В системата за подово отопление една от ключовите роли играе колекторът за подово отопление. Нека разгледаме как да изберете и да свържете правилно колектора при монтажа на разпределителния възел.

Предназначение на колектора за подово отопление

Подовото отопление е система, в която са включени няколко отоплителни линии – минимум по една за всяко помещение. При голяма площ на пода или за разделно управление на нагряването в различните зони на едно помещение се поставят две или повече линии.

Колекторът за отопление – разпределителен колектор – е устройство, което осигурява постъпването на топлоносител в линиите на системата за подово отопление. Разпределителният възел се състои от два гребена – единият от тях отговаря за разпределянето на нагретия от котела топлоносител по свързаната отоплителна линия, а другият събира останалия топлоносител и го подава в обратната тръба, за да го върне в котела.

Освен основната му функция да разпределя и събира топлоносител, колекторният възел може да решава и много други задачи. В зависимост от комплекта той може:

  • Да отговаря за обезвъздушаването на системата;
  • Да регулира подаването на топлоносител в необходимия обем;
  • Да регулира разхода на циркулиращата течност с помощта на ръчни или автоматични разходомери.

За да се изгради подово отопление, освен тръби, е необходимо да се монтират колектори.

Това позволява да се поддържа оптимална температура във всяко от помещенията, в зависимост от нуждите, да се изключи рискът от попадане на въздух в системата, което намалява ефективността на работата ѝ. Също така на входящия и изходящия гребен се монтират спирателни кранове – през тях се пълни с топлоносител, пресова се системата, източва се течността.

Допълнителни устройства

За да функционира правилно системата за подово отопление, хидравличното съпротивление в линиите ѝ трябва да е еднакво, за което се препоръчва да се монтират еднакво дълги изводи. Но на практика това съвсем невинаги е възможно да се направи. Ако към колектора се свържат директно линии с различна дължина, основната част на потока на топлоносителя ще преминава през най-късата линия. Това се обяснява с факта, че там хидравличното съпротивление е най-слабо.

За да се избегне този проблем, на помощ идват разходомерите, които се монтират на входящия гребен на колектора на всяка от тръбите, към които са свързани тези изводи. Разходомерите позволяват да се регулират потоците чрез свиване или разширяване на проходите, през които течността постъпва в конкретната линия. Използването на разходомери дава възможност да се монтират изводи с различна дължина, без това да влоши функциите на подовото отопление.

Конструктивни особености на колекторите за подово отопление

Гребенът има пълен корпус с отвори за свързване на линиите на подовото. В краищата и на свързващите тръби се монтира спирателно-регулираща арматура. Колекторът за подово отопление се състои от входящ и възвратен гребен. Входящият разпределител обикновено се монтира над възвратния, но може да се монтира и под него – зависи от особеностите на мястото на монтаж на колектора и вида на свързващия смесителен възел.

Към всеки отвор от разпределителния гребен се свързва единият край на извода за подовото, а другият край се свързва с отвора на възвратния гребен. Той събира останалия топлоносител и насочва потока към отоплителния котел.

Основната част на колектора е тръба с два или повече резбови отвори. При това на пазара има различни модели колектори, в различни комплекти, различна сложност при сглобяването, разлики във функционалните параметри и на различни цени.

С фитинги

Към бюджетните модели колектори се отнасят гребените с резбови тръби, които имат фитинги за свързването на линиите на подовото отопление. Тръбите за подовото отопление могат да са полиетиленови или от металопластика.

С вградени кранове

По-просто конструираните колектори за подово отопление могат да са с вградени кранове. Такъв колектор не е предназначен за регулиране на параметрите на работа на отделните линии – с крана може само да се затвори напълно потокът на топлоносителя, за да се изключи конкретен извод.

По-евтините колектори (с фитинги или градени кранове) могат да се използват само за второстепенни системи за подово отопление, в чиято конструкция има една-две линии с малка дължина. Също така са подходящи за системи, където има няколко изхода с еднаква дължина – с еднакви хидравлично съпротивление и температурни нужди.

Конструкцията на тези колектори не предполага да се монтират допълнителни елементи на всеки отвор, за да се регулират работните параметри на отделните линии на подовото отопление.

С регулиращ вентил

По-добрата функционалност води до по-висока цена на колектора. В по-високата ценова категория влизат колектори за подово отопление с регулиращ вентил за всеки отвор. Този тип устройства дава възможност да се регулира ръчно интензивността на подаване на нагретия топлоносител във всяка от отоплителните линии.

