Водно подово на терасата – как се прави?

В статията „Какво трябва да знаете при полагане на подово отопление на терасата?“ разгледахме по-подробно предимствата и необходимите материали и инструменти за поставяне на електрическо подово отопление на терасата. Тук ще се спрем по-подробно на водното подово отопление за балкон или тераса.

Материалите за водно подово отопление са тръба от металопластика, фитинги, пластмасови клипсове за закрепване на тръбата, пенополистирол, суха смес. Ще трябва да си приготвите и регулируем гаечен ключ, тръборез, такер за закрепване на скоби.

За монтажа на водно подово отопление в дома трябва да има автономна отоплителна система: котел, циркулационна помпа и гребени. Забранено е воден топъл под да се свързва с централното отопление.

Слабите основи на плочата на терасата са още един фактор, който ограничава използването на водно подово. В този случай дебелината на замазката трябва да е не по-малко 7-8 см, а това създава повишено натоварване.

Ако в дома Ви вече е изградена автономна система за отопление и основите на плочата на терасата са здрави, монтажът ще се състои от 5 стъпки.

  1. Първо, ще трябва да изравните бетонното покритие и да поставите върху него пенополистирол с дебелина 3-5 см. Той се закрепва за основата с помощта на видии с дюбели.
  2. След това се закрепват тръбите от металопластика към топлоизолацията с помощта на пластмасови скоби. Отстоянието обикновено е 15 см.
  3. Всичко това трябва да се залее с циментово-пясъчна мазилка с дебелина 7-8 см. В нея се препоръчва да се добави пластификатор, за да не се начупва замазката в бъдеще.
  4. След като изпълните тези стъпки, можете да поставите подовото отопление.
  5. Имайте предвид, че по периметъра на помещението се препоръчва да се постави демпферна лента от разпенен полиетилен с дебелина 5-7 см. Това ще позволи на замазката да се разширява, без да се начупва.

Как да поставите нагревателни рогозки на терасата за подово?

  • Преди да поставите рогозките, трябва да изравните бетонната плоча и да сложите топлоизолация.
  • След това трябва да направите слой замазка с дебелина не по-малко от 5 см. Топлоизолацията сама по себе си не е надеждна основа за плочки. Дори и плътният пенополистирол няма необходимата твърдост. При този подход вероятността плочките да се спукат или счупят е голяма. Само замазка с дебелина минимум 5 см може да осигури надеждна основа за керамични плочки или други подови покрития, които се монтират с помощта на лепило.
  • Вече върху замазката можете да поставите рогозките и подовото покритие.

Как се прави кабелно подово на тераса?

  • За начало, трябва да изравните бетонената основа и да сложите топлоизолация.
  • След това върху изолацията се слагат метални армиращи мрежи с размери на яйца, не повече от 5 на 5 см.
  • Към мрежите с помощта на телени скоби се закрепва кабелът с отстояние от 7-8 см.
  • Между намотките на кабела се поставя датчик за температурата в гофрирана тръба. Краят ѝ се изолира с помощта на изолираща лента или тиксо, за да може при заливането да не влезе разтвор в тръбата.
  • Трябва да се залее със замазка с 5 см дебелина и да се положи подовото покритие.

Кое подово отопление е подходящо за терасата или балкон - електрическо или водно?

Как да поставите инфрачервено подово отопление на терасата?

  • Принципът на поставяне на лентите е същият, както е за кабела или рогозката. Преди монтажа ще трябва да изравните бетона и да сложите изолация.
  • След като подготвите повърхността, трябва да я залеете с 5-сантиметрова замазка и да сложите подложка за ламинат. В подложката трябва да направите канал за монтирането на гофрирана тръба с датчик.
  • След това на подложката се поставят пътечки ленти, свързват се с клипсове и се покриват с парчета битумна изолация. Отгоре вече се поставя ламинат или паркет.

Какво трябва да знаете при поставянето на подово отопление на тераса?

  • Топлият под на терасата позволява да се повиши степента на комфорт и тази площ да се използва като кабинет или кът за почивка.
  • За затоплянето на балкон може да се използва всеки вид подово – водно, кабелно, рогозка или лента. Подовото се избира в зависимост от задачите, типа на подовата настилка и възможностите за вдигане нивото на пода.
  • Мощността на топлия плод за един квадратен метър е най-важният параметър при избор на система. Той трябва да е в диапазона 160-220 Вт/кв.м.
  • В над 90% от случаите се монтира електрическо подово отопление. Водното има смисъл да се използва, ако в дома Ви вече има елементи на автономна водна отоплителна система – котел, помпа, гребени.
  • Под плочки, керамичен гранит, мрамор и други подови покрития, които се монтират чрез лепене, се използва рогозки и кабели. Под ламинат или паркет се поставят ленти топъл под.