Стилът „ретро“ не означава задължително мебелите да са изтъркани и чиниите да са като на баба, макар че тези неща са много подходящи. Съвременният свят предлага великолепни неща от „онова“ време, които ни позволяват да се почувстваме като в миналото, онова далечно и любимо време. Но за да съответства кухнята и до най-малкия детайл на избрания от Вас стил, ще Ви разкажем какви смесители има от „благородните старини“.

В бита на съвременния човек можем да намерим всичко: от сканиращо устройство до входната врата до бронзов „ретро“ смесител в кухнята. Изумително е как могат в един интериор да се съчетават неща от различни времена…

Прогресът се носи с бясна скорост. Допреди 25 години не можехме и да си представим, че можем да се разхождаме в гората с „телевизор“ и да си говорим с роднините… Ако бяхте казали на някой тогава, че ще се случи такова нещо, щеше да Ви каже, че сте си изгубили ума. А днес… Всеки Божи ден се появяват нови джаджи. Да, наистина, след известно време забравяме за съществуването им, като преминаваме към поредната иновация. Едно нещо е винаги на мода – стилът „ретро“.

Няколко думи за „ретро“ стила

Кухнята в стил ретро е изключително красива, но скъпо удоволствие.Времето тече като по спирала. И ето че поредната извивка отново изкарва отдавна забравени исторически сюжети. Отново стават актуални модерните от едно време неща. Ретрото е общо понятие за ценността на нещата, нравите, направленията в изкуството, които са били сред хората през първата половина на 20-ти век и до 80-те години. Ретрото ни връща няколко десетилетия назад във времето. Трудно е дори да го наречем стил, защото това е просто реконструкция на интериорите от снимките от семейните албуми през различните години…

Стилът „ретро“ в интериора

Често се случва нещо такова: влизате в кухнята и разбирате, че дадена вещ е останала от предните живущи в този дом, друга е от леля Ви, а трета Ви е подарък от съседите, а пък четвъртата си е от село от баба Ви. Интериорът в стил „ретро“ е набор от различни, почти несъчетаващи се вещи.

Епохата на военно-революционните години и следвоенното строителство в бита е била „трънлива“ и „напрегната“. Едва по-късно са започнали да се появяват много ярки цветове в интериора. Обстановката в помещенията е била различна – от „музейна“ до „работническо-селска“. А и като цяло стилистиката „ретро“ в различните места по света е много различна: реалността и ценностите се променят много.

Като цяло, вътрешното обзавеждане на един дом се е повтаряло в други домове: не много високи, но тежки кухненски шкафове, кресла и столове на дървени крачета, различни бронзови монети или дървени пана.

Цветове и материали в стил „ретро“

Цветове в кухня ретро стил.За да разберем и да си представим кухнята си в ретро стил, трябва да разберем основите му. Защото точно цветът и най-дребните елементи ще подчертават „онова“ време.

Ретроспекцията на 20-30-те години издава ехото на буржоазния стил. По онова време детайлите с дървени и платнени акценти са били все още актуални. А в съседство – по пролетарски боядисани в матов цвят стени. Подът – без промяна – дървен (някъде паркет, другаде боядисано дюшеме). Платнените изделия са имали растителни мотиви, топчета и ленти. Тези варианти са можели да се комбинират добре с материали в един тон.

Началото на 50-те години – период на активно строителство. Материалите са били бързи и достъпни: тапети по стените, варосани тавани. В битовите помещения (кухнята, банята, тоалетната) най-често са използвали боя.

Развитието на големите предприятия е дало качествени, но много прости неща с много малко украса. Мебелите са имали задължително лаково покритие. Интериорът е бил по-скоро функционален, отколкото хармоничен.

По-късно в интериора са включени пластмасата, цветното стъкло и кристалът. Изделията от метал са били или хромирани, никелирани, или покрити с боя. Смесителите пък се произвеждали от висококачествени сплави: месинг и бронз.

Ситуацията спасявала правилно подбраната цветова гама – нежните пастелни тонове или ярките контрастни гами с доминиращ цвят. Популярни при платнените изделия били позитивните цветове: цветенца, грахчета и геометричните рисунки.

Какви смесители има в стил „ретро“?

Когато започнат да възстановяват интериорите от миналото, много хора се сблъскват с проблем. Оформянето на стаята не е проблем. Много хора са се снимали по стаите едно време. Но малко са се снимали в кухнята. Как да изобразим ретро стила там?