При избор на колектор обърнете внимание на това дали може ръчният регулиращ вентил да се смени с автоматичен. Много производители дават възможност да се монтират допълнителни устройства, предназначени за управление на температурата вкъщи. Автоматичните регулиращи вентили се задействат от серво-мотори по сигнал на електронно устройство – централно или автономно.

С разходомери

Колекторите за подово с разходомери на отворите позволяват да се свържат различни по дължина изводи и циркулацията на топлоносителя да е равномерна във всички линии. Маркировката на разходомерите улеснява балансирането на системата и дава възможност температурата да се регулира фино.

Група колектори

В този тип колектор влиза входящ и изходящ разпределител. В зависимост от комплекта колекторът за подово отопление може да има:

  • Автоматичен или ръчен обезвъздушител;
  • Обезопасяваща група;
  • Кранове за свързване към смесителния възел или към първичната отоплителна линия.

Колектор за подово със смесителен възел и помпа

Температурата на топлоносителя в системата за подово отопление не надвишава 35-40 градуса по Целзий. Това е така, защото всички котли за отопление, без газовите, не работят непрестанно и не нагряват топлоносителя до по-високи температури. Температурата на топлоносителя се намалява до необходимото, смесвайки нагретия топлоносител с останалия в нужните пропорции.

Ако в жилището ще има само подово отопление, е достатъчно да се монтира смесителен възел при котела. Когато подовото отопление функционира заедно с радиатори, се монтира колектор за подово отопление със смесителен възел.

Колекторът се групира с двупосочен и трипосочен регулиращ клапан. В разпределителния възел влиза циркулационна помпа специално за принудително подаване на топлоносител в линията на подовото отопление – обща помпа за радиаторна система и за подово отопление не е в състояние да се справи сама.

Забележка! Обърнете внимание, че надеждността на монтажа зависи от качеството на спирателната и регулиращата арматура!

Оптимален вариант е да купите готова група колектори с крепежни елементи, с технически отвори за монтаж на допълнително контролно-регулиращо оборудване или вече комплектуван колектор. Това ще намали риска от грешки при монтажа на разпределителния възел на подовото отопление и ще улесни инсталирането му.

Материали за производство на колектори за подово отопление

Надеждността и трайността на колекторите за подово зависят пряко от материала, от който са направени те.

От какви материали се правят колекторите за подово отопление?

Полипропилен

Колектор, направен от полипропиленови тръби, е много икономичен вариант. Освен достъпната цена на колектора, предимство е и че е лек. На пазара има модели с фитинги и гребени със спирателни кранове. За да се свърже изделие от метал, се използват комбинирани фитинги.

Към недостатъците на полипропиленовите колектори за подово отопление се отнасят:

  • По-малко здрави и трайни са в сравнение с моделите от метал;
  • Кислородна пропускливост  – дори и полипропиленът да е подсилен чрез армиране със стъклена вата, има дифузия на кислород, което провокира корозиране на стоманените елементи в отоплителната система и котела.

Предимства на полимерните колектори за подово:

  • Устойчивост на въздействието на агресивни среди (може да се използва антифриз като топлоносител);
  • Устойчивост на електро-химическа корозия;
  • Ниски загуби на топлина в сравление с металните колектори.

Полипропиленовите колектори за подово могат да се закупят или да си ги направите сами от подходящи по размер тръби и фитинги.

Месинг

Месингът е класически материал за производство на колектори за отопление. Колекторът се прави чрез щамповане или отворите се пробиват и резбоват.

Колекторите от месинг имат един недостатък: цинкът от метала се измива. Затова се препоръчва да се използват никелирани или хромирани изделия.

Предимства на месинговите колектори за подово отопление:

  • Трайни са;
  • Устойчиви са на корозия и на въздействието на агресивни среди.

Още един недостатък за някои се явява високата цена на месинговите колектори, а също и по-малкото сечение в сравнение с колекторите от стомана.

Неръждаема стомана

Колекторите от неръждаема стомана са предпочитани заради съчетанието на високи експлоатационни параметри и достъпна цена.

Предимства на стоманените колектори за подово:

  • Голямо сечение, заради което е по-лесно да се балансира системата за подово отопление;
  • Устойчивост към корозия и агресивни среди;
  • Трайност.

