Подовото отопление е доказало своята ефективност. Използва се като, основна, резервна, алтернативна, допълнителна отоплителна система. При мек климат подовото отопление може да замести радиаторите, а в районите с по-сурови зими се поставя в комбинирани отоплителни системи, заедно с радиатори.

Най-често се появява съмнение при закупуването на тръби, защото трябва да намерите качествени и при това да не платите много. Кои тръби са най-добри за подово отопление и защо? И на кои критерии трябва да обърнете внимание при избора си на тръби за подово?

Критерии за избор на тръби за подово отопление

Водното подово отопление е по-трудно за монтаж от електрическото, но пък е по-икономично. Най-важното е системата да се проектира правилно, да се изберат правилно материалите и да се монтира грамотно.

Съвременният пазар за строителни материали е голям, в асортимента му има много видове тръби, които могат да се използват за монтаж на отоплителни системи.

Когато избирате тръби за подово, трябва да вземете предвид следните фактори:

  • Здравина и дълготрайност;
  • Топлопроводимост;
  • Експлоатационни характеристики;
  • Особености при монтажа;
  • Съотношение цена – качество;
  • Производител.

Материалите за производството на тръби са най-различни. Популярни бюджетни варианти са тръби от металопластика, полипропилен и по-скъпи – медни тръби. Външният диаметър на тръбата обикновено е 16-18 мм.

Трябва да изберете тръби, предназначени за отопление, а не за водоснабдяване. Що се отнася до марката, доверете се на доказан производител с добра репутация. При това е важно да изберете оригинални тръби, да проверите дали търговецът има сертификат, за да не купите фалшиви.

Предимства и недостатъци на популярните материали за тръби за подово отопление

Всички материали си имат предимства и недостатъци. Ще разгледаме 4 от най-подходящите видове тръби за подово отопление: медни, от металопластика, полипропиленови и PEX тръби.

Вариант №1 – мед – универсален материал

Въпреки развитието на технологиите и многото нови материали, медта си остава актуален материал за производство на тръби. Най-важното ѝ предимство е това, че е траен материал. По медните изделия не се размножават бактерии. Материалът е устойчив на корозиране, а тръбите от мед издържат перфектно на високи и ниски температури (от -100 до +250 градуса) и на механични влияния.

Медните тръби за подово отопление няма да се спукат, няма да се стопят, няма да се счупят. Благодарение на високите си техническо-експлоатационни характеристики този материал може да се използва в съвременните отоплителни системи. Ако са спазени всички условия, препоръчани от производителя, медните тръби могат да издържат до половин век. Това връща високите първоначални инвестиции в отоплителната система.

При всичките им предимства и перфектни експлоатационни качества, медните тръби си имат и недостатъци. Материалът е чувствителен към твърда и киселинна вода. Ако топлоносителят в системата създава кисела или алкална среда, издръжливостта на тези тръби може да намалее на половина по отношение на времето за експлоатация.

Предимства и недостатъци на медните тръби за монтаж на подожо отопление.

Не се препоръчва да изпразвате прекалено често системата с такъв вид тръби. Също така не е желателно да съчетавате мед и метал, за да не предизвикате негативни електро-химични процеси.

Що се отнася до монтажа, свързването на медните тръби посредством специални прес фитинги е изключително здраво. В много случаи надеждността на такива връзки е по-голяма от здравината на самите тръби. Прес машините са скъпи, затова ще трябва да си викнете специалисти, което ще натовари бюджета за отоплителната Ви система.

Вариант №2 – металопластика – надеждно и евтино

Достойна алтернатива на медта е металопластиката. Този материал е по-евтин, затова се търси повече. Предимствата му са:

  • Дълготрайност (тръбите от металопластика издържат толкова, колкото и медните – до 50 години);
  • Устойчивост на корозия;
  • Екологично безопасни (полимерите са екологични, те правят реакция с материали и вещества, съдържащи се във водата);
  • Леки са (това е голямо предимство в сравнение с медните тръби, които са много по-тежки);
  • Добра звукоизолация (движейки се по тръбите, водата няма да шуми толкова).

Тръбите от металопластика се състоят от няколко слоя, а вътрешната им част е идеално гладка, което предотвратява процесите на отлагане по стените на изделията. Полимерният материал, който покрива тръбите отвътре, защитава цялата конструкция от разрушаване и от негативното въздействие на топлоносителя върху алуминиевия слой и лепилото.

Качеството на адхезивния слой е важно. При разрушаване на лепилото тръбите от металопластика започват да се разслояват. Което води до течове при свръзките на тръбите. За да разберете колко е качествено лепилото, което е използвано, можете да нагреете тръбата до 90-100 градуса и да видите какъв ще е резултатът.

Ако разрезът на тръбата не се промени, при производството на този вид тръби са използвани „правилните“ материали и технологии. Ако се разслои, по-добре изберете тръби от друг производител.

Металопластиката не понася добре въздействието на открит огън, но при монтаж на подово отопление това свойство на материала не играе никаква роля. А това, което наистина може да се окаже проблем, е некачественото свързване на тръбите. Ако диаметърът на тръбата е по-голям от вътрешния диаметър на фитингите, при връзката може да се натрупат варовикови отлагания. Този процес може да предизвика теч.

