При ремонт, след монтаж, а също и при избледняване на цвета, лющене, радиаторите трябва да се боядисат. Често радиаторите се боядисват, ако цветът не е подходящ, ако човек иска да си създаде единен стил в помещението. Причините за боядисване на радиаторите може да са драскотини, лющене, които често се получават при монтаж на радиаторите.

Преди да се пристъпи към боядисване, трябва да разгледате внимателно всичките нюанси. Тогава перфектният резултат ще е гарантиран. Ако възникне въпросът „Как се боядисва радиатор?“, трябва да вземете предвид важните моменти в този процес.

Подготовка на радиаторите за боядисване

Голяма роля има подготовката на радиаторите за тяхното боядисване. Първо, трябва да прецените колко мръсен е радиаторът, да го почистите добре. За да го почистите, можете да използвате кърпа, четка и ефективен пулверизатор. Ако радиаторът е нов, трябва да се обезмасли, да се обработи с шкурка, да се почисти от праха. Боята ще се нацепи, ще започне на места да се лющи, ще изгуби бързо целостта на слоевете си, ако се нанесе върху неподготвена повърхност.

Преди боядисване радиаторите трябва да се подготвят, старата боя трябва да се премахне.

За да се почисти перфектно радиатор, трябва да се свали старият слой боя, изцяло да се премахне грундът. Специално внимание трябва да обърнете на местата, които са засегнати от ръжда. Те трябва да се обработят до самия метал.

Инструменти и материали за боядисване на радиатори

От голямо значение са инструментите, съставите, използвани при подготовката на радиаторите. Специалната четка, която се поставя на дрелката, ще осигури оптималното обработване на радиатора. Измиващите разтвори също действат ефективно – добре е да се нанесат по цялата суха повърхност на радиатора с четка за боядисване, а след това да се омотае с нещо. Боята ще се размекне и ще може да се премахне лесно след час, може дори да не използвате дрелка, достатъчна ще бъде само шпатула. Предимството на специалните измиващи разтвори е че са безвредни за метала, те разрушават само слоевете боя.

След като от старата боя вече не е останала и следа, повърхността трябва да се обработи с шкурка и задължително с обезмаслител. За целта е подходящ всеки слабо алкален разтвор, слаб спирт. На последния етап на радиатора се нанася един слой антикорозионен грунд. След всички тези действия можете да сте сигурни, че радиаторите са готови, боята ще покрие перфектно, сигурно и ще държи дълго.

Как да изберете идеалната боя за радиатори?

Важно е да знаете коя боя е добра за радиатори. Има много изисквания, на които задължително трябва да отговаря боята, която се нанася на радиатор. Не по-малко от 100 градуса трябва да е термоустойчивостта на боята, трябва и да не се изтърква, да не е токсична, тъй като радиаторите се чистят често, а самите радиатори се нагряват. С най-голяма термоустойчивост са боите, които съдържат метална пудра вместо оцветяващи пигменти.

На пазара се продават специални бои за радиатори, в много от тях имал емайл на водна основа, термоустойчиви лакове. Боята, която ще изберете, задължително трябва да е за метал, да съответства на грунда. Добрите състави са дълготрайни, не променят цвета си, могат да защитават от корозия.

Гланцов блясък, устойчивост на цвета за дълго – това го има в акрилните емайли в органичните разтворители. Но те миришат много силно при нанасяне. Бързо съхнат разпръскващите бои на водна основа, но трябва да избирате внимателно, когато избирате специален тип. След боядисване с алкидни емайли е гарантирана еднородността на покритието, то ще е здраво и устойчиво към въздействие. Но миризмата може да я има не само при самото боядисване, а и известно време след като изсъхне, когато радиаторите се нагряват.

Избор на цвят за боядисване на радиатори

Вие решавате в какъв цвят ще си боядисате радиаторите. В днешно време спектърът от средства и различни състави е много широк. Класическите са бял емайл и сребърно. Някои хора си избират цвета спрямо интериора, осветлението, общия стил на дома и особеностите на дизайна. Много необикновено изглеждат златните и бронзовите оттенъци, тънките шарки, рисунките.

Ако външният вид на старите Ви радиатори вече не Ви допада, можете да опитате да им вдъхнете нов живот, експериментирайте!

Препоръки за боядисване на радиатори

Качеството на боядисването на чугунените радиатори също до голяма степен зависи от това доколко добре са подготвени те за тази процедура. Най-подходящият инструмент за нанасяне на боята е гладко валяче от полиуретанова пяна с малък диаметър, а на труднодостъпните места е добре да използвате бояджийска четка. За да боядисвате максимално удобно, помислете дали да не свалите радиатора от тръбите. Отделените от тръбите радиатори могат да се боядисат от всички страни, така труднодостъпните места ще са значително по-малко. При това този начин невинаги е оправдан обаче, понякога е по-лесно да се боядиса внимателно радиаторът, без да се губи време да се сваля от тръбите. Всичко зависи от конкретните обстоятелства, от формата на радиаторите.

За боядисване на отоплителни радиатори са необходими бояджийска четка и малко валяче.

Много важен фактор е температурата на повърхността, която ще се боядисва – радиаторът трябва да е студен задължително. На въпроса „Може ли да се боядисват топли радиатори?“ всеки специалист ще отговори едно и също: не може. Най-удобно е да боядисате радиаторите, когато не е отоплителен сезон. Но може да е и в началото на отоплителния сезон, ако спрете радиаторите от вентилите, да не затоплят. Достатъчно е да изчакате да изстинат напълно, за да започнете да боядисвате. Ако нанесете боя върху топъл радиатор, тя ще легне равно, ще набъбне, най-вероятно ще се образуват различни петна и ивици. Можете да включите радиаторите след пълното изсъхване на боята.

Трябва да бъдете много внимателни, когато боядисвате радиаторите и тръбите. Използвайте четка, малко валяче. С пистолет за боядисване може да се обработва предварително сваленият радиатор, тогава всички труднодостъпни места ще са перфектно боядисани. Точно от тези места, които са най-малко достъпни, трябва да започнете. Важно е да боядисвате с равномерно дебел слой, иначе цветът може да се различава на различните места по радиатора.

Препоръчва се да започнете да боядисвате радиатора отгоре, тогава, ако случайно се разтече боята, това няма да е проблем, там ще се боядиса след това. Трябва да се покрие целият радиатор, а не само отпред. Най-ефективно се боядисва радиатор, като боята се нанася на два слоя, като трябва да изчакате да изсъхне напълно първият слой, преди да нанесете втория. Така няма да се разтече и с тънки слоеве се постига много по-добре идеално равен цвят.