Много е важно да знаете как се работи правилно с ъглошлайф при най-разпространената за тази машина операция – рязане на метали и други подходящи материали (тухли, бетон, натурален или изкуствен камък и т.н.). Знанието на правилата позволява да се направи абразивно разрязване максимално безопасно за оператора, а освен това се гарантира висока ефективност на работата с тази машина.

Внимание! Работещият ъглошлайф е много опасен инструмент, трябва да се използва с повишено внимание, да се има предвид принципа на действието му и възможните негативни последици!

Особености и функционални възможности на ъглошлайфа

Хората познават този инструмент за рязане на различни метали с името флекс или ракета, макар че е правилно да се нарича ъглошлайф. Ъглошлайфът е разработен от фирма „Ackermann u. Schmitt“ (известна днес под името Flex) през 20-те години на миналия век. В страните от СССР наричат този инструментболгарка“, защото в края на миналия век в СССР са се появили ъглошлайфове на фирмата Sparky, чието управление и до днес се намира на територията на България. В днешно време с ъглошлайфа се работи много по-лесно от тогава, съвременните модели се използват широко за всякакви неща и са с добре измислени дизайни. Особено търсен е този инструмент в сферата на обработването на метал и в строителната промишленост.

Преди да се научите как да режете правилно с флекса, трябва да разберете какви са конструктивните му особености. Инструментът не се отличава с кой знае каква сложност и се състои от шпиндел, на който се държи дискът (за шлифоване и за рязане), и цилиндричен корпус, който може да има една или две ръкохватки. Многото различни операции, които могат да се правят с флекса, се дължи на многото различни дискове, които могат да се справят със следните задачи:

  • Рязане на всякакви материали, започвайки от различни метали и сплави до композитни материали, тухли, бетон, естествен и изкуствен камък и т.н.;
  • Шлифоване всякакви зачистващи дейности.

Важно! Правилната работа на ракетата предполага задължително да са закрепени надеждно дисковете на шпиндела с помощта на пристягаща гайка и фланец.

В зависимост от типа работа, която се изпълнява с тази машина, дисковете за флекса се правят във формата на кръгове и на четки. При това, за да се получи нужният резултат, трябва да знаете кой диск за кое се използва. Например има много видове кръгли дискове с различен състав, едни са за обработване на керамични изделия, други се използват за рязане на метал. Що се отнася до четките, те се използват за зачистване на повърхности, обработване на фуги, а също и за премахване на корозирали налети.

Трябва да имате предвид, че всички ъглошлайфове се делят на три вида:

  • Професионални – имат добър запас от мощност и са подходящи за ежедневна употреба с професионални цели (грубо казано, по 8 часа на ден, 5 дни в седмицата).
  • Битови – предназначени са за по-рядко използване (от време на време да се направи нещо в гаража или на вилата например).
  • Индустриални – най-здравите за работа и способни да функционират дълго време, между другото, цената съответства на това.

Има разлики и в конструктивните особености на флексовете: могат да имат обръщащи се вибропоглъщащи ръкохватки (по принцип това се отнася до професионалните модели). Можете да изберете оптимален модел спрямо условията и целта на използването му, а също и спрямо личните Ви предпочитания.

Как се работи правилно с флекс без риск за здравето?

Най-важното нещо за човека, който ще използва ъглошлайф, е да избере и постави правилно диска. Трябва да имате предвид, че има връзка между диаметъра на диска и мощността на двигателя на инструмента. Тоест за работа с по-голям диск е необходим по-мощен мотор, тъй като в противен случай няма да може да се осигури необходимата честота на въртене под натиск. Информацията за това какъв е максималният диаметър за дисковете, които могат да се използват със съответния ъглошлайф, трябва да е описана в ръководството за експлоатация на инструмента.

Внимание! Изключително опасно е за човека, който оперира с ъглошлайфа, да използва абразивен диск с по-голям диаметър, отколкото е този, който е предназначен за използване със съответния инструмент. Може да се получи сериозно нараняване и дори летален изход.

Не бива да се използват повредени дискове, затова, ако забележите по диска някакви нарушения, неравности и други дефекти, трябва да го изхвърлите незабавно.

Когато дискът е закрепен надеждно за шпиндела, можете да пуснете машината на празен ход, за да проверите дали работи както трябва. За тази цел инструментът се включва в електрическата мрежа и се пуска на максимални обороти. Ако няма никакви отклонения (странични звуци, излишно вибриране и т.н.), значи можете да пристъпите към работа с инструмента. Трябва да проверите и дали дискът не се трие в защитния кожух.

Как да режете правилно с ъглошлайф?

Когато разглеждаме основните правила за работа с ъглошлайф, специално внимание трябва да обърнем на въпроса за безопасността. Някои хора мислят, че е напълно достатъчно да има защитен кожух, за да е безопасно да се реже метал. Да, той наистина намалява риска от попадане на горещи частици от обработвания метал по дрехите и кожата на човека, но не гарантира абсолютна защита. Допълнително за работата с флекс трябва да ползвате маска за защита на дихателните пътища, ръкавици и плътни дрехи, очила, за да защитите очите си.

