В първата част на нашия материал Ви запознахме с някои важни детайли и тънкости, свързани с конструкцията на смесителите и с това кои смесители са по-ефективни и икономични. Сега ще разгледаме подробно инструкциите по смяна на смесител на мивката в банята и в кухнята.

Подмяна на смесителя в банята

Инструменти и хидроизолация

От инструментите ще Ви трябва водопроводен ключ, клещи и ролка винилова изолираща лента. Изолиращата лента, преди да се затегнат никелираните гайки, се омотава около тях на 2-3 слоя, за да не се повреди покритието. Ключът ще Ви е необходим по-скоро за демонтажа на стария смесител.

Необходими инструменти и части за подмяна или монтаж на различни видове смесители.

За хидроизолация е най-подходяща FUM лентата. Майсторите и до днес предпочитат да използват кълчища, но най-вероятно – защото са много по-евтини.

За добра изолация FUM лентата се намотава на резбата на 15 слоя по посока на резбата (по часовниковата стрелка), ако се гледа от страната на отвора. При това, когато се завърта гайката, лентата ще се вреже в резбата, което ще създаде сигурно уплътнение. При намотаването ѝ на обратно тя ще се набръчка и ще се свлече, това е предпоставка за теч. Може да се поправи неправилната намотка – просто свалете старата лента и намотайте нова на обратно.

Демонтаж на стария смесител

Подмяната на смесителя в банята започва с демонтажа на стария. И точно тук почти винаги се появяват проблеми – заради налепите от соли старият смесител се е залепил за тръбите. Опитите да се развие с водопроводния ключ често завършват със счупени тръби, особено пластмасовите.

Керосинът или спирачната течност ще Ви помогнат да се справите с този проблем – 5-6 капки се капят на залепналата снадка. След това изчакайте 10 минути и ще тръгне „като по вода“.

Монтаж на ексцентрици

Удължителите за ексцентриците (те задължително трябва да са в комплекта на смесителя) с резба от половин инч (които са по-тънки) се омотават с изолираща лента и се завъртат в отворите на тръбите. След това с водопроводен ключ или клещи се донавиват ексцентриците на половин-един и половина оборота, така че техните широки удължители да са или и двата нагоре, или и двата надолу на едно ниво.

След това се регулират по ширината на смесителя. Удобна за тази цел е П-образната скоба. Тя се огъва внимателно в средата, мерят се краищата ѝ спрямо центъра на отворите на смесителя, а след това по същите тези краища се регулират отворите на ексцентриците. Регулира се чрез наместване и на двата ексцентрика, за да не се наруши еднаквостта на нивото им.

Монтаж на смесителя

На фланците на смесителя първо се слагат декоративните накладки. След това във фланците се поставят уплътненията – първо черното меко (гумено), след това цветното твърдо – паронитното. Паронитното уплътнение защитава гумата от увреждане от края на ексцентрика при завиване. Няма нужда от допълнителна хидроизолация.

След това гайките на смесителя се навиват на ръка на ексцентриците докрай и се донавиват с ключ на половин оборот. Не се престаравайте – гумата и паронитът са много надеждно уплътнение, но ако гумата се притисне повече, ще има течове.

Монтаж на чучура

При монтирането на чучура трябва да се проследи гуменият уплътняващ пръстен (О-пръстенът) и шпилката да са на местата си. Поставянето на шпилката в снадката може да предизвика трудности, за които казахме по-горе. Следете шпилката да не се измести при монтажа – от този дребен детайл зависи колко дълго ще Ви служи чучурът.

Монтаж на душа

Душът се монтира също с две уплътнения – гумено и паронитно. Може и изобщо да няма уплътнения за душа, ако входната част на ексцентрика е с конична вдлъбнатина, а изходната част – към смесителя на душа – е полусферична. Тази снадка е не по-малко надеждна от тази с уплътненията.

Монтаж на смесител на мивката в кухнята

Смесителят за кухненската мивка се монтира към тръбопровода или чрез ексцентрици, или с меки връзки. Меките връзки биват:

  • Пластмасови меки в платнена обвивка – отбелязваме веднага! В 40% от случаите (а за меката връзка за топлата вода – в 60%) тези връзки се прокъсват за половин година и започва да тече отвсякъде, буквално.
  • Месингови меки връзки – продават се като надеждни и „естествени“, със съответната цена. всъщност не са по-добри – при монтажа, а и после, тънкостенната тръба се чупи лесно.
  • Пластмасови армирани меки връзки – това е нещото, което Ви трябва.

Как се монтира или подменя стоящ смесител на мивката в кухнята?

Преди да си купите смесител за кухненската мивка, трябва да измерите колко дълги трябва да са меките връзки, за да може да достигнат до тръбите и да има запас от 20-25 см за монтажа им. Меки връзки може да има в комплекта, можете да си ги купите и отделно. Трябва да внимавате да са с подходяща дължина – не могат да се скъсяват или удължават.

Трябва да внимавате и гайките на меките връзки да са на различно ниво – при едната гайката трябва да е по-близо да края на връзката, при другата – по-далече. Едната е мъжка, другата женска.

Монтаж на смесителя в мивката

Монтажът на кухненския смесител започва с отвора в самата мивка. Ако няма такъв, трябва мебелистите да изреждат стандартен размер или по размер на закупения вече от Вас смесител. Ако вече има отвор, трябва да измерите диаметъра му и когато си купувате смесител, да се убедите, че ще пасне.

Самият монтаж на смесител за кухня е дори по-лесен, отколкото на смесителя в банята:

  • Удължителите на меките връзки се омотават с изолираща лента и се навиват на ръка стегнато на отворите на тръбите в стената, след което се донатягат с оборот-два с ключ.
  • На краищата на меките връзки точно под мивката се поставя долната гайка на смесителя и уплътнението.
  • Изкарайте краищата на меките връзки през отвора в мивката отгоре, намотайте на удължителите на смесителя изолираща лента и достегнете.
  • Резбовите снадки се омотават допълнително с изолираща лента, поставете смесителя в гнездото, фиксирайте с долната гайка и това е, работата е свършена, вече можете да използвате смесителя.

Пожелаваме Ви успех!