В първата част на тази статия (ТУК!) изтъкнахме плюсовете от ремонта през зимата, които съвсем не са малко. А кои са минусите, ще проследим сега…

Минуси на ремонта през зимата

1. По-трудно се монтира отоплителната система

Действително, ако през лятото не сте ограничени и можете да направите отоплителната инсталация или да смените радиаторите по всяко време, то зимата има редица ограничения, свързани с това, че в отоплителната система циркулира топлоносителят.

И така, нека разгледаме този проблем по-подробно. Да започнем с това, че има два типа свързване на радиаторитеколекторно и с помощта на щрангове. Повечето новопостроени домове са с първия тип, вторият се среща във вторичния фонд и рядко в новопостроени жилища.

При колекторното свързване винаги има възможност да се спре подаването на топлоносител в контурите на отоплителната система, без да трябва да се спира отоплението на съседите, така че няма никаква разлика в кой период точно ще се направи.

Монтаж на отоплителна система през зимата.

При свързването на отоплението с помощта на щрангове няма да може да се работи с отоплителната система, без да трябва да се изключи целия щранг. Но и този проблем си има решение:

Топлофикация предоставя услуга за прекъсване на щранговете за отопление за 1-2 часа при подходяща температура навън. Това време е напълно достатъчно да се свърже радиатор например.

Но невинаги Топлофикация може да направи тази услуга, особено когато температурата не е подходяща. И от тази ситуация обаче има изход. Можете да планирате монтажа на отоплителната си система преди началото и след приключването на отоплителния сезон. Както вече казахме, за монтаж на радиаторите трябва да се зададе геометрия на стените, така че ще е по-правилно радиаторите да се монтират на последния етап от ремонта. Който на свой ред е най-добре да се планира за през април. Така ремонтът трябва да започне през есента или през зимата, в зависимост от обема и продължителността му.

2. Не можете да идете на вилата, докато тече ремонтът

Този проблем важи само за тези, които вече живеят в жилището и им се иска, докато тече ремонтът, да се преместят на вилата.

3. Не може във всеки момент да се сменят прозорците

Тъй като спрямо технологията за монтаж на прозорците температурата трябва да е над -20 градуса, това поставя определени ограничения за монтаж на прозорците. Но първо, дните, в които температурата е под -20 градуса, са много малко. А второ, можете да оставите смяната на прозорците накрая, когато започне да се стопля. Това ще позволи да не се притеснявате, че новите прозорци може да се повредят по време на ремонта.

4. По-дълго време съхнат материалите на балкона или терасата

Тъй като в тези помещения през зимата влажността е по-висока, шпакловката и замазката съхнат по-бавно, отколкото ако е топло. Но ако ремонтът се прави както трябва и не се бърза, това няма да повлияе на общата му продължителност.

Колко време тече ремонт на тераса или балкон?

Митове за ремонта през зимата

1. Ремонтът през зимата ще продължи повече

Няма значение дали е зима, или е лято, ремонтът Ви ще продължи по-дълго, ако нямате проект. Добре измисленият проект ще Ви помогне да ускорите ремонта си в пъти.
Когато си купувате строителни материали за ремонт през зимата, много хора съветват да обърнете внимание на възможността да се използват при ниски температури (с обозначение на етикета). Тези препоръки са актуални само за външен ремонт. Вътрешните ремонтни дейности текат при стайна температура.

2. За основен ремонт на новопостроено жилище през зимата трябва да се използват отоплителни уреди, например калорифери

Ако жилището е направено вече, значи през зимата ще има отопление. Строителят най-често е поставил радиаторите вече. Да, може да не са добри, да не са надеждни, да не са хубави, но ги има! Ако трябва да се сменят, това се прави за няколко часа и не влияе на общия температурен режим.

Изводи

И така, нека видим за кого ще е добре да си направи ремонт през зимата:

  • Ако жилището Ви е в новопостроена сграда, отоплителната система е с колекторно свързване и трябва да направите основен ремонт, със сигурност е най-добре този ремонт да е през зимата.
  • Ако отоплението Ви е свързано с щрангове, по-добре да започнете ремонта зимата, за да приключи някъде около април, или да започне през септември, за да успеете да зададете геометрия на стените. Тогава ще можете да смените безпроблемно радиаторите преди или след отоплителния сезон.
  • Ако ще правите ремонт на апартамент и можете да живеете на вилата си, докато приключи, най-добре направете ремонт през лятото.

И накрая, ако сте от хората, които искат да направят основен ремонт за трите месеца лято, ще Ви разочароваме. Тези срокове по принцип се асоциират с ниско качество, тъй като фирмите, които обещават да спазят такъв малък срок за основен ремонт, за да печелят бързо, взимат голям обем работа – много и различни обекти. Всичко това означава неспазване на сроковете, липса на внимание, което е основна причина за ниско качество на ремонта. А и в резултат на това рискувате да получите след известно време в дома си мухлясали тапети, раздут под и много други изненади.