Монтажът на сифона е лесен процес, с който може да се справи буквално всеки. Съвременните сифони са много лесни за монтиране и не изискват някакви кой знае какви усилия и време.

Предназначение

Невъзможно е да си представим съвременната кухня или баня без това устройство. Сифонът представлява извита тръба, по която водата от мивката или банята отива в канализацията. Специалната извивка на тръбата е предназначена да предотвратява попадането на неприятни миризми в помещението. Освен това някои модели възпрепятстват появата на замърсявания. Обикновено те имат специални "шахти".

Конструкция

Гофрирани сифони - предимства и недостатъци.

По конструкция сифоните се делят на гофрирани, тръбни и бутилкови.

Гофриран сифон

Той един от най-популярните и най-лесните за поставяне сифони. Този модел сифони представляват маркуч, който се огъва лесно и приема необходимата форма. С помощта на специални фиксатори тръбата се закрепва в устойчиво положение. Тези модели при нужда могат да се свалят лесно и да се почистят.

Плюсове:

  • Компактни: гофрираните сифони заемат много малко място под мивката;
  • Лесни монтаж и експлоатация;
  • Маркучът може да се огъва накъдето е удобно, а освен това може да се направи по-дълъг или по-къс.

Минуси:

  • От постоянното въздействие на високите температури гофрираният маркуч може да се деформира и да се обезформи;
  • В гънките на тръбата се натрупват мазнини и мръсотии, което може да доведе до замърсяване.

Тръбни сифони

Плюсове и минуси на тръбните сифони.Те представляват тръба от няколко секции, които при сглобяването имат S-образна форма. По-рано тези модели се търсеха много, но с появата на гофрираните модели минаха на втори план. Все пак тръбните сифони си остават популярни и днес.

Плюсове:

  • Имат точна фиксация;
  • Много са здрави;
  • Устойчиви са на замърсяване.

Минуси:

  • Ако трябва да се почисти, тръбата трябва да се разглобява на части;
  • Заема много място под умивалника.

Бутилкови сифони

Защо да изберете бутилков сифон за мивката в кухнята или банята?Се те отличават от предходните варианти с това, че имат специална чашка. При нужда тази чашка се отвърта лесно. Точно този модел е идеален за мивката в кухнята. На съвременния пазар за санитарна техника можете да си изберете метален или пластмасов бутилков сифон.

Плюсове:

  • Обикновено тези модели имат два отвора – при нужда към сифона може да се свърже например пералня машина.
  • Ако случайно в мивката попадне някакъв предмет, той ще падне в чашката, откъдето може да се извади лесно;
  • Възпрепятства натрупването на мръсотия.

Други модели

Освен изброени по-горе варианти на сифони, можем да отбележим и плоските и двойните сифони. Първите обикновено се монтират за отвеждане на водата в душ кабини, а двойните са предназначени за двойни мивки.

Стилни дизайнерски сифони за кухненската мивка.Сифоните с преливник обикновено се използват за кухненските мивки. Преливникът представлява устройство, благодарение на което водата не достига до края на мивката. Освен това сифоните могат да се различават по материала, който е използва за производството им.

Един от най-качествените варианти на сифон са месинговите модели. Цената на сифоните от месинг е по-висока от на останалите, но пък срокът им на служба и надеждността им превишават тези на другите модели. Тези сифони са покрити със специално покритие, което не позволява на метала да се окислява.

Ще отбележим и сифоните от цветни метали или стомана. Медният сифон обикновено се използва само като дизайнерски ход. Грижите, които трябва да се полагат за такъв тип сифон, са големи. Тук ще отнесем и бронзовите модели, които придават естетичен външен вид, но изискват грижи и не са толкова лесни за монтаж.

Стоманените сифони имат дълъг срок на експлоатация и цената им е висока. Освен това за монтажа на такъв модел трябва да знаете точните размери на тръбата, защото стоманата, за разлика от гофрираната тръба, не се гъне.

Чугунените сифони са се използвали в миналото. Надеждността им е много висока, но монтажът им е изключително труден. Много хора се опитват да сменят чугунените си сифони с пластмасови. При демонтажа на чугунените изделия също може да възникне проблем. За закрепването на чугунени сифони се е използвал циментен разтвор, който при смяната трябва да се разбие.

Лесни за монтаж и привлекателни по цена са пластмасовите сифони. Моделите от PVC са с достатъчно продължителен експлоатационен срок.

