Спрей боите са удобни за използване, практични са, изгодни са и са много ефектни. Много популярни на пазара за бои и лакови изделия са спрей боите във флакон. Те имат редица предимства в сравнение с боите в кутии.

Особености на спрей боите

Спрей боите във флакони са удобни за съхранение, транспортиране и използване. Този вид продукти се използват за декориране на различни материали. Спреят се нанася лесно както по хоризонтални, така и по вертикални повърхности.


Благодарение на ефекта на разпръскване спреят се нанася равномерно по извитите и по-особените конструкции, които се боядисват трудно, ако се използват валове и четки.

Боята е подходяща за работа с метал, дърво, камък, пластмаса и други материали. Използва се както от професионални декоратори и майстори, така и от собственици, решили да освежат интериора или да направят малък ремонт вкъщи. При правилно използване спрей боята се справя без проблеми с всяка поставена задача по декорирането.

Във флакони се продават спрей бои с различни състави и технически характеристики. Те имат редица предимства и недостатъци, с които трябва да се запознаете задължително, преди да си купите и да започнете да използвате спрей боята.

Всички бои във флакони могат да се разделят на видове спрямо състава им:

  • Акрилни бои;
  • Алкидни бои
  • Нитро емайл.

Всеки вариант си има индивидуални характеристики и в същото време всяка от боите е универсална (подходяща е за нанасяне на различни материали). Темата на тази статия са акрилните състави. Върху тях ще се спрем по-подробно.

Характеристика на спрей боите

Акрилните спрей бои са най-разпространените сред всички видове. Голямото търсене се дължи на екологичните компоненти, а също и на липсата на токсичност и неприятен мирис. Основните елементи на този вид спрей бои са акрилните смоли, а също и емулсиите, разтворими във вода (водният разтворител е универсален).

Заради тези компоненти веществото става много еластично и практично. Боята може да издържа дълго време. Дори и в процес на деформация на дървото заради температурите, материалът съхранява своята цялост и привлекателност. Процесът на съхнене е краткотраен. Тънкият слой може да изсъхне за около 20 минути.

Боята демонстрира високи показатели на устойчивост към повишена влажност, макар първоначално съставите да са разработвани за работа в сухи помещения.

Акрилните спрей бои във флакони са много подходящи за работа с различни повърхности, особено с дърво. Фактурата на материала може да е различна: матова, полуматова или гланцирана (огледална).

Предимства и недостатъци на спрей боите

Към  плюсовете на спрей боите се отнасят:

  • Готовност – продуктът е винаги готов за използване. Няма нужда боята да се разрежда, да се подготвя, да се прелива в специална ваничка и да се правят други подобни неща. Всичко, което трябва да направите, преди да започнете да работите със спрей боята, е да я разтръскате малко и да започнете да боядисвате.
  • Транспортиране – спрей боята може да се транспортира както на големи, така и на малки партиди, без да се притеснявате за съдържанието на флакона. Специалното устройство няма да позволи на веществото във флакона да изтече. Флаконът е абсолютно херметизиран, не изпуска никакви силни миризми, присъщи за боите.
  • Удобство – боята не заема много място. Може да се сложи дори и в най-компактния килер. При работата с нея флаконът се държи удобно в ръка. Продълговатата форма е практична и ергономична. При съхранението материалът не изсъхва.
  • Лесно използване – не са необходими никакви други инструменти и уреди. Един флакон замества кутията, валячето и четката. Това пести много при ремонта и отнема малко време.
  • Бързо съхнене – съставът съхне много бързо. Максимум за 5-6 часа.
  • Асортимент – огромният цветови асортимент привлича вниманието както на обикновените купувачи, така и на професионалните дизайнери. В каталозите на продуктите могат да се намерят металически цветове (бронз, злато, сребро), класически и пастелни оттенъци, ярки тонове, хром и други варианти. Отличава се не само цветът на боята, но и нейната фактура след изсъхването ѝ.
  • Добро покритие – веществото във флакона ще помогне да боядисате труднодостъпните места, до които не може да се достигне с валячето или с четката. Освен това боята се нанася равномерно и добре. Фините разпръскани от спрея частици ще достигнат до всеки дребен и незабележим елемент.
  • Цена – цената на качествените спрей бои е съвсем достъпна. Средностатистическият клиент може да си купи наведнъж няколко флакона. Това ще е напълно достатъчно да се боядиса една стандартна по размер стая.
  • Оригиналност – в магазините ще намерите продукти за най-различно оформление. На ценителите на оригиналния декор ще им хареса перлената, флуоресцентната, блестящата боя.
  • Универсалност – боята от този тип може да се използва в различни стаи (баня, кухня, спалня, коридор и други). Спрей боите се използват и от художници, работещи с различни техники.
  • Естетичност – заради равномерното нанасяне на спрей боята готовото покритие запазва привлекателността си дълги години подред.

Към посочените по-горе свойства можем да добавим и още няколко предимства на спрей боите: надеждност, практичност, устойчивост на износване, дълготрайност, устойчивост на влага, студ, високи температури и много други неща.

Тези характеристики могат да са различни в зависимост от компонентите в основата на състава, допълнителните съставки и фирмите производители. Всеки продукт си има обратна страна на медала и акрилната спрей боя във флакон не е изключение. Да се запознаем с недостатъците, за да можем да преценим истински спрей боите:



  • Няма да можете да съчетаете няколко цвята, за да създадете специален оттенък;
  • За да боядисате перфектно повърхността с помощта на спрея, ще трябва да се постараете, иначе може да останат петна;
  • Ако искате да създадете оригинална рисунка, няма да успеете без помощта на шаблон. При стандартното боядисване на стените, пода или тавана ще Ви е необходимо двойно залепващо тиксо. Това ще помогне да направите добре оформен и равен край;
  • Не можете да промените гъстотата на състава на спрей боята;
  • Спрей боята може да се използва навън само ако няма вятър, иначе боята ще се разпръсква във всички страни, без да достига до необходимото място.

Съвети за избор и използване на спрей бои

Ако планирате да си купувате акрилна спрей боя, препоръчваме да се запознаете с тези съвети. Специалистите акцентират върху тези правила:

  • Разход – задължително обърнете внимание на разхода на боята. Разтворът във флакона трябва да се нанася на няколко слоя, оптимално на 2-3. Ако знаете какъв е разходът, ще можете да сметнете колко като количество ще Ви е необходимо.
  • Фактура и естетически свойства – декоративният аспект е също толкова важен, колкото и технологичния. Крайният ефект, който се получава след изсъхването на спрей боята, ще промени интериора. Може да е металик, позлатено, хром или всеки друг цвят. За да Ви е по-удобно да изберете, се възползвайте от специалните каталози, в които са отразени тоновете на цветовете.
  • Допълнителен елемент – ако искате да разкриете цвета пълноценно, ще Ви трябва бяла боя. Предварително се нанася ахроматичен цвят, а над него – основният. Белият цвят е най-доброто платно за всеки оттенък.
  • Материал – независимо от това, че повечето продукти под формата на спрей бои във флакон са универсални, трябва да вземете предвид материала, който ще обработвате с боята. Някои производители правят специални състави, разработени само за определени повърхности.
  • Съхранение – заради лесния достъп към съдържимото във флакона, съхранявайте боята в затворено помещение или на недостъпно за деца и животни място.

Също така не забравяйте да се придържате към правилата за съхранение, в противен случай рискувате продуктът да се развали, преди да му изтече срокът на годност.