Електрически или бензинови триони избират хора, които се грижат за двор или градина, занимават се с ремонти или с професионално рязане на дърва. С помощта на верижен трион се режат дървета, лед и бетон. За битови цели се използват също, например за рязане на дървета, цепене на дърва или разрязване на дъски.

Какъв тип е моторът на триона?

Бензиновите триони са с високо оборотен мотор, който работи по-бързо и по-мощно от електрическия. Тези устройства могат да се използват във всякакви метеорологични условия, мобилни са, но тежат 4-5 килограма, затова при работата с тях може да се уморите бързо. Въпреки многото им предимства, те не са екологични, тъй като отделят вредни емисии.

Важно е да отбележим, че резервоарът се пълни с бензин А-92 или АИ-95, смесен с масло, иначе двигателят ще спре да работи много бързо.

Електрическите верижни триони също са много разпространени. Ако се работи в някакво помещение и трионът може да се включи в тока, това е оптималният вариант. Но невинаги има контакт наблизо, затова е добре да помислите за удължител.

Кой верижен трион е по-добър - бензинов или електрически?

С електрически трион се работи по-лесно, отколкото с бензинов, тъй като само трябва да купите масло за смазване на веригата и да можете да го включите в електрическата мрежа.

С помощта на трион с електрически мотор се режат дърва, обрязват се дървета, режат се дъски. Благодарение на това, че електрическите триони са леки – 2-3 килограма – с тях може да се работи над 2 часа и да не се уморите.

При тези триони предимствата за много – няма да трябва постоянно да купувате бензин, просто ги използвате, екологични са. С тях може да се работи на закрито. Но не трябва да се използва електрически трион на места, където влажността е висока.

Надлъжно, напречно разположение на мотора или акумулатор?

Електрическите триони биват с надлъжно или напречно разположен мотор. Трионите с надлъжно разположение на мотора са по-маневрени, затова са подходящи за по-сложни задачи.

Ако трябва да се извършат по-елементарни дейности – да се нарежат дървата, да се изрежат клоните в градината, можете смело да изберете трион с напречно разположение на мотора.

За да не зависите от електричеството, можете да си купите електрически мотор с акумулаторна батерия. С такъв трион можете да работите около 30 минути без прекъсване за презареждане. Тези триони са доста скъпи, но пък няма да давате пари за бензин.

Показатели за нивото на шум и мощност

Мощността на мотора на бензиновите триони е много по-висока, отколкото на електрическите. Затова, ако трябва да режете дебели и плътни дървени материали, най-добре използвайте бензинов трион. За работа с тънки дъски си купете електрически трион, защото той е с по-подходяща мощност. Обърнете внимание на това, че при избор на мощност на електрическия трион трябва да предвидите запас. Това може да подобри нестабилността на тока при експлоатация.

Електрическите триони работят по-тихо, вибрацията при тях е по-малка. От тях няма да излиза дим и неприятна миризма, затова те са много подходящи за работа вътре в помещение. Благодарение на такъв трион съседите Ви вече няма да се оплакват от силния и неприятен шум.

Предимства и недостатъци на бензиновия и електрическия трион.

Бензиновите триони ще шумят заради високата си мощност, затова е най-добре да се използват навън или вътре, където силният шум няма да пречи на никого.

Как се регулира скоростта на триона?

С помощта на устройство, което осигурява плавно регулиране на скоростта, може трионът да се настрои за работа с различни материали, в зависимост от твърдостта им.

Например на ниска скорост е най-добре да се реже пластмаса и други меки материали.

Как да увеличите срока на използване на триона?

Плавният старт осигурява плавно задвижване на електрическия двигател, което ще увеличи срока на неговата служба.

Тази функция намалява отскачането на триона при допира на зъбците с материала, затова ще Ви е по-приятно и лесно да го използване.

Защо е необходима спирачката?

И при двата вида триони има спирачка, която е необходима за екстремно спиране. Ръчката на спирачката се намира пред горната дръжка. Така с едно движение на ръката можете да спрете рязко въртящата се верига.

Какви полезни допълнения имат трионите?

  • Антивибрационната система ще помогне да се намали вибрацията на инструмента в процеса на работа. Към тази система се отнасят специалните елементи: гумени вложки, стоманени пружини. Тази система е най-често при ръчните триони с бензинов мотор. При електрическите няма силна вибрация, затова не е и необходима тази функция.
  • Подсветка – специално фенерче, което осветява зоната на рязане. Обикновено се намира на корпуса на уреда. Подсветката подобрява видимостта на разреза и увеличава ефективността на работата при недостатъчна светлина.

Правила за безопасност при работа с трион

При работа с бензинов или електрически трион трябва да разберете какви са основните правила на техниката за безопасност, за да не се нараните.

  • За начало, трябва да си приготвите специални дрехи. Ръкавиците ще Ви защитят от порязване и нараняване, а защитният шлем – от летящи отломки. Запомнете, че при работа с трион не трябва да се намирате в зоната на въртене на веригата.
  • Най-добре се поместете встрани, за да Ви е удобно да работите. Очилата и маската също са задължителни.
  • Не вдигайте триона много нависоко – ще Ви е трудно да контролирате работата на инструмента.

Какво трябва да знаете при работа с верижен трион?

  • С електрически верижен трион се прави заготовка на дърва, обрязват се дървета, режат се дъски. Бензиновите триони се използват за по-сложни дейности – за рязане на дърва, метал и бетон, за пробиване на кладенци и много други.
  • Бензиновите верижни триони работят на бензин и специално масло, а за електрическите триони е необходимо да се включат в електрическата мрежа.
  • Бензиновите триони са по-мощни, надеждни, многофункционални, но при това са по-шумни, неекологични и тежат много. Електрическите триони са по-малко мощни, затова пък са по-леки, екологични и тихи.
  • При работа с трион трябва да настроите скоростта в зависимост от твърдостта на материала, който ще режете.
  • Можете да настроите функцията за намаляване на вибрацията.
  • За да работите и при липса на подходяща светлина, изберете модел трион с подсветка.
  • Когато работите с трион, трябва да сте с ръкавици и шлем, за да се защитите от нараняване.
  • За да работите по-лесно с триона, трябва да се изместите встрани и да не вдигате уреда много нависоко.