С настъпването на пролетта и предстоящите летни горещини въпросът за избор на инверторен климатик започва да става все по-актуален. Но изборът се усложнява с това, че има наистина много инверторни климатици на пазара и човек може наистина да се обърка много в богатия им асортимент.

Какво е инверторен климатик и какви са предимствата му пред обикновения?

В тази статия ще разгледаме какво е това инверторен климати, по какво се различава от обикновените климатици и как да изберете правилно такъв, който да е подходящ за апартамент, къща или офис.

Разлики между инверторен и обикновен климатик

Инверторният климатик, за разлика от обикновения, работи постоянно. Ако за охлаждането или затоплянето на едно помещение обикновения климатик трябва да го включвате/изключване при достигане на зададената температура, мощността на инверторния климатик трябва само да се намали или увеличи. Оттук идва най-важното предимство на инверторния климатик – енергийната му ефективност. Тъй като климатикът работи не с максимална, а с необходимата мощност, по този начин се пести енергия.

Освен това, тъй като инверторният климатик работи, без да се включа и изключва, той създава много по-малко шум от обикновения. Благодарение на това се удължава съществено животът му.

Колебанията на температурите при това устройство са около 0,5 градуса, за разлика от обикновените, където този показател достига 2-3 градуса.

Освен това процесът на охлаждане при инверторните климатици е по-комфортен, тъй като температурата се регулира на изхода от вътрешното тяло, благодарение на което няма нужда да се притеснявате, че ще замръзне или че ще вкара студен въздух.

Още едно предимство на инверторните климатици е, че те могат да работят при много ниски температури. Могат да се използват при -15 градуса по Целзий, а супер инверторните дори при -25 градуса по Целзий.

Инверторни климатици за къща, апартамент и офис

Инверторните климатици са няколко типа, което също трябва да се вземе предвид при избора. Може да е сплит система или мултисплит система.

Сплит системите са устройства от две тела – вътрешно и външно. Външното тяло се монтира извън сградата, а вътрешното – вътре.

Мултисплит системата се различава само по това, че към едно външно тяло могат да се свържат от 2 до 5 вътрешни тела, което позволява да ги монтирате в различни части на едно помещение или в различни помещения. И двете климатични системи са перфектно решение за малки помещения – апартаменти и офиси.

Има и канални климатици. Това са сплит системи, където вътрешното тяло се вгражда във въздуховод, скрит в окачен таван, което позволява да се охлажда или отоплява целият апартамент, а не отделни стаи. Тази система може да се използва в големи помещения, просторни апартаменти, офиси и къщи.

Варианти за монтаж на инверторните климатици

Много важен фактор при избора на климатик са вариантите за монтаж. Те биват:

  • Подови климатици – мобилни модели климатици – могат свободно да се преместват посредством колелца. Към тях се свързва гъвкав маркуч, с помощта на който горещят въздух се извежда навън. Сред недостатъците можем да отделим голямото ниво на шум, което се получава при неговата работа;
  • Стенни климатици – гореописаните сплит системи и мултисплит системи, чиито вътрешни тела се закрепват за стената;
  • Таванни климатици – този тип климатици се монтират на тавана и разпределят охладения въздух хоризонтално, като изключват директното въздействие върху хората. Най-подходящи са за големи помещения с високи тавани;
  • Подово-таванни климатици – използват се в помещения с неправилна форма или в сложни конструкции на сградата, където няма как по някакви причини да се монтира стенен климатик. Вътрешните тела на тези климатици могат да се монтират, където е удобно, но най-често се монтират на тавана или близо до пода;
  • Климатици за прозорец – най-лесните за монтаж климатици, които представляват моноблок, вграден в прозореца, при това компресорът е отвън, а панелът за управление – вътре.

Избор на инверторен климатик спрямо площта на помещението

Един от важните параметри при избора на инверторен климатик е мощността на охлаждане. Това се смята от специалисти, но ако искате, можете да пресметнете и сами. За целта трябва да ползвате от формулата: Q=Q1+Q2+Q3, където Q1 е отдадената топлина от стените, пода и тавана, Q2 е отдадената топлина от всеки човек, Q3 е общата отдадена топлина от битовата техника.

Q1 = S*h*q/1000, където S е площта на помещението, h – височината му, q – коефициентът на осветеност, който е равен на 30 за сенчести помещение, 35 за помещения със седна осветеност и 40 за слънчеви помещения.

