Към ПЪРВА ЧАСТ<<<!

Канализационни тръби – материал

Това, че пластмасовите тръби са по-добри от чугунените, е ясно. Но има различни видове пластмаса и от материала на канализационните тръби до голяма степен зависи надеждността на канализацията. Качеството и сравнителната цена на тръбите при различните видове пластмаса е следното:

  • Полиетилен – евтин, но се отхвърля – деформира се, не е термоустойчив, не се херметизира добре. Полиетиленовите тръби се продават от „алтернативни“ производители, а ремонт на канализация не се прави „за временно“.
  • ПВЦ – по евтини са от полипропиленовите и са с най-малко хидравлично съпротивление, лепят се с дихлоретаново лепило. Но термоустойчивостта им е ограничена до 80 градуса и здравината и химическата устойчивост не са много големи – ПВЦ канализация може да се изчисти само с вендуза или с ултразвукови лъчи.
  • Полиизопропилен (пропилен) – скъпи и не толкова гладки, колкото ПВЦ тръбите. Но държат на 130 градуса, а по здравина и устойчивост допускат механично почистване с тел или спирала и с химически активни средства, освен концентрирани киселини и основи.

Диаметър на тръбите

Диаметър 32 мм на разклоненията на канализацията се допускат в два случая: ако канализационната система е с разделени главни тръби и оттичането от санитарния фаянс отива директно в главната тръба или ако дължината на разклонението от най-отдалечената точка до главната тръба не е над 7 метра. В останалите случаи трябва да използвате 40 мм или 50 мм тръби.

Минималният диаметър на главната тръба е 110 мм. Понякога се среща 160 и дори 200 мм. Съответно трябва да изберете и елементите на новата главна тръба.

За ПВЦ канализация, ако тръбата от кухнята е само от мивката, от кухнята до банята тръбата може да е 32 мм. но тръбата от банята и нататък към главната тръба трябва да е не по-малко от 40 мм.

Кое след кое се прави при ремонт на канализацията?

Смяната на канализацията в едно жилище се прави в следния ред:

  • Преценява се къде ще се монтира санитарният фаянс, ако ще се реконструира системата или ще се монтира допълнително оборудване.
  • Чертае се схема на разклоненията на канализацията в жилището. На схемата се обозначава разположението на тръбите, разстоянието между тях, размерът им и наклонът на всички места.
  • Прави се ревизия (преглед) на старите разклонения и се избира начин за демонтажа на старата канализация.
  • Смята се колко и какви материали ще са необходими за ремонта. Купуват се тръби, фитинги, херметици, преходни муфи от пластмаса към чугун спрямо схемата на канализационната система.
  • Тръбите с фитингите се мерят на място.
  • Системата се монтира свободно (на пода).
  • Демонтира се старата канализация.
  • Монтират се новите тръбопроводи, поставят се по местата им.
  • Монтира се системата на белова с херметизация на снадките.
  • Монтират се и се свързват санитарните уреди.
  • Системата се свързва с вентилацията.
  • След изсъхване на херметика се проверява за течове.

Как се прави смяна на стара канализация с нова - метериали, схема, стъпки?

Сега ще дадем някои пояснения за отделните етапи на работа.

Уредите

Мястото за уредите се избира, изхождайки от следното:

Максималната дължина на твърдата връзка до сифона е 1,5 м; на гофрирана – 0,8 м. Минимално допустимият ъгъл хоризонтално е 120 градуса. Много добре би било изобщо да няма хоризонтален ъгъл. Може да размислите относно типовете санитарен фаянс, затова е добре да не го купувате предварително.

Схема

Ако трябва само да смените старата канализация с нова и старата като цяло си работи, схемата се разчертава на принципа „както си беше“. Ако е имало проблеми със старата канализация или ще се монтира нова, трябва да се придържате точно към наклоните и диаметрите, а ако се съмнявате в нещо – сметнете. Най-добре би било готовата схема да се провери от специалист, много по-евтино ще излезе, отколкото да викате човек на място, за да Ви направи проект.

На схемата трябва да са обозначени:

  • Помещенията в жилището, в които ще се ремонтира. Ако тръбата просто минава през килера, все пак се смята, че ще се работи там.
  • За всяко помещение – разположението на елементите от системата с посочените размери и разстояние от стените. Елементите не са само уредите, а всяко разклонение. За преминаващата през килера тръба трябва да са посочени параметрите и в килера, дори и в кухнята да са същите. Ако тръбата минава през стената, трябва да се посочи общата ѝ дължина, а също и дължините на всяка нейна част.
  • Всички фитинги и служебни елементи.
  • Мястото, където ще е главната канализационна тръба.

Ревизия и начини за демонтаж на канализацията

Предназначението на ревизията е да се определи начинът за демонтаж на старите канализационни тръби. В зависимост от състоянието на канализацията, разглобяването става по следните начини:

  • В редки случаи, когато пластмаса се сменя с пластмаса, тръбите просто се изваждат с поклащане.
  • Много рядко, когато чугунените тръби са свободни от всички страни, старият тръбопровод се разглобява по същия начин, но замазката на свръзките се премахва предварително с длето.
  • В останалите случаи тръбите се режат, докато поддадат, с ъглошлайф с диамантен диск, след което в процепа се поставя клин или здрава права отвертка и се подбива с чук, докато тръбата не се счупи в прореза.

Във всеки случай, демонтажът на канализацията първо се прекъсва от главната тръба, след което се разглобява от най-крайната точка.

Материали

Материалите се пресмятат така, че да се режат колкото се може по-малко тръби. Желателно е да уточните какви типове размери тръби се продават. Най-добре е да се реже само една тръба. Може да се наложи да доработите схемата, за да спестите разходи.

Какви материали са необходими за ремонт или смяна на канализация в апартамент или къща?

Измерване на канализацията на място

Тази операция преследва три цели:

  • Да се уточни ще трябва ли да има някаква муфа на стената, ще излязат ли извън стените „опашките“ на тръбите, ще са достатъчни ли за поставяне на муфи и да се отбележи на стената мястото на муфите.
  • Да се отбележат на чернова местата на монтаж на поддържащите патерици и да се прецени колко патерици ще са необходими.
  • Да се видят местата, особено неудобните такива, за работа, да се премисли и свери последователността на работата.

В ТРЕТА ЧАСТ>>> ще продължим с черновия монтаж на канализацията.