След нанасянето на каучуков спрей за хидроизолация, емулсията се превръща в плътна безшевна мембрана. Физико-механичните свойства на „течната гума“ превръщат спрея в удобно за нанасяне на хидроизолация средство. Материалът, който се получава след нанасянето на каучуковия спрей за хидроизолация, е с добри адхезионни свойства, много е здрав и еластичен, влагоустойчив е.

Течната гума“ реагира по-добре на температурните колебания от другите хидроизолиращи средства. Но за да се получи такова покритие, трябва да изберете качествен каучуков спрей и да следвате точно технологията на нанасяне на „течната гума“ върху повърхностите. Иначе резултатът ще бъде плачевен, мембраната няма да придобие хидроизолиращи свойства.

Още едно от характерните свойства на каучуковия спрей за хидроизолация е че материалът е еластичен и се самовъзстановява. Полученият материал от каучуковия спрей за хидроизолация може да издържи линейно разширение, без да се разруши, до 1200% с последващо възстановяване на първоначалните си размери до 95%. Като това покритие няма да стане по-малко здраво и при отрицателни температури. Ниските температури и студът се понасят без проблем от „течната гума“.

Способността да се възстановява е едно от най-големите предимства на „течната гума“, това го няма при другите видове хидроизолиращи материали. Безшевната мембрана се възстановява след продупчване и дребни нарушения. Но все пак трябва да отбележим, че това важи само при температури над +20 градуса и при дебелина на покритието не по-малко от 4 мм.

Друго не по-малко важно свойство на „течната гума“ е дълготрайността на покритието. Но трябва да знаете, че за да служи мембраната наистина дълго, трябва хидроизолиращият спрей да се нанесе на по-дебел слой – не по-малко от 3-4 мм, и да се защитава от механични въздействия от въздействието на ултравиолетовите лъчи.

Важно е и на каква основа ще нанасяте каучуковия хидроизолиращ спрей. Например, ако поставяте хидроизолация на покрив, трябва да започнете с редица подготвителни работи: да демонтирате старото нарушено покритие, да премахнете съществуващите отлющени слоеве, ако е необходимо, да изолирате покрива, да проверите и коригирате наклона, да подсушите повърхността, която ще обработване, да грундирате и т.н.

Още едно много голямо предимство на хидроизолиращата „течна гума“ е екологичната и пожарна безопасност при работата с нея. Тя се произвежда на водна основа, не съдържа разтворители и летливи органични вещества. Този хидроизолиращ материал е подходящ и за работа в затворени пространства, но е добре да се използва защитно облекло и защитни маска и очила, за да си осигурите безопасност.

Едно от основните предимства, с които трудно могат другите видове хидроизолации да се надпреварват, е скоростта, с която се работи с течната гума. За една работна смяна бригада от 2-3 души може да обработи до 1200 кв. м. Всичко ще зависи от това дали площта е предварително подготвена, от атмосферните условия и от опита на хората, които ще работят с „течната гума“.

Перфектните атмосферни условия за работа с „течна гума“ е слънчевото време с температура на въздуха над +20 градуса по Целзий, като са достатъчни само няколко часа без валежи след нанасянето на материала. Това е необходимо условие, за да може да се даде време да се изпари колкото се може повече вода от нанесения хидроизолиращ материал. Дъждът пречи да се образува своевременно монолитна мембрана и не позволява на каучуковите частици да се свържат една с друга. Ако не се спази това правило, покритието няма да бъде качествено.

30 минути след като напръскате с каучуковия спрей за хидроизолация, вече може да се ходи по мембраната, но покритието все още няма да е здраво, ще е с лоши адхезионни свойства. Пълната „вулканизация“ ще се получи след 72 часа след нанасянето на „течната гума“, в зависимост от сезонните условия. Но експлоатационните свойства на покритието ще са налице още след втория час.

За да не се повреди новото покритие, трябва да спрете за известно време работа на обекта, докато не „стегне“ хидроизолацията.

Какви са основните предимства от използването на „течна гума“?

  • Образува безшевна мембрана, която защитава обработената повърхност от вредното въздействие на корозия, влага и химически вещества;
  • Възможност да се обработва повърхност със сложен релеф;
  • Висока ремонтопригодност;
  • Здрава адхезия с повечето строителни материали;
  • 100%-ова хидроизолация;
  • Монолитност, липса на шевове и нужда от повторно покриване;
  • Разтяга се до 1200% с последващо възстановяване на формата до 95%;
  • Няма нужда от крепежни елементи;
  • Широк диапазон на работни температури;
  • Голяма здравина на покритието;
  • Дълготрайност;
  • Лесна употреба и ниска цена на последващите ремонти дейности.

Основни свойства на каучуковия хидроизолиращ спрей при автомобилен ремонт:

Първо ще започнем с ползите на „течната гума“:

  • Осигурява мощна защита от механични повреждания – защитава корпуса на автомобила и праговете от малки камъчета и пясък, които могат да повредят боята на автомобила. Когато изсъхне, течната гума става много здрава;
  • Защитава металните елементи от въздействието на водата, солите и влагата – перфектно е за преминаване през черни, кални и мокри извънградски пътища, а също и за градските автомобили, които преминават през локви и снежни киши.
  • Защитава боята на колата от всякакви външни въздействия – включително от дъжд и слънце;
  • Придава на автомобила превъзходен външен вид – „течната гума“ често се използва като декоративна боя за коли. При нужда слоят може да се свали и да се върне първоначалният вид на автомобила.
  • Има различни цветове хидроизолиращ каучуков спрей, дори „металик“ и с ефект „Хамелеон, прозрачни, с неонов ефект, а също и спрейове, които си сменят цвета при смяна на температурата. За бърз тунинг на колата „течната гума“ е просто незаменима.

Течна гума за тунинг и боядисване на автомобил за защита.

Плюсове на „течната гума“:

  • Подходяща е за всякакви метални и неметални повърхности;
  • Можете да си я нанасяте сами;
  • Няма нужда от предварително грундиране при нанасяне на автомобил;
  • Премахва се лесно;
  • Не е много скъпа.

Минуси на „течната гума“:

Най-евтините каучукови спрейове оставят следи по боята. Затова не препоръчваме да пестите и да избирате най-евтините варианти на „течна гума“. Изберете качествен каучуков спрей за хидроизолация!

Как се нанася „течна гума“ за автомобили?

Можете и сами да работите с „течна гума“, ако не искате да давате пари за майстор. За целта Ви е необходим каучуков спрей с цвета, който сте си избрали. Ще Ви е необходимо и самозалепваща лента и макетен нож

Процедурата е лесна:

  • Почистете хубаво автомобила, като акцентирайте на местата, на които ще нанасяте спрея – те трябва да са чисти;
  • Залепете самозалепващата лента там, където не трябва да попада „течната гума“ – премахва се лесно и няма да повреди боята;
  • Напръскайте с каучуковия спрей и оставете да изсъхне добре. Направете много тънък слой и оставете за 15 минути. След това нанесете втори, трети и още слоеве, ако е необходимо, докато не се боядиса плътно. Можете да нанесете до 10-12 слоя, „течна гума“ – ще стане по-устойчиво и здраво.

Разгледайте нашите предложения за качествени каучукови спрейове за хидроизолация на добри цени в секцията ни за битова химия – ТУК!