Как да използвате ъглошлайф?

Когато работите с ългошлайф, трябва да се придържате към определени правила за безопасност. Ето какво не трябва да правите в никакъв случай:

  • Да допускате леснозапалими предмети и вещества (гориво, платнени изделия, разтворители и т.н.) да са в непосредствена близост до ракетата;
  • Да нямате аптечка – инструментът наистина е много опасен, затова се застраховайте;
  • Да пипате с ръце дисковете, преди да са спрели да се въртят;
  • Да оставяте ъглошлайфа, преди да е спрял дискът да се върти напълно;
  • Да сте близо до мястото на въртене на диска;
  • Да поставяте и използвате неправилни дискове за ъглошлайфа, например да използвате дискове за пилене за обработване на дърво;
  • Да започвате работа с инструмента, без преди това да сте се убедили че дрехите, бижутата, елементи на облеклото не са добре закрепени и няма да се омотаят около диска при въртенето му;
  • Да използвате флекса уморени или в нетрезво състояние, а също и под въздействието на лекарствени средства и други вещества, които предизвикват сънливост, влошена координация, забавяне на реакциите и т.н.

Още едно изискване за правилна експлоатация на ъглошлайфа е надеждното закрепване на обработваемите предмети (между другото, предметите, които са много тежки и не биха могли да се движат, нямат нужда от допълнително фиксиране). Можете да фиксирате предмета с помощта на скоби или нещо друго, важно е да имате предвид, че трябва да се закрепва само за единия край, защото ако го закрепите от двата му края, това най-вероятно ще доведе до „захапване“ на диска и до обратен удар.

Как да режете правилно с ракета?

Работата с ъглошлайф трябва да започва при спазването на следните условия:

  • Да няма други хора там, където ще работите;
  • Работното пространство да е максимално изчистено от странични предмети;
  • Предметът, който ще се обработва, да е закрепен надеждно;
  • Абразивният диск да е поставен правилно на шпиндела и да е закрепен здраво;
  • Да няма неизправности при проверката на ъглошлайфа.

Първото, което трябва да запомните, е, че трябва да държите инструмента здраво в ръцете си. Захватът трябва да е не само здрав, но и удобен, за да не Ви падне ракетата от ръцете при отката или при засядането на диска. Обратният удар е опасен с това, че той се случва неочаквано и рязко, затова трябва да прилагате допълнително сила, за да избегнете неприятните последици. Особено внимание трябва да обърнете на това тялото Ви да е в устойчиво положение.

Вторият важен момент е насоката на искрите: начинаещите обикновено се опитват да насочат потока далеч от себе си, което е напълно логично, но не е правилно, тъй като, в случай на засядане, ъглошлайфът ще излети директно към оператора. Затова, колкото и парадоксално да звучи, трябва да работите така, че искрите да са насочени към вас, а за да не Ви причинява това неудобство, трябва да сте с подходящи дрехи и ръкавици.

Основни правила при работа с флекс:

  • Кабелът трябва да е колкото се може по-далеч от диска, за да не го среже случайно;
  • Всеки път, когато премествате предмета, който обработвате, или когато сменяте предмета, трябва да изключвате инструмента;
  • Желателно е да не използвате ракетата, ако наблюдавате някакви нарушения в електрическото захранване;
  • Трябва да започвате работа след като дискът набере максимални обороти.

Както твърдят производителите на ъглошлайфи, отговаряйки на въпроса как се работи правилно с този инструмент, най-важното е посоката на изместване на инструмента да съвпада с посоката на въртене на диска. Да, тук има един нюанс: понякога в това положение става неразличима отметката, заради което много хора не вземат този съвет предвид при използването на флекса и това влошава качеството на рязане.

Ето още няколко важни съвета за всички, които ще режат с ъглошлайф и искат да го правят правилно:

  1. Голям риск има при рязане на стени, което е свързано с наличието вътре в тях на тръби, арматурни и други елементи и кабели, при докосването на които дискът може да отскочи. Опасността от нараняване може да се намали само ако излезете извън линията на предполагаемия отскок на ъглошлайфа.
  2. Когато работите с бетон, тухла, натурален или изкуствен камък и други подобни материали, задължително трябва да използвате маска заради много прах. Можете да използвате специални кожуси с накрайник за свързване с прахосмукачка.
  3. За да се защитите от летящите из-под диска искри, защитният кожух трябва да е точно между Вас и диска.
  4. Първо трябва да се разрежат местата с най-малко напречно сечение.
  5. Не натискайте много ъглошлайфа, това няма да ускори процеса, но ще повиши износването на инструмента и значително ще намали ресурса на абразивния диск.