – за настройване на температурата (в повечето случаи тя се настройва веднъж и остава в оптимално положение) и за настройване потока на водата (това е обикновен кран, с който може както да се регулира напорът на струята, така и да се преустанови подаването на вода). Този вид смесители са по-надеждни, тъй като изключват възможността да получите изгаряне. Освен това използването им е доста ергономично, защото преди да влезете под душа, трябва само да настроите оптималния напор на водата.
  • Push смесител – този вид смесители за душ е предназначен преди всичко за икономисване на водата. Когато спрете да натискате копчето, водата ще тече само за определен период от време, след което веднага ще спре. Настройването на температурата на водата в повечето случаи се осъществява с отделна ръчка или лост. При по-скъпите модели може да се настройва времето за подаване на водата. Принципът на работа на този механизъм се основава на това, че при натискането на копчето в корпуса се измества бутало и така се отваря проходът за водата. След това то се връща бавно в изходното си положение, при това времето, в което се връща, е времето, в което тече вода. Така че Пуш смесителят е добър избор за хора, които искат да пестят вода.
  • Електронни смесители за душ – това са най-съвременните устройства, в които управлението на спирателния механизъм се осъществява от електроника. На ползвателя му остава само да зададе температурата и интензивността на потока на водата. Обикновено този вид смесители са снабдени с течно-кристално табло, на което се въвежда основната информация, включително температурата на водата. Настройването на режимите на работа при тези модели в повечето случаи се осъществява с помощта на сензори. Цената на електронните смесители е най-висока, но са и най-ергономични за използване.

Съвет! За лятна душ кабина на вилата например можете да използвате ръчно направен смесител за душ, който се прави от два крана, регулиращи разделно потока на топлата и на студената вода.

Що се отнася до избора на спирателен механизъм, той зависи предимно от финансовите Ви възможности и личните Ви предпочитания.

Функционалност

Освен разгледаните по-горе функции, смесителите за душ имат и следните опции:

  • Излив – разрешава устройството да се използва като обикновен чучур.
  • Подвижен душ – в повечето случаи стационарният смесител има лейка на твърд шланг, която се закрепва за стената (душ).
  • Няколко режима на работа на душа – в повечето случаи тази функция владеят лейките на гъвкав шланг (душ слушалките).

Особености при избора

Най-добрите смесители за баня се правят от бронз или месинг, задължително трябва да са тежки.Разгледахме основните видове смесители за душ. На базата на цялата тази информация можете да направите разумен избор в полза на един или друг тип смесител. Но освен това, преди да си купите смесител, трябва да отделите внимание на някои други моменти:

  • На материала, от който е направел смесителят за душ – най-дълготрайни са смесителите от бронз или месинг, тъй като по повърхността им не се отлага котлен камък. Но цената на този вид смесители е най-висока. Изхождайки от това, най-разпространени към момента са смесителите от неръждаема стомана. Трябва да кажем, че не е лесно да се прецени визуално от какъв точно материал е направен смесителят, така че е най-добре да обърнете внимание на това колко е тежък. Ако е лек, значи със сигурност е направен от некачествен материал, например от алуминий.
  • Дизайн – външният вид на смесителя също е важен момент при избора, тъй като дизайнът значително влияе на възприемането на интериора на банята. Ако например банята Ви е оформена в класически стил, е най-добре да поставите ретро смесител за душ, който ще пасне идеално, заедно с останалите предмети от интериора. Разгледайте нашите предложения за ретро смесители за баня ТУК.
  • Производител – най-качествените и дълготрайни се смята, че са смесителите от немски и италиански производители, наистина, цената им е най-висока. По-евтин вариант са смесителите, произведени в Полша.

Що се отнася до китайските модели, най-добре се откажете от тези варианти, защото „оцеляването“ им е съмнително. Особено ако говорим за най-евтините смесители, направени от ниско качествени материали.

Съвет! Смесителят е доста важна покупка, затова е най-добре да се доверите на доказани производители и дистрибутори, които ще Ви дадат гаранция за изделието.

Извод

Не е трудно да направите правилен избор сред голямото разнообразие от тези изделия на пазара в момента, след като вече знаете кои са тънкостите и моментите, на които трябва да се спрете. Най-важното е да прецените своите най-важни изисквания към смесителя и когато купувате, да отделите внимание на нюансите, на които се спряхме в тази статия.