При монтажа не трябва да затягате много силно тръбата със съединителната гайка, за да не оставите разрези, през които по-късно може да потече топлоносител. За поставяне на подово отопление с тръби от металопластика е най-добре да извикате професионалисти.

Вариант №3 – полипропиленови тръби

Полипропиленовите тръби за подово отопление не се купуват много въпреки очевидните предимства – дълготрайност, екологичност, ниска цена. Търсенето на този вид тръби е същото, като при медните. Но ако медните тръби плашат с цената си, то полипропиленовите са удобни за монтаж на подово отопление.

Полоипропиленови тръби за подово отопление - добро съотношение на цена и качество.

Радиусът на извивката на тръбата е 8-9 диаметъра. Ако сравняваме тези тръби с PEX тръбите, при които този показател е 5, полипропиленът губи.

Големият радиус на извивката усложнява монтажа. Ако диаметърът на тръбата е 16 мм (допустимият минимум), тръбата може да се постави с разстояние около 128 мм. Най-често това не е достатъчно, за да се осигури необходимата топлина. Към недостатъците на материала можем да отнесем и ограничението на температурата – не по-малко от 15 градуса по Целзий, което невинаги е подходящо за регионите с по-сурови климатични условия.

Вариант №4 – PEX тръби

Полиетиленът е материал, който се състои от несвързани помежду си въглеродни молекули. Но новите технологии позволяват тези молекули да се свържат чрез взаимодействието на атомите на водород и въглерод. В резултат на това се получава нов материал, който се нарича PEX. Той преминава през допълнителна обработка под високо налягане, благодарение на което се появяват нови молекулни връзки и здравината се увеличава.

Технологията на производство на PEX тръби е измислена преди около 40-50 години, но PEX тръбите са започнали да се използват широко и да стават популярни едва през последните години. Материалът има уникални свойства, които не са характерни за неговия „предшественик“. PEX тръбите са здрави, устойчиви на ниски температури, не се износват, не се пукат и не се драскат. До голяма степен качеството на този вид тръби зависи от степента и начина на свързване.

За подово отопление трябва да изберете материал, чиято степен на свързване е 65-80%. От това зависят експлоатационните свойства и трайността на материала. Колкото по-висок е този показател, толкова по-висока е цената на PEX тръбите, но тези разходи се връщат. Ако степента на свързване е ниска, материалът може да се спука, да изгуби устойчивостта си към външните влияния. Важен е и методът на свързване на молекулите. Те са 4: пероксид, силан, радиация и азот.

PEX тръби - един добър избор за монтаж на подово отопление.

Към предимствата на PEX тръбите можем да отнесем:

  • Нормална функционалност в широк температурен диапазон – от 0 до 95 градуса по Целзий.
  • Висока температура на топене и горене. Материалът започва да се топи само когато температурата достигне 150 градуса. Температурата на горене е 400 градуса по Целзий.
  • „Молекулярна памет“ – PEX тръбите могат да се деформират, но след повишаване на температурата те възстановяват първоначалните си вид и форма.
  • Устойчивост към промени в налягането – PEX тръбите понасят добре промените в налягането във всички типове отоплителни системи. Те издържат без проблем на 4-10 атмосфери (точните показатели зависят от вида тръби и са посочени в техническата документация).
  • Пластичност – материалът е изключително гъвкав, благодарение на което не се чупи, дори ако изделието се огъва няколко пъти на едно и също място.
  • Химическа и биологическа устойчивост – PEX тръбите не са чувствителни към въздействието на агресивните химически вещества. Те не корозират, не предразполагат към размножаването на бактерии и гъбички.
  • Безопасност – PEX не отделя в атмосферата никакви вредни вещества. Дори при горене той се разлага на вода и въглероден газ – вещества, безопасни за човека.
  • Макар че се препоръчва PEX тръби да се използват при 0-95 градуса, материалът, от който са направени, издържа на много по-високи и ниски температури. При -50 до +150 градуса той запазва своята здравина и не се пука. Но експлоатацията при по-високо натоварване може да се отрази на трайността му.
  • Технологията на монтаж на PEX тръби е много лесна и не изисква скъпоструващо оборудване. Всеки може да се научи.
  • PEX тръбите са много подходящи за подово отопление, могат да се използват за отоплителни системи с радиатори и за системи за топла вода. Материалът не понася добре продължително влияние на слънчевите лъчи, но за подово отопление това не важи.

При транспортиране и монтаж трябва да се внимава с антидифузния защитен слой на тръбите. При повреда в структурата на материала може да попадне кислород, което ще повлияе отрицателно на трайността на тръбите.

Кои тръби са най-подходящи за подово отопление – изводи

Обикновено най-често се избират тръби от металопластика и PEX тръби. Все повече хора избират втория вариант. Но крайното решение, разбира се, е Ваше.

Ако не сте сигурни, че ще успеете сами да проектирате системата за подово отопление, да изберете правилно материалите за нея и да извършите монтажа, най-добре потърсете специалисти. Допълнителните разходи за работата им ще се изплатят с дългите години безпроблемна работа на отоплителната Ви система. Не рискувайте комфорта вкъщи в опит да спестите средства.