По статии или във форуми често виждаме коментари от сорта на: „Това не е реконструкция, затова няма нужда да се съгласува“. Всъщност и „нереконструкциите“ също трябва да се съгласуват. Защото много от тях се смятат за преустройство. И трябва да бъдат отразени в документите.

Кое се прави (и съгласува) по-лесно, а кое – по-трудно? Кое се смята за реконструкция, кое за преустройство относно санитарния възел?

Какво е реконструкция?

Промяна в санитарния възел без проект - закони.Когато местите стени и врати, тоест когато внасяте каквито и да е промени, които могат да се забележат, дори и на Вас да Ви се струват незначителни.

Какво е преустройство?

Това е, когато поставяте и променяте инженерното оборудване или положението му: заради такива неща се налага да се правят промени в техническите характеристики на дома.

Добрата новина е, че не всички „реконструкции“ са еднакво опасни. Едно е да разширите санитарния възел към коридора, друго – да преместите с 5 см тоалетната чиния. Има и преправки, които могат да се съгласуват по скица (тоест без проект, който трябва да се поръчва и заплаща отделно). Днес ще Ви разкажем за вторите – законните и бързи начини да направите санитарния си възел по-удобен.

Демонтирайте санитарната кабина

Не бъркайте това с душ кабината. Тук става дума за стената и тавана на санитарния възел, които се правят в заводите, за да се спечели време при встъпването в жилището. Кабината се поставя с кран – готова – вътре в жилището. В резултат на това таванът и е по-нисък от оригиналния: ако помещенията Ви са високи например 2,65 м, санитарният Ви възел ще е около 2,4 м.

Защо? За да си освободите място.

Таванът няма вече да Ви „притиска“ главата (ще се вдигне с около 25-30 см). Освен това тази крачка ще разшири санитарния Ви възел с 10-15 см. Това значи, че ще можете да си сложите по-голяма вана или по-голям шкаф под мивката (и ще може да си сложите нормална пералня там, а не от тесните).

Какво трябва да знаете? Това са мръсни, шумни, но необходими дейности. До голяма степен санитарната кабина не носи ползи на собственика на жилището по никакъв начин. Тя е била изгодно решение за строителите, за да продадат жилището бързо. По-точно, смятало се е, че луфтът между санитарната кабина и стените на санитарния възел ще Ви защитят от наводнение от съседите, но истината е, че това е просто развъдник на плесен (и вследствие на това – неприятна миризма). Старите санитарни кабини са дори опасни: някои от тях са направени от азбестоцимент, който по-рано не се е смятал за вреден.

Трябва ли да се съгласува? Не е задължително, ако съберете кабината в същите размери. Тоест, ако банята и тоалетната са изолирани, между тях трябва да се появи стена на мястото на санитарната кабина. Ако ще се разрушава тотално, например, ако сте решили да обединявате санитарния възел, това се смята за реконструкция. Ще трябва да се съгласува с проект.

Сменете ваната с душ кабина

Ваната заема повече място от душ кабината.Защо? В малката мокра зона се смества или вана, или душ кабина с пералня. А в някои случаи ваната изобщо не се ползва.

Какво трябва да знаете? Ако водата в дома Ви е твърда, ще Ви е по-лесно да чистите ваната. По стъклата на кабината постоянно ще остават капки.

Трябва ли да се съгласува? Да, но опростено – по скица.

Намалете размера на ваната

Защо? За да вместите перална машина, шкаф или допълнителен рафт за козметиката Ви.

Какво трябва да знаете? Преди около 20-30 години са се произвеждали вани за еднотипни помещения. Днес с този показател може да се играе. Например да изберете къса вана, за да може да поставите на същата тази стена кош за пране, стелаж, шкаф и дори мивка.

Между другото, можете да намалявате и увеличавате не само ваната, но и душ кабината. И мивката, и дори тоалетната чиния – има ги в по-малки размети.

Трябва ли да се съгласува? Не. Но може да се наложи да се съгласува съпътстващият пренос на оборудването.

Преместете или разменете местата на санитарното оборудване

Защо? Ако площта на банята е три квадрата, в някои случаи в нея не може да се вмести дори и закачалка за кърпи. Добре е да се помисли как да се реорганизира пространството, а това даже е и законно.

