Барбекю зоната е приказна зона, която сама пече разни вкусотии. Идеята за барбекю е дошла от Запада. Адаптираният превод на тази дума се приема като варварски начин за приготвяне на храна на огън или на тлеещи въглени.

По външен вид и принцип на устройство барбекюто си прилича с камината, общото е откритият огън и коминът. Макар че в съвременните проекти се срещат и други видове дизайн. Каменните печки на свеж въздух с основание са станали популярни по целия свят и днес зоната за барбекю е задължителен елемент при вилите и селските къщи.

С какво се отличава барбекюто от скарата и грила?

Мобилните варианти на трите начина за приготвяне на месо, риба и зеленчуци са разпространени и достъпни. Но често хората не могат да пояснят разликите между тези приличащи си устройства и кое е по-добро.

Най-простият вариант за приготвяне на месо на жар е скарата. Това е метален корпус, в който се палят и тлеят въглища, има крепеж или фиксатор. Качеството на приготвеното блюдо се определя от майсторството на готвача. Пригодената на двора зона за скара заема малко място и не изисква големи материални вложения.

Външният грил представлява масивен котлон с покрив. Основната разлика е тристранното въздействие на топлината върху продукта (отгоре, отдолу и отстрани). Приготвянето е на решетка. Регулирането на притока на въздух с помощта на заслон в корпуса прави резултата по-предсказуем.

Барбекюто, грубо казано, е грил, само че без покривче. Също има решетка, също се регулира тягата и времето за приготвяне. Но процесът преминава при постоянно постъпване на свеж въздух.

Каква може да е барбекю зоната?

Спрямо конструкцията има стационарни огнища и мобилни системи. Предимствата на първите е, че възможностите за приготвяне на ястия са повече, няма дим, дълготрайни са и са със солидна външност. Преносимите барбекюта не изискват специален фундамент, лесни са за монтаж и излизат евтино.

Барбекюто няма покрив като грила, перфектен начин за приготвяне на месо, риба, зеленчуци на открито.

Стационарните барбекюта са със или без комин. Допуска се печката да се сложи под открито небе, но по-приемливи варианти са с навес (малка козирка) и затворена конструкция във формата на беседка.

Функционално барбекю зоната на вила може да включва:

 • Мини-маса: дървена маса или каменен бар плот със столове или диван;
 • Мивка: водопроводът решава проблема с миенето на зеленчуците и чиниите;
 • Кът за дърва – удобно е, когато дървата за барбекюто са наблизо;
 • Работна повърхност за разфасоване на месото и разполагането му в чиниите;
 • Ниша за съхранение на посудата, шиш и други приспособления.

Ако искате да Ви е максимално комфортно на свеж въздух, барбекю зоната се превръща в лятна мини-кухня, където, в крайна сметка, освен зеленчуци и месо на огъня, можете да си сготвите всякакво ядене, от палачинки за закуска до вкусна мусака.

Устройството на печката за барбекю позволява да се комбинират няколко начина за готвене. Ако в барбекюто над огъня си сложите шиш, ще получите грил. В комина някои хора слагат самоделна опушвалка. Под скарата отделят място за приготвяне на традиционен шашлик. Освен това, ако искате, можете да си сложите котлон и фурна.

Примерни дизайнерски решения за барбекю зоната

По материал на изграждане (камък, тухла или дърво) и стил на оформление зоната за отдих с барбекю трябва да се хармонизира с останалите постройки на участъка. Желателно е да се подготви индивидуален проект спрямо личните вкусови предпочитания, финансовите възможности, размерите на предназначеното място и разположените в близост обекти.

Задачата се опростява, когато проектът се започне още на етап планиране на къщата. Приведените по-долу примери за дизайн ще Ви представят каква може да бъде зоната за барбекю. Всеки от тях може да бъде основа за индивидуалния Ви проект.

