При влизането в нов апартамент едва ли някой обръща внимание на радиаторите за отопление – там са си и това е. Но некачествените радиатори могат да станат причина за студ или течове, които ще развалят пресния ремонт на дома. Как да разберете дали трябва да сменяте радиаторите, монтирани от строителя.

Прегледайте радиаторите

Важно е не само да видите, че има радиатори в стаите, а и да ги огледате обстойно. Обърнете внимание на всичко. Драскотините и вдлъбнатините са недостатъци, които след известно време могат да доведат до теч. При сключване на сделката това е повод да не подписвате нотариалния акт, преди да бъдат отстранени неизправностите от строителя. А ако вече сте подписали нотариалния акт, това е много основателна причина да смените радиаторите, ако не искате да търсите специалисти за смяна на радиаторите в студените зимни вечери.

Ако радиаторът не топли целият или само една секция от него, най-вероятно трябва да се смени.

Между другото, незначителните дефекти като петна от боя и цимент също се считат за недостатъци. Едва ли ще доведат до повреда на радиаторите, но може да изискате от строителя да ги премахне, той трябва да издаде апартамента в надлежен вид.

Намерете опознавателните знаци

На всеки радиатор трябва да има маркировка, по-просто казано, набор от отметки, които позволяват да бъде идентифициран. Обикновено това е релефна или метална табелка, а не просто лепенка. И в най-добрия случай маркировка трябва да е нанесена на всяка секция.

  • Първо, там трябва да е посочена марката, най-често е лого, не просто надпис. Безименният радиатор може да Ви поднесе неприятна изненада, като започнем от студеното и завършим с наводнение. И няма пред кого да предявявате някакви претенции след срока за поемане отговорността от строителя. Така че това е повод да смените радиаторите.
  • Второ, добре е, ако е посочен конкретният модел на радиатора. Тази информация ще Ви е необходима, за да намерите в интернет техническите му характеристики. Особено внимание трябва да обърнете на топлоотдаването. Например, ако вземем радиатор с височина 50 см и дълбочина 80 см, мощността на алуминиев радиатор с добри показатели ще е 180-185 Вт, на биметален – 175 Вт. Уредите, при които топлоотдаването е много по-малко, ще затоплят по-зле и може с времето да се наложи да ги смените.
  • Трето, ако компанията не се срамува от произхода си, на радиатора е посочена и страната, в която е произведен радиаторът. Например “Made in Italy”. Ако не е посочено, вероятността радиаторът да е „родом“ от Китай е голяма, което най-вероятно значи, че не се отличава с добри характеристики. Най-добре сменете тези радиатори с по-качествени, направени в Европейския съюз например.
  • Четвърто, важно е да разберете кога е произведен радиаторът, за да може да смятате от този момент гаранцията от производителя.

Между другото, добре е да сравните уредите, посочени в договора, и реалните радиатори, които са монтирани в апартамента. Ако в документите е описано, че радиаторите са от италиански алуминий, а в стаите стоят китайски „панелки“, трябва да обърнете вниманието на строителя и да изискате да ги смени.

Проучете какъв тип са радиаторите

Най-често в жилищата ново строителство се монтират алуминиеви, биметални или стоманени панелни радиатори.

Сред алуминиевите радиатори често се срещат китайски уреди, които на пръв поглед почти не се различават от европейските, но всъщност има разлика. При производството им често се използва нискокачествен алуминий, а размерите на радиаторите са различни от аналозите и от Европа. Това влияе директно на техническите характеристики на радиаторите: китайските може да затоплят по-зле и да се повредят по-бързо. Най-добре не рискувайте и ги сменете.

При биметалните радиатори най-важната особеност е, че вътрешната им част трябва да е направена единствено от стомана. Това позволява на радиаторите да служат дълго в система с високо pH и лоша водоподготовка. Но се срещат и радиатори, при които от стомана са направени само вертикалните колектори. Водата така или иначе контактува с алуминий, а радиаторите могат да излязат бързо от строя.

Това се проверява лесно. Например може да потърсите в интернет снимки на конкретния тип радиатор, който Ви е монтирал строителят, в разрез. Или да минете с магнит по хоризонталния колектор на радиатора – магнитът ще прилепне, ако е от стомана. При всички случаи е добре да смените радиаторите, ако имате такива съмнения.

Да речем, че в апартамента има стоманени панелни радиатори. Тогава така или иначе ще трябва да ги смените, и то по-рано, отколкото другите уреди. Панелните радиатори могат да служат около 10 години, а алуминиевите и биметалните – два пъти по-дълго. Така че въпросът е само кога да го направите – сега или след няколко години.

Проверете работата на радиаторите

За съжаление, това може да се направи само зимно време, когато отоплителната система работи с пълна сила. В този случай, при огледа на апартамента, не се притеснявайте да си съблечете якето, за да усетите доколко е топло в стаите. Пипнете радиаторите, не само от края, а проверете с ръка по цялата дължина и ширина дали е топло. Ако някоя част от секцията е студена, това може да е сигнал, че отоплителната система не е инсталирана правилно.

В този случай, при огледа трябва да обърнете внимание на строителя и да не подписвате сделката за закупуване на имота, докато не отстрани проблема. Ако сте забелязали този проблем след като е минала вече сделката за покупко-продажба, трябва да се обърнете към Топлофикация. Възможно е някой съсед да си е спрял радиаторите в неговия апартамент, а да не са монтирани байпаси, по които топлоносителят може да премине по-нататък по тръбите.

Ако радоаторите в новия апартамент не работят или работят, но не както трябва и има течове, трябва да се сменят - специалисти за смяна на радиатори.

През лятото единственият начин да проверите радиаторите за течове е да отворите крана. Трябва да започне да капе вода, която е в системата целогодишно. Ако няма вода в системата, трябва да отнесете въпроса към строителя, защото той трябва да Ви издаде жилището с работеща отоплителна система. Възможно е нарочно да не е пуснал топлоносителя, за да не се видят течове.

И така, как да разберете дали радиаторите в жилище ново строителство са за смяна?

  • Повреда. Ако по радиаторите има някакви вглъбнатини или драскотини, може да се появи теч след известно време, затова е най-добре да смените радиаторите колкото се може по-скоро.
  • Маркировка. Най-добре се избавете от радиатори без опознавателни знаци, защото няма кой да поеме отговорност, ако се появи проблем.
  • Тип на радиаторите. Алуминиевите радиатори е добре да се сменят, ако са китайски, биметалните – ако не сте сигурни, че във вътрешността си са само от стомана. А панелните радиатори във всеки случай ще трябва да се сменят, след 7-10 години.
  • Работоспособност. Радиаторите трябва да се сменят със сигурност, ако има течове. А ако топлят слабо или неравномерно, трябва да се консултирате с Топлофикация. Ако се окаже, че от тяхна страна всичко е наред, трябва да проверите дали радиаторът е монтиран правилно, например дали е нормално разстоянието от радиатора до перваза под прозореца и стената. Ако и това не помогне – тогава най-добре сменете радиаторите с такива, които са с по-голямо топлоотдаване.