Да смените мястото на мивката с това на ваната, да сложите под нея перална машина, да обърнете тоалетната чиния – имате свободата да експериментирате, както си поискате, ако не махате стени и не излизате от границите на мократа зона.

Ако не спазвате ъгъла на наклон на тръбите (а той трябва да е толкова по-голям, колкото по-далеч от мястото на главната водосточна тръба е санитарното оборудване), в банята Ви може да се появи неприятен мирис.

Трябва ли да се съгласува? Да, по схема. Но имайте предвид, че е едно да поместите малко санитарното оборудване, друго е да добавите към тоалетната чиния биде или малка мивка в санитарния възел. Няма нищо незаконно в това и тези неща могат да се съгласуват. Но няма как да се направи по скица, трябва си проект.

Сменете лирата

Смесители за баня за вграждане - спестяват място.Защо? Старите видове лири няма да се впишат в новия ремонт. А освен това често протичат и се покриват с ръжда.

Какво трябва да знаете? Нагревателят (лирата) в съвременния интериор не е само отоплителен елемент, а и дизайнерски обект. Продават се във всякакви цветове и от всякакви материали. Но не Ви съветваме да се спирате повече на формата, отколкото на функциите: във водния нагревател водата трябва да минава без проблеми, а многото „пръчки“ (тръби) под различни ъгли могат само да попречат. Безпогрешен вариант е класическата лира.

Трябва ли да се съгласува? Не, ако сменяте лирата с аналогичен модел. Но ако променяте конфигурацията, още повече ако се отказвате от водния нагревател и избирате електрическия, ще Ви трябва проект.

Вградете смесителя в стената

Защо? Ако използвате красива мивка, няма как да сложите традиционен смесител. Трябва да е с настолен или стенен монтаж.

Какво трябва да знаете? Смесителят със скрит монтаж е система, при която всички комуникации се монтират в стената. Вътрешната част на смесителя трябва да влезе в стената на 8-10 см. Преценете дали сте склонни да пожертвате толкова много стена. Вграждащите се части се поставят на етап „чернова“, а не когато дойде време да слагате мивката.

Трябва ли да се съгласува? Теоретично да, тъй като монтирането на смесителя засяга инженерните комуникации. На практика това се съгласува като добавка към по-сериозните преобразувания и обикновено не възникват никакви проблеми.

Окачете санитарните мебели

Окачените и висящи тоалетна чиния и мивка позволяват по-удобно почистване на санитарния възел.Защо? За да чистите лесно: под тоалетната чиния парцалът ще минава свободно. А външните контури на такъв санитарен възел обикновено нямат обичайните извивки, съответно в тях няма да се събира прах. Още един аргумент в полза на естетиката за естетиката: за окачени санитарни изделия не е необходим отвор в пода, което значи, че няма да трябва да се нарушава целостта на подовото покритие.

Какво трябва да знаете? Веднага ще предупредим онези, които искат да спестят място за сметка на инсталацията: това работи само в случай, че в тоалетната вече има ниша. Ако ниша не е предвидена, ще „изгубите“ най-малко 15 см плюс дебелината на декоративната стена – не е кой знае какво икономисване, в сравнение с монтирането на обикновена санитарна техника.

Трябва ли да се съгласува? Да, макар че тези неща не се смятат за реконструкция, а за преустройство на санитарния възел.

Сложете контакт

Защо? За да не Ви се налага да зареждате четката си за зъби в кухнята. В санитарните възли на типичните домове има извод само за лампи, контактите обикновено са извън мокрото помещение.

Какво трябва да знаете? Преди да започнат работите, сметнете колко контакта ще са Ви необходими. Един ще Ви трябва за пералнята, още няколко за сешоар, преса за коса, електрически четки за зъби и тример или електрическа самобръсначка (можете да ги скриете и в шкаф).

Банята, разбира се, не е кухня, тук не се появяват много често нови електроуреди. Но Ви съветваме все пак да си монтирате два „излишни“ контакта. Те трябва да са не по-близко от 60 см от ваната, мивката, тръбопровода и вратите на душ кабината. Минималната височина за монтажа им е не по-малко от 130 см от нивото на пода. Всички контакти трябва да са водонепроницаеми.

Трябва ли да се съгласува? Да. Това се води реконструкция на електропровода.