Благодарение нa ниската (в сравнение с другите метали) цена на стоманата буквално всички панелни радиатори за отопление се произвеждат точно от този материал. Панелната конструкция позволява да се осигури максимално топлоотдаване на уреда, като при това се намаляват разходите по производството, което осигурява и достъпност по отношение на тяхната стойност.

Какво да имате предвид при избор на стоманени панелни радиатори?

Предимство на панелните радиатори е голямото топлоотдаване и ниското тегло.Стоманените радиатори за отопление от панелен тип имат известни ограничения по отношение на използването им. На първо място ще отбележим, че използването на такива уреди в системите за централно отопление не е желателно. Има редица причини за това:

  • Нормираното работно налягане на стоманения радиатор е 10 атмосфери. При това цялата продукция преминава тестове при налягане в границите до 1,3 MPa. При наличие на слабости в конструкцията и недостатъчно добро качество на заварките, стоманените панелни радиатори стават уязвими към последиците от хидравличните удари, които могат да се получат заради нестабилността на работните режими на централната мрежа за отопление. Оттам има вероятност панелният радиатор да се повреди.
  • Неголямото вътрешно сечение на панелите води до необходимостта да има строги изисквания към химичния и физическия състав на топлоносителя. Високата минерализация на водата, наличието на твърди частици и примеси образуват наслагвания или да задръстят вътрешните канали. Тези замърсявания могат да причинят намаляване на вътрешното работно сечение на радиаторита и да блокират ефективната циркулация на топлоносителя. Това води и до намаляване на ефективността на отоплението.
  • Немаловажен фактор е качеството на топлоносителя. Високата минерализация, наличието на кислород, корозивни елементи и/или твърди частици, води до повреди и бързо иносване на вътрешната част на радиатора. Имайки предвид, че стоманените панелни радиатори са предразположени към корозия, използването на този тип отоплителни уреди се препоръчва само в локални затворени системи, в които може да се следи и контролира качеството на топлоносителя. За предпочитане е като за топлоносител да се използва само пречистена вода или антифриз (с подходящо съдържание) - концентрат или във воден разтвор.

В централната система за отопление има техническо източване на топлоносителя през летния период. Постъпващият при тези условия въздух в отоплителните радиатори става причина за активиране на корозионни процеси, което може да изкара уредите извън строя буквално за 1-2 години.

Имайки предвид всички тези фактори, производителите предлагат да използваме панелни радиатори от стомана само в автономни системи, при експлоатацията им в централната отоплителна мрежа срокът на службата им може да се съкрати съществено.

Предимства и недостатъци на панелните радиатори от стомана

Дори и да не сте специалист и да не познавате в детайли този тип отоплителни тела му правят впечатление следните характеристики:

  • Панелните радиатори за на по-ниска цена от останалите видове отоплителни уреди, но е за предпочитане да се монтират при локална система за отопление, а не при централна.Висока топлинна мощност, осигурена от значителната работна площ на отоплителния панел. При наличието на 2-3 панела топлоотдаването на уреда съответно се увеличава, при това радиаторът от този клас няма да заема допълнително пространство в помещението.
  • Панелните радиатори, за разлика от секционните си братя, са по-здрави механично. Минимумът точки на съединяване между отделните елементи на радиатора позволяват да се повишат надеждността и експлоатационният срок (при спазване на условията за експлоатация).
  • Стоманените радиатори тежат значително по-малко от чугунените радиатори (масово използвани в близкото минало), благодарение на това се опростява много монтажната работа и има възможност да се окачат на стени, облицовани с гипсокартон.
  • За разлика от алуминиевите радиатори, стоманените панелни радиатори са устойчиви на електрохимичната корозия. Това явление възниква при създаване на определени условия (в местата, където има контакт между различните метали) и засяга основно цветните метали. Електрохимичната корозионна устойчивост на отоплителните уреди от този тип е основното им предимство пред алуминиевите радиатори.
  • Стоманените радиатори имат значително по-ниска цена спрямо алуминиевите и конвекторите, които са другите масово използвани уреди за водно отопление.

А сега ще кажем и няколко думи за недостатъците на панелните радиатори. Работата е там, че са много малко производителите, които могат да гарантират за дълготрайността и ефективността на стоманените панелни радиатори. При това много от продуктите с добро качество се произвеждат зад граница и цената на радиаторите при това се увеличава.