Автоматични и полуавтоматични сифони

Предмиства на автоматичните и полуавтоматичните сифони за мивката.

Това са нови продукти на пазара за санитарна техника. Тези устройства се монтират в банята. В горната част на сифона има специално капаче което при натискане пропада надолу и водата се събира в сифона. В автоматичните сифони капачето се вдига само при голямо количество вода, за да не се запуши. В полуавтоматичните това става с повторното му натискане.

Сифонът за кръгла мивка с нищо не се различава от обикновения сифон. Затова за кръгла кухненска мивка можете да монтирате обикновен сифон.

Стандартен сифон

Стандартният сифон се състои от следните компоненти:

  • Изпускателна тръба;
  • Гумени уплътнения;
  • Големи гайки за закрепване;
  • Съединителни винтове;
  • Метална решетка;
  • Гофриран маркуч или твърди тръби.

В зависимост от вида на сифона, може да има и допълнителни детайли. Например автоматичните и полуавтоматичните модели са с по-сложна конструкция. А и процесът на монтажа при тях е по-труден, отколкото при стандартните видове сифони.

Как да монтирате сифона?

В самия монтаж на сифона няма нищо сложно. За монтажа на съвременните сифони няма нужда да се запасявате с много инструменти, защото днешните модели се монтират на ръка. На някои етапи от монтажа може да се наложи да използвате отвертка.

Желателно е да не използвате херметик при монтажа на сифона. Много конструкции са доста надеждни и нямат нужда от допълнителни средства за защита от течове. А ако използвате херметик, в бъдеще демонтажът на сифона, за да го почистите, може да се окаже трудна работа.

Обикновено в комплекта към всеки модел се прилага схема за монтаж, на която стъпка по стъпка са описани всички действия. Инструкцията за монтаж нагледно показва как се монтира всеки детайл.

Монтаж на сифон - инструкция в стъпки

Преди самия монтаж трябва да сте сигурни, че всички части са налице и няма дефекти по тях. Трябва да обърнете внимание и на гумените уплътнения – не трябва да са скъсани или повредени. Препоръчва се да работите с ръкавици и да държите под ръка за всеки случай респиратор.

  1. Първо, на умивалника се поставя решетката със специално уплътнение.
  2. От долната страна на мивката се монтира изпускателната тръба, която се завинтва с винт.
  3. След това на изпускателната тръба се монтира бутилковата част на сифона.
  4. На чашката отдолу се монтира капаче, което също е с гумено уплътнение.
  5. След това се закрепва отводът, който съединява сифона с канализацията.

Отделно ще кажем за монтажа на полуавтоматичния сифон. Тъй като тези модели имат допълнителни детайли, монтажът им е по-сложен. За да монтирате правилно такъв сифон, трябва да следвате определен алгоритъм.

  1. Първо, трябва да свържете тръбата и централния преливник на устройството.
  2. След това на преливника се монтира филтър, а на дренажа се монтира двойно уплътнение.
  3. След това подвижният регулиращ кабел се свързва с метални капачета.
  4. След това те се монтират на дренажното отверстие.
  5. Към преливника конструкцията се закрепва с помощта на болтове.

Инсутрикция за лесно почистване на сифон в банята или кухнята.

Както се вижда от изброените горе етапи, монтажът на сифона е лесна работа, с която може да се справи всеки. Най-важното е да се закрепят надеждно всички детайли и да не забравяте за гумените уплътнения, за да не се появят течове.

Как да почистите сифона?

Днес има много различни химически средства за почистване от мръсотията. Но е важно да обръщате внимание на състава им – излишните отровни почистващи средства могат да увредят тръбите. Проверен народен начин за борба с мръсотиите е разтворът от оцет и сода. При това първо се сипва в дренажното отверстие на мивката ½ чаша сода, а след това се залива с оцет в същия обем. След известно време трябва да промиете дренажа с гореща вода.

Важно: не смесвайте содата с оцета, преди да ги изсипете в дренажа – това може да е опасно, да получите изгаряне, реакцията на взаимодействието им е непредсказуема.

Ако замърсяването не се маха с нищо, ще помогне само демонтажът на тръбата.

Гофрираните модели често се замърсяват, но при нужда се отвъртат лесно и се почистват.

Както виждате, няма нищо сложно в монтирането на сифона или в обслужването му. Днешните сифони вече се монтират на ръка и винаги имат инструкция за монтаж.