Отдадената топлина от голям човек в състояние на покой е 0,1 кВт, при леко движение - 0,13 кВт, а от човек пи интензивни физически натоварвания – 0,2 кВт.

На свой ред работещ компютър отделя 0,3 кВт, а телевизор – 0,2 кВт.

Има и онлайн калкулатори, които могат да пресметнат този параметър.

При пресмятането на мощността за охлаждане трябва да се вземе предвид фактът, че климатикът е направен да работи повече от една година, което значи, че за времето на неговото използване сметнатото може да се различава.

Например може да се увеличи броят на намиращите се едновременно хора в помещението  или битовите уреди да станат повече. Затова пресметнатата мощност за охлаждане трябва да е със запас от около 15%.

Също така до голяма степен на мощността за охлаждане влияе и климатът, материалът на стените и етажът, на който се намира самото помещение.

Енергийна ефективност на инверторните климатици

Често мощността за охлаждане се бърза с потребяваната мощност. Но това са различни показатели. Потребяваната мощност е около 3 пъти по-малка от мощността за охлаждане и показва количеството енергия, което се изразходва от устройството за единица време.

Показателят за енергийна ефективно EER е съотношението на мощността за охлаждане към потребяваната мощност и е около 2,5-3,5 за битови климатици.

Така се получава, че колкото по-висок е този показател, толкова по-малко енергия ще потребява устройството, което значи, че неговата енергийна ефективност ще е по-висока.

Оттук са и класовете за енергийна ефективност на инверторните климатици. Прието е да се обозначават с латински букви от A до G, където A обозначава максимална енергийна ефективност, а G – минимална енергийна ефективност на климатика:

Как се разбира каква е енергийната ефективност на инверторен климатик?

  • A - EER > 3,2;
  • B - EER от 3,0 до 3,2;
  • С - EER от 2,8 до 3,0;
  • D - EER от 2,6 до 2,8;
  • E - EER от 2,4 до 2,6;
  • F - EER от 2,2 до 2,4;
  • G - EER < 2,2.

Към този момент технологиите вече много са се развили, затова скалата се е променила до известна степен. Появили са се нови класове за енергийна ефективност, такива като A+, A++, A+++, което означава увеличена енергийна ефективност.

Затова при избор на инверторен климатик трябва да обръщате внимание на този параметър. И макар че климатиците с максимална енергийна ефективност са на по-висока цена, те ще Ви помогнат да пестите от сметките си за електрическа енергия занапред, така че инвестициите Ви ще се върнат.

Функционалност на инверторните климатици

Когато купувате инверторен климатик трябва да обърнете внимание на редица допълнителни функции, с които можете да използване устройството по-удобно:

  • Датчик за движение, който позволява климатикът да се включи на режим за пестене на енергия при липса на хора в помещението;
  • Таймер – позволява да задавате кога да се включи и изключи климатикът;
  • Автоматично почистване – автоматично подсушаване на детайлите на климатика, предотвратявайки появата на мухъл и неприятна миризма;
  • Дисплей – служи за визуализиране на зададените параметри (температура, влажност, режим и други);
  • Регулатор на въздушната струя – служи за смяна на посоката на въздушната струя;
  • Датчик за замърсяване на въздуха – открива наличието на вредни примеси във въздуха и при недопустимата им концентрация автоматично включва климатика в режим на пречистване на въздуха;
  • Защита от токови удари;
  • Защита от ниски температури – изключва устройството при падане на температурата на по-малко от зададената;
  • Контролер за изтичане на фреон – изключва се при недостатъчно фреон;
  • Контролер за почистване на филтрите – известява за замърсяване на филтрите на климатика, предотвратява възможна повреда.

Също така може да отбележим защитна козирка на външното тяло, дефлектор от органично стъкло за равмомерно разпределяне н студения въздух, колелца за мобилен климатик и други.

Начини за управление на инверторните климатици

За инверторните климатици има дистанционно управление, с помощта на което потребителят може от разстояние да променя зададените параметри на устройството: температура, режим на работа, скорост на въртене на вентилатора и т.н.

При някои може има възможност устройството да се управлява с помощта на Wi-Fi. Така можете да включвате/изключвате, да задавате режим на работа, да настройвате температурата, да контролирате таймера и много други неща от своя смартфон или таблет. Благодарение на тази функция можете да включвате климатика в отдалечен режим, преди да се приберете вкъщи,  за да му зададете оптималната температура в помещението.