Основните проблеми със стоманените радиатори панелен тип са свързани със следните фактори:

  • Некачествена боя или използване на по-прости (а следователно и по-евтини) технологии. В този случай защитното покритие не е дълготрайно и може да се наруши дори и при леки механични въздействия или под въздействието на топлоносител с по-висока температура. Същото важи и за вътрешните части, когато се използват евтини и нискокачествени материали.
  • Тъй като стоманените радиатори са съставени от цели панели и конвекторни елементи и имайки предвид голямата площ на повърхността и малката дебелина на метала, използван за производството на панелни радиатори, изискванията за осигуряване на безопасност при транспортирането за по-високи. Дори и незначителните на пръв поглед увреждания могат да доведат до сериозна или дори непоправима повреда на уреда. Това в най-голяма степен важи за големите размери радиатори. И при подсигурен транспорт, все пак остава неудобството от пренасянето и монтажа на тежките и обемни отоплителни уреди, някои от които достигат до над 100кг.
  • Ограничената сфера на използване на стоманените панелни радиатори прави нежелателно монтирането им в многоетажни жилищни сгради с централно отопление. Но при това има и качествени продукти, които се експлоатират в такива условия през последните години.
  • Уязвимостта на стоманата към корозионните процеси.

Конструктивни особености на панелните стоманени радиатори

Спрямо конструкцията на панелните стоманени радиатори те се делят по тип - 11, 21, 22, 33 и други.

Конструкцията на панелните радиатори от стомана се отличава с простота, която в същото време дава възможност да се използват различни схеми на оформление и свързване към мрежата. Основните конструктивни елементи са работният панел, по който преминава топлоносителят, а също и конвекторът, който усилва топлоотдаването и въздушните топлинни потоци, които излизат от радиатора.

Производителите предлагат няколко основни серии, в границите на които стоманените панелни радиатори се различават по броя на използваните конвектори и панели. При избора си обръщайте внимание на цифровата маркировка, която трябва да посочва типа на предлагания радиатор. Ако няма такава маркировка или цифрите не съответстват на броя на работните елементи на радиатора, много е възможно да сте попаднали на некачествен продукт или "менте", който няма да работи ефективно и надеждно. Друга често срещана недобра практика сред търговци и производители е скритото намаляване на площта на конвекторите (оребрената стоманена ламарина поставена във вътрешната част на повечето стоманени радиатори). Често може да откриете радиатори с непълен конвектор - например при височина на радиатора 600мм, височината на конвектора е 300мм. Както обяснихме по-горе конвекторът (оребрената ламарина, заварена за стоманените панели) участва активно в топлоотдването и ефективната конвекция на топлия въздушен поток и затова всяко спестяване на сантиметри оказва влияние върху мощността на радиатора. За да скрият този недостатък некоректните производители поставят конвектора само в горната част на радиатора или още "по-хитро" в горната и долната му част, като в средата остава празно място. Естествено спестения материал води до по-ниска себестойност на стоманения радиатор, но когато това остане скрито за потребителя води до подвеждащи и нереалистични очаквания към отоплителната мощност на уреда или до заблудата, че получавате по-евтино продукта, от който се нуждаете.

По-долу са описани основните типове панелни радиатори, които се предлагат на нашия пазар:

Общият принцип на маркировката е следният – първата цифра обозначава броя използвани панели, а втората – броя на конвекторите в конструкцията.

  • Тип 11 на радиатора предполага наличието на един отоплителен панел и един конвектор.
  • Панелен радиатор тип 21 се състои от два панела и 1 стоманен конвектор между тях.
  • Стоманен панелен радиатор тип 22. В нашия магазин ДК Лукс ние предлагаме панелни радиатори тип 22 за максимално отдаване на топлина, съответно те са съставени от два панела и два конвектора между панелите. Това е най-масовият тип стоманени панелни радиатори, които може да откриете и с най-добро съотнопение ефективност-цена-качество.
  • Тип 33.

Ако изберете определен модел стоманени панелни радиатори, трябва да обърнете внимание на типа свързване към отоплителната мрежа. Повечето модели могат да се свързват странично или долно, монтирането им към мрежа с друга конфигурация ще доведе до понижаване ефективността на работа на радиаторите.

Ако Ви трябват ефективни радиатори за автономна отоплителна система (локално парно), задължително разгледайте възможността да си закупите стоманени панелни радиатори, които ще Ви осигурят максимум топлина. Разгледайте каталога ни ТУК!