Самостоятелният монтаж на тръби за отопление, ако се справяте с такива дейности, е оправдан безспорно:
  • Цената на работата по смяната на отоплителната система ще е поне двойно по-голяма, ако си наемете майстори, отколкото ако го направите сами;
  • Работата изисква разумен подход, но технически и технологично не е трудна;
  • Ако радиаторите ще остават по местата си, няма да има нужда от някакви специални разрешения и документи.

Съпътстващи дейности

Самостоятелната смяна на отоплителната система в апартамент често е съчетана с изолацията на жилището и с ремонт на пода с допълнително изолиране. При това тръбите могат да се скрият по естествен начин, общите разходи по ремонта се намаляват със 7-10% (при днешните цени това доста се усеща), а ако в жилището са поставени отчитащи устройства и хидромагнитна система, разходите за отопление ще паднат с 15-20%! В къща също, но там няма да трябва да се поставят отчитащи устройства.

За хидромагнитната система

Хидромагнитната система няма никакво отношение към „живата“ и „мъртвата“ вода и към други езотерични неща. Принципът ѝ на действия е елементарен – в тръбата се монтира вложка със силни магнити, материалът на тръбата няма значение.

Битови хидромагнитни системи

Водата е проводник на ток и тя се движи в тръбата, тече. В движещ се в магнитно поле проводник се натрупва електрическа сила. В отвора хидромагнитната система е само от няколко волта или по-малко, в зависимост от скоростта на течението, но е достатъчно, за да не се утаяват по стените на тръбата съдържащите се във водата примеси.

Не се притеснявайте от корозия при използването хидромагнитна система – електрически неутралните и заради това устойчиви компоненти на примесите образуват по вътрешната част на тръбата тънък и плътен слой утайка. След като стане около 20-60 мкм, спира да се наслоява – усилва се повърхностната поляризация и оттласква следващите „кандидати“.

Хидромагнитна система се използва отдавна, широко и успешно в промишлеността - най-често за подготвяне на водата за пречистване и филтрация. В последните години на пазара се появиха битови хидромагнитни системи за монтаж на отоплителни и водоснабдителни тръби. Жилищата с хидромагнитна система, освен че правят отоплението надеждно и икономично, имат още едно важно предимство: подовото отопление в система с хидромагнитна система почти никога не налага да се прегражда и почти никога не се налага да се набавя допълнителна циркулационна помпа за него.
Хидромагнитната система трябва да се монтира на подаващата тръба в самото начало на системата, преди разклонението. Ако основните тръби са няколко – на всяка.

Хидромагнитната система не се чупи, не изисква обслужване, времето на действието е неограничено.

Стига сте топлили навън!

Дали ще се сменят в процеса на реконструкция на отоплителната система радиаторите, или не, все пак ще дойде моментът да се свалят, много желателно е да се отсече оттокът на топлината навън. За целта трябва да затворите стената зад радиаторите с алуминиеви от двете страни топлоизолиращи платна. 

Алтернатива на този вариант е алуминиевото фолио.

Платното се поставя лесно – в него се правят отвори за закачалките, за които се закачват радиаторите на стената, и се прилепват към стената.

Задължително условие е платното да е органично, от синтетична или натурална материя. Отворени платна от минерална вата са недопустими – вредни са за здравето.

Изолация на пода и скриване на разклоненията

Съблазнителна е идеята да скриете долните тръби. За да не предизвикат скритите разклонения впоследствие нерви и санкции, е добре да подготвите пода както трябва. Ако вече е поставена декоративната настилка върху гредите и няма нужда от допълнителна изолация, тръбите просто се слагат между гредите, а над тях се монтират подвижни отвори за достъп.

Как да скриете тръбите за радиатора в пода?

В противен случай тръбите трябва да се поставят в пода. Можем да препоръчаме следното:

  • Поставете тръбите.
  • Оформете допълнителна топла замазка от пенобетон. Оградете съединенията на тръбите с дъски, докато бетонът не се втвърди.
  • Директно върху топлата замазка се поставя шперплат 12-18 мм, като съединенията се слепват. В шперплата се изрязват отвори над тръбите.
  • Поставете подовата настилка. Отворите за достъп към тръбите се изрязват по-големи от отворите на шперплата.

Вторият начин е малко по-скъп, но е по-лесен за изпълнение и осигурява достъп до тръбите по цялата им дължина. За целта в качеството на топла замазка се използват пенобетонни или газобетонни плочи на циментено-пясъчен разтвор. Останалото е същото.

Какви тръби да изберете за отоплителната си система – вижте във втората част на тази статия – ТУК!