Принцип на работа на колекторите за подово отопление

Има няколко работещи системи за сглобяване на разпределителния възел, но принципът на работа на това устройство на практика не се променя. Ще разгледаме един от стандартните варианти, при който колекторът за подово отопление е комплектуван с:

  • Спирателни кранове на разпределителния гребен и на обратния;
  • Кранове за изпразване на работната среда от входящата линия и от обратната;
  • Трипосочен вентил;
  • Циркулационна помпа;
  • Манометър;
  • Разходомери за всяка линия;
  • Ръчни регулиращи клапани за всяка линия.

Регулиране на подаването на топлоносител

Разходомерите дават възможност да се нагряват равномерно изходите, независимо дали са с еднаква дължина, дори и към изходите да са свързани линии със забележимо различна дължина и хидравлично съпротивление. За къси тръби подаването на течност се регулира чрез намаляване на отверстието, за дългите – обратното – увеличава се интензивността на потока. Този параметър се определя по скалата на балансиращ разходометър за всяка линия, след което се настройва пропускателната способност на разходния клапан.

Регулиращите разходомтри се монтират на входящия гребен на колектора само ако гребенът е с ръчни клапани за регулиране. От тях няма нужда, ако:

  • Към колектора са свързани разклонения с еднаква дължина и не се предвижда разпределителните потоци да се регулират;
  • Колекторът е с автоматични регулиращи клапани със серво-мотори – в този случай автоматиката се управлява от електронен термостат и няма нужда нагряването на линиите да се управлява ръчно.

Регулиране температурата на топлоносителя

Топлоносителят постъпва от високотемпературна радиаторна система, регулирането на температурата на топлоносителя се случва на два етапа. На първия етап течността от първичната линия преминава чрез помпено-смесителен възел или се смесва с останалия топлоносител, което позволява температурата му да се понижи от 60-90 до 35-50 градуса по Целзий.

Важно! Ако в жилището ще се монтират няколко колектора за подово отопление, е достатъчен само един общ помпено-смесителен възел, за да се обслужват. Това ще намали осезаемо разходите за организация на отоплителната система.

На втория етап от регулирането на температурата на работната среда се задействат термостатични клапани, с които се оборудва разпределителният колектор. Тези устройства позволяват да се променят параметрите за топлина на течността, която циркулира в линията, спрямо нуждите на всяка отделна линия.

За индивидуална настройка може да се използват механични или автоматични термостатични клапани. В първия случай регулирането става ръчно, във втория – клапанът се задейства от серво-мотор, който получава сигнал от централната климатична система или от външен електронен термостат.

Монтажът на автоматика изисква допълнителни вложения, но това ще помогне без проблеми да се поддържа комфортна температура в помещенията и да се пести енергоносител. Работните части на автоматичната или на механичната термостатична арматура се монтират на изходящия гребен вместо ръчни клапани.

Обезопасяваща група

Цялата отоплителна система се оборудва с обезопасяваща група, която се свързва с котела, затова е достатъчно колекторът за подово отопление да се оборудва с обезвъздушител и изпразващ клапан. Тези устройства се поставят със специален преходник от краищата на двете страни и на входящия, и на изходящия гребени.

Как да изберете колектор за подово отопление?

Когато избирате колектори за подовото, трябва да знаете преди това колко линии ще се свържат с него. Препоръчва се да изберете колектор с един-два изхода повече, за да можете да променяте проекта на системата и да разделите дълга линия на две разклонения или да свържете допълнително оборудване (манометър, термометър). На един колектор можете да свържете не повече от 9 изхода, ако линиите са повече, трябва да поставите повече колектори.

Обърнете внимание и на материала, от който са направени колекторите. Надежден е колекторът от неръждаема стомана, хромиран или от никелиран месинг.

Препоръчваме Ви да изберете колектор от доказан производител, който има сертификат за съответствие с европейските стандарти. Всеки колектор трябва да се огледа внимателно дали няма някакви дефекти.

Сглобяване и монтаж на колектор

Шкафът с колектора за подово се препоръчва да се постави така, че изходите да са на една линия. Ако устройството се постави на по-високо ниво от отоплителната линия, въздухът от системата ще се отделя автоматично. Ако ще криете шкафа в мазата или ще бъде на долния етаж – под помещенията с подово отопление, ще трябва на всеки контур на поставите обезвъздушител.

Как се сглобява и монтира колектор за подово отоление?

При сглобяването на колектор обърнете внимание на херметичността на връзките. Ако в комплекта няма уплътнители, уплътнете с кълчища или уплътнителна лента.
След това монтирайте колектора в предназначения за него шкаф. На този етап при нужда се монтира и смесителният възел, поставя се циркулационна помпа за подово отопление. Накрая се свързват отоплителните линии и системата се пресова.

Успех!