Кухненска мивка със смесител ретро стил кранове

В този случай трябва да потърсим помощ от специализиран магазин (физически или онлайн такъв, какъвто е нашият). Много производители, имайки предвид търсенето, имат огромни линии от продукти в стил „ретро“. Ще отбележим, че ако ще избирате смесител за кухнята в бронз, значи и всички останали метални детайли трябва също да са бронзови или да имитират този цвят.

През годините производителите, в тясно сътрудничество с дизайнерите, са пуснали на пазара смесители „ретро“, различаващи се един от друг както по конфигурация, така и по материалите и допълнителните особености. Ще се спрем на всеки един по-подробно.

По начин на включване

Ретро смесител за кухненска мивка с една ръчка.

В момента има няколко варианта на смесители по начин на включването им.

С вентили

Ще сметнете, че стандартните смесители с два вентила нямат с какво да Ви изненадат, но ако тези вентили са със странна форма (или изобщо не са вентили) със забавно пускане…

Вентилите са класика в жанра и много хора не искат да минат на „ръчки“, да не говорим за сензорни кранове.

С ръчки

Много красиво изглеждат бронзовите смесители, където вместо вентили има порцеланови ръчки.

Между другото, ръчката може да е и само една, което е много удобно. А в цветовата гама можете да изберете от бял метал (хром) до тъмен (почти черен) бронз.

Малко странно изглежда месингът във формата на обърната лула вместо в обичайната форма.

Сензорни

Човек трудно се отказва от съвременните технологии, затова са измислени и сензорните смесители без всякакви кранове и ръчки. Дори и в кухнята смесителите в ретро стил с фотоелемент ще са хармонични и много удобни. Освен това ще се избегнат допълнителните проблеми с чистенето. Защото месингът отделя много добре капките мръсотия на повърхността си, а фотоелементът ще позволи да не пипате смесителя често.

Сензорен ретро смесител за мивка в кухнята.Тези безконтактни смесители са най-популярни заради икономичността си. Водата започва да тече при поднасяне на ръцете Ви към тях и спира веднага щом махнете ръцете си. Каква страхотия! Нали?

По вид на изпълнението

Ще разгледаме интересни варианти на смесители според изпълнението им.

С два излива (водата тече от две места)

Този тип смесители се използват, когато трябва да се включи филтър за питейна вода. Предимството на този „агрегат“ е очевидно: няма контакт между водопроводната и филтрираната вода.

Душ-чучур и подвижен чучур

При някои модели в крана е монтиран „душ“ и най-често чучурите са подвижни. Включвайки функцията за душ, можете да миете смело плодовете с нежна кожица или други продукти, без да се притеснявате, че ще ги нараните.

С помощта на подвижния чучур можете да налеете вода в някой съд, без да го поставяте в мивката. Предимствата на този вид смесители са много и всяка домакиня ще ги оцени високо.

По материалите

Когато избирате смесител в стил на интериора „ретро“, трябва да знаете, че качествените неща не са евтини. Ако успеете да си намерите евтин стилен месинг, трябва да обърнете внимание на вътрешните детайли. Най-вероятно са направени от металопластика и имат следи от запояването. Това оборудване ще се счупи много бързо.

Мед

Медта изглежда много красиво, но се окислява с времето. Ще Ви напомним, че първите смесители са се произвеждали предимно от този метал. Точно затова медният смесител в кухнята съвсем точно ще подчертае ретро стила. Основният плюс на медта е трайността ѝ. Днес майсторите правят много красиви смесители, които подчертават красотата на този метал.

Бронз

Бронз или месинг – това е най-добрият вариант от всички материали за санитарната техника. Бронзовите детайли са устойчиви към износване, при експлоатация не губят привлекателността си. Но не забравяйте, че тези смесители се отнасят към елитната класа, а това означава, че цената им е по-висока.

Месинг

Ретро смесител за кухненска мивка от месинг с душ

Месингът също е много качествен метал, не се окислява, но изисква често почистване, тъй като на повърхността му се виждат доста отчетливо петната от пръсти. Месингът е и антибактериална сплав, което се цени от много домакини.

Керамика

Керамиката е значително по-евтина от месинга или бронзовите смесители, но е и доста чуплива и няма да служи дълго време. Това е основният ѝ недостатък. Важен момент при керамиката в кухнята е, че мивката трябва да си пасва напълно с крана по материал, тоест, да са направени в тандем.

Когато правите ремонт, максимално близък до ретро стила, трябва да сте готови да се „бръкнете“. Покупката на месингови или бронзови смесители ще Ви излезе скъпо. Защото, ако си купите месингов смесител, ще трябва да „пуснете“ този материал и по мебелите в кухнята. Електрическите уреди също ще трябва да са с месинг. Изобщо, „Модата“ е една капризна и скъпа дама.