 • Най-простият вариант, без каменна печка с комин, отстъпва по функционалност, но се справя успешно със задачата за приготвянето на месото на природа. За отвеждането на дима се монтира абсорбатор с принудителна тяга. Дървеният кът за хранене и навесът могат да се съчетаят смело с каменни основи за барбекюто.
 • Ако няма много място, може да се направи малко, уютно ъгълче с компактна пещ, което да се монтира на общ за зоната за почивка фундамент, но да се изнесе извън навеса.
 • Масивната каменна печка в духа на Средновековието е стилен дизайнерски елемент. Поставя се на отделен фундамент, а кътът за хранене се разполага самостоятелно и без фундамент или настилка. Чакъл, камъчета или декоративни стърготини запазват добрия вид дори и след дъжд.
 • Различни идеи за зона за барбею на вилата или на къщата на село.Самостоятелният ъгъл за почивка на свеж въздух е присъщ на гостоприемните домакини. Близко намиращите се печки, местата на трапезата правят зоната компактна. Практична идея е да поставите малки метални масички между слотовете, вместо голяма маса в средата. Ако времето се развали, гостите могат да се скрият в беседката.
 • Интересно е оформлението с две подзони. Първата е функционална кухня под навеса, а втората – каменно барбекю с люлеещи се столове. Така се води много приятно приятелски разговор, докато се люлеете под звука на пукащите горещи дърва.
 • Ако няма как да се организира пълноценно барбекю с кът за хранене, мястото за барбекюто се отделя на някаква неизползваема територия, например покрай оградата, близо до изкуствено езерце. В този случай трябва да изберете страната на оградата, която излиза на пътя, за да избегнете конфликтите със съседите. За да Ви е удобно, трябва да си измислите маршрут за пътечки в градината. А за да осигурите комфорт на отговорника по приготвянето на месото на барбекюто, поставете рафтчета с подходящ дизайн.
 • Готовата беседка ще бъде добър съсед на барбекюто. За да спестите място, използвайте оградата. Ще получите едно функционално място за готвене навън.
 • Алтернатива на бруталното барбекю от тухли е компактният барбекю комплекс. Стоманата не стои много естествено, но е удобна да използване. За ценителите на минимализма е подходящ вариантът с бар плот и лек сгъваем чадър.
 • Задължителен елемент за барбекю зоната в градината е доброто осветление. Това може да е лампа над барбекюто или фенери на слънчеви батерии. Фенерите са незаменими, когато навесът Ви е точно над масата за хранене.
 • Ако имате просторна тераса, зоната за печене може да се устрои до нея. Оригинално оформената зона за отдих с открит огън и полукръгла каменна пейка ще завърши идеята. За да се запази целостта на стила, във всички елементи се използва еднакъв материал.
 • Ако зоната е голяма, това отваря нови възможности. Приятно е съчетанието на вкусно ядене и басейн. При това барбекю зоната да е не просто до, а заедно с басейна.
 • Възможен е и вариант, когато мястото за готвене и събирания е под покрив, а басейнът е прилепен към него.

Зоната за барбекю, при спазване на нормите за пожарна безопасност, може да бъде до всякакви постройки на двора: тераси, беседки, басейни, гаражи. Тези идеи са изгодни, защото се пести от изграждането на градински пътечки и се икономисват дефицитни квадратни метри.

Правила при планиране на зоната за барбекю

Огънят на открито и високата температура задължават да се замислите за безопасността, но не бива да забравяте и за комфорта.

Преди да започнат строителните дейности, имайте предвид следните препоръки:

 • Барбекюто се поставя или върху фундамент, или на павирана или циментирана площ.
 • Мястото се избира спрямо вятъра, за да се избегне задимяване на зоната и къщата.
 • Забранено е барбекюто да се прави до дървени постройки.
 • Дърветата, които растат в радиус два метра от зоната, е желателно да се изкоренят.
 • Дървените конструкции (навес, настилка или мебели) се обработват със специално огнеупорно покритие.
 • За организирането на осветление предварително се планира прекарване на кабели.

Тези правила се спазват по-лесно на етап строеж на къщата, но и за последващо планиране няма никакви забрани, ако се прави грамотно.

Съвети за изграждане на барбекю с комин

Когато планирате зоната за барбекю сами, можете да вземете готов проект и да внесете някои поправки в него. За да не пропуснете някой детайл, обсъдете скицата с домочадието.

Зидарията е наука, да не говорим за изграждането на барбекю. Ако вече имате подобни умения, а също и време и желание, барбекю зоната може да си я направите собственоръчно.

Започва се с основите. За барбекю с комин е подходящ само фундамент, а за готовите барбекюта може да се поставят тротоарни плочки или камък. След като фундаментът е готов, преди да започнете изграждането, трябва да са минали най-малко 3 седмици.

Барбекюто се прави от огнеупорни тухли. Огнището се прави от шамотни тухли. За облицовка се използва изкуствен или естествен камък с облицовъчни тухли.

Организирането на качествена почивка е актуално във всяка възраст. На човек, който си е самодостатъчен, му е присъщо да се стреми към по-добро. Ако днес Ви устройва просто една скара до гаража, утре вече може да се замислите за нещо по-интересно.