Много собственици на вили и частни домове си правят цветни лехи или садят цветя или други растения. За да изглежда озеленената зона красиво през цялата пролет и лято, си купуват различни декоративни елементи, например градински оградки.
Монтират ги на двора или в градината за красота и за защита на растенията от плевели. Сега ще видим на какво трябва да обръщате внимание, когато избирате градинска оградка.

За какво Ви е необходима градинска оградка?

Основната функция на градинската оградка е декоративна. Много хора по вилите и къщите на село разделят участъка на цветни лехи, цветни градинки, възвишения и други елементи от дизайна на ландшафта с помощта на градински оградки.

Видове градински оградки - функции и предназначение.

Градинската оградка може да подчертае определена зона от градината или двора, например около декоративно езерце. С помощта на оградка можете да привлечете вниманието към цветята или храстите ягоди, да ги отделите или пък обратното – да ги защитите от деца или домашни животни. Оградката няма да позволи и да срежете случайно цветята вътре в лехата, когато косите тревата.

Какви типове градински оградки има?

На пазара в момента могат да се намерят различни видове и типове градински оградки. Най-популярните са стенички и бордюрни ленти.

  • Оградката „стеничка“ е наборна конструкция от еднакви геометрични фигури. За да сглобите оградката, не трябва да огъвате елементите – можете да ги свържете лесно един с друг. Имайте предвид, че с тези оградки е много трудно да оградите поле с неправилна форма.
  • Бордюрната лента се продава на големи рула. Тя е гъвкава, затова можете да направите ограда за всякакви цветни градини. Продават се ленти с различна дебелина, височина и ширина.

Какъв модел градинска оградка може да защити цветните лехи и градинки от деца и домашни животни?

Преди да си купите градинска оградка, трябва да определените какво ще е нейното предназначение – за красота ли Ви трябва, или за да оградите цветните лехи, за да ги предпазите от животни или деца?

  • За да защитите цветните си лехи, ще Ви трябва градинска оградка, висока не по-малко от 40 см. За целта е подходяща оградката стеничка.
  • Ако е важно да защитите цветята и лехите си и при това да запазите привлекателността им, най-добре си вземете прозрачна оградка с тънки рисунки или мини оградка. Правят се от дърво, метал или пластмаса. Рисунките на оградката могат да са най-различни – от растителна тематика до геометрични фигури и имитации на обикновена ограда.

С какво да оградите вадите?

Градинските оградки се монтират на цветни градини, цветни лехи, а също и на градински вади. С тяхна помощ можете да разделяте видовете насаждения и да удържате пълзящите растения.

Някои модели ниски оградки не позволяват на насажденията да се разстилат много и например да се прехвърлят на други вади. За тези цели са подходящи елементарните стени оградки или високите бордюрни ленти.

Как да намерите дълготрайна оградка или бордюрна лента?

Имайки предвид, че тези изделия се поставят на открито, най-добре изберете елементи от пластмаса или метал – те са устойчиви на влагата, гъбичките и плесента. Дървените и железните оградки често не издържат на променливите климатични условия и се развалят бързо.

  • Ширината на бордюрната лента трябва да е около 10 см. Но всичко зависи от особеностите на лехата или вадата – най-добре е предварително да помислите каква височина трябва да Ви е оградата.
  • За 1-2 години е най-добре да изберете оградка стена – можете бързо да я сглобите, монтирате и разглобите. Ако искате да направите украшение за дълго време, подходяща е фигурната бордюрна лента – срокът на службата ѝ е 10 години.

Как да монтирате градинска оградка или бордюрна лента?

  • За да монтирате оградки, трябва да вкопаете стълбове не много надълбоко. Мрежата и бордюрната лента трябва да се разтеглят – краищата им трябва да допират плътно към земята, но не да влизат в нея.
  • Ако трябва да монтирате градинска оградка за известно време, не трябва да я закрепвате в земята. Ако е за няколко години – препоръчваме да направите здрава и устойчива конструкция.

На какво да обърнете внимание при избор на градинска оградка?

  • Градинската оградка трябва да се избира в зависимост от целите, за които е необходима тя: да разделите участъка, да привлича вниманието, да украсите градината, да ограничите растежа на растенията.
  • За защита на цветните лехи и вади от деца и животни са подходящи градински оградки тип стена с височина над 40 см.
  • За вади са подходящи бордюрните ленти, които няма да позволят на растенията да пълзят.
  • За украса на цветните лехи са подходящи ниските оградки тип стеничка с тънки растителни рисунки или фигурна бордюрна лента.
  • При монтаж на градинската оградка или лентите е важно да вземете предвид предназначението и типа на елемента. Някои модели градински оградки трябва да се вкопаят в земята или да се монтират върху нея.