В съвременните системи за отопление на частните домове на радиаторите винаги се монтират затварящи и регулиращи кранове. По-рано се монтираха към щранговете директно и това не притесняваше никого. Но откакто се промениха приоритетите ни, необходимостта от енергоспестяване се промъкна във всеки дом. Защо да слагаме кранове на радиаторите за отопление, как е свързано монтирането на крановете с икономията и какви кранове е най-добре да изберем за тази цел, на това ще се спрем тук.

За какво са необходими кранове за радиаторите?

За да разберете, ще обърнем внимание на терминологията. Ние наричаме кранове всяко водопроводно устройство, където има ръчка за ръчно управление на потока на водата. Всъщност технически е правилно да се нарича затварящ кран, а не регулиращ. Тоест той е предназначен само за прекъсване потока на течността, а за регулирането на количеството ѝ има други устройства – вентили и клапани. При това за радиатори се използват всички тези изделия. На захранващите тръбопроводи към отоплителните уреди се слагат спирателни и регулиращи арматури с цел:

  • Да се изключи радиатора в периодите от годината, когато навън все още не е студено, или по други причини;
  • Да се спре водата при провеждане на профилактика и промивка на уреда, без да се изпразва цялата тръбопроводна мрежа;
  • За ръчно или автоматично управление на потока на топлоносителя, като се регулира количеството му в зависимост от температурата в помещението.

Видове кранове за радиатори

Първата точка от списъка показва много добре как монтажът на кранове е свързан с енергоснабдяването. Ситуацията, когато системата за централно топлоснабдяване е включена в топлия период, не е рядкост. Навън все още е доста топло, но радиаторите вече са горещи, вътре става задушно. При наличие на кран проблемът се решава с едно завъртане. А когато на входа или в цялата къща има измервателно устройство за топлинна енергия, с това движение прекратявате „изтичането“ на паричните си средства.

Същото се случва и в частните домове, оборудвани с локални източници на топлина. Крановете позволяват да изключите част от радиаторите в стаите или временно използващите се технически помещения, например в гаража. Не по-малко важно за икономията е периодичната промивка на отоплителните уреди. Какво се случва иначе: замърсеният отвътре радиатор отдава по-малко топлина в стаята, което значи, че в обратния тръбопровод се пренася топлина с по-висока температура. Тази топлина отоплява жилището на съседите Ви, а във Вашия дом не е достатъчно топло. Когато говорим за частен дом, водата се връща обратно в котела и няма никакви загуби. Но в помещенията става по-студено и за да се получи необходимото количество топло, трябва да вдигнете температурата на системата си за отопление, като увеличите разхода на гориво. Процесът на замърсяване е коварен, защото отнема известно време и започва да се забелязва само когато се увеличи разходът за отопление на сградата.

Използването на ръчни регулиращи вентили или автоматични клапани с термоглави Ви дава възможност да спестите топлина по време на отоплителния период чрез поддържане на необходимата температура на въздух в помещенията. Ръчните вентили за радиатори позволяват да регулирате разхода на топлина при настройването на системата, за да не излиза извън предвидения разход. Клапаните с термоглави управляват потока на течността в автоматичен режим, като намаляват или увеличават обема на потока в зависимост от температурата на въздуха в стаята.

Видове кранове за отоплителни уреди

В момента съществуват следните видове кранове за радиатори:

  • Сферични с пълен отвор прави и ъглови от месинг;
  • Сферични с пълен отвор от полипропилен;
  • Регулиращи вентили;
  • Термостатични клапани с ръчно и автоматично управление с термоглава.

Принцип на работа на спирателните и регулиращите арматури за радиатори за отоплениеНай-разпространеният вид от спирателните устройства са сферичните кранове, направени от месинг или полипропилен. Основният елемент в тях е стоманената сфера с извадка от съответния диаметър за преминаването на водата. Тя е прикрепена към дръжка, с въртенето на която се осъществява прекъсването на преноса на топлина. При отворено положение на крана извадката в сферата се съвместява с вътрешния проход на изделието, в затворено – се обръщана 90 градуса спрямо него. Посоката на поток при това не се променя.

За справка. Някои известни производители предлагат спирателна арматура, в която е монтиран изпускателен кран за изпразване на радиатора или на част от тръбопровода.

Ръчният вентил на радиатора представлява конструкция, където течността променя посоката си на поток два пъти, като преминава през работното сечение на седлото. За да се намали количеството преминаваща топлина, това сечение се затваря частично с конус или шайба с гумено уплътнение (в старите вентили), прикрепено към дръжката.

Подобна конструкция има и термостатичният клапан, само че дръжката с конуса не се върти по резбата, а просто се натиска. Натиска се термоглава или пластмасова дръжка за ръчно управление.

Всички изброени устройства са ъглови. Ъгловият кран за радиатори опростява страничното присъединяване на отоплителния уред към централната система за отопление, която минава над или под него. Принципът му на работа е аналогичен с този на правите кранове.

Монтаж на кранове за отоплителни радиатори

Преди да Ви дадем препоръки какви кранове да монтирате на радиаторите си, ще Ви представим 3 вида отоплителните уреди:

  • В система за централно отопление;
  • В части домове с локално отопление;
  • В жилищни сгради, оборудвани с индивидуални котелни.

За начало ще отбележим, че всеки вентил или кран за отоплителен радиатор може само да намали или спре потока през сечението на тръбата, а не да го увеличи. Съответно регулирането с помощта на което и да е средство се изразява в намаляване количеството топлинна енергия, насочена към радиатора. Ако количеството топлина по принцип е малко, не можем да говорим за регулиране, само за спиране на потока.

Монтаж на кранове за радиаториПри централното отопление на сградите качеството на топлината не е най-доброто. Затова тук се препоръчва да поставите добри кранове от месинг. Няма смисъл да се монтират вентили и клапани с термоглави, защото само след 1-2 години работната им част може да се замърси и управлението на топлоносителя ще стане невъзможно.

В централните мрежи често се появява спад в налягането и хидроудари при старта на сезона. Използваният в този случай сферичен кран трябва да е предназначен за налягане не по-ниско от 16 Бара. По материал трябва да избирате кран от най-добро качество, тъй като в топлото време на годината е прието системата да се изпразва, заради което се усилва корозията на метала.

За частните домове, където има възможност за енергоспестяване, клапаните с термоглави са най-добрият вариант. Те се монтират на снабдяващия тръбопровод, а на обратния се монтира обикновен сферичен кран. Можете да използвате и полипропиленови изделия, но те често не се връзват с интериора и трябва да ги криете под декоративни кранове.

В една стая не трябва да се монтира термостат на всеки радиатор. Правилото е такова: клапани се поставят на един или няколко отоплителни уреда, чието общо топлоотдаване е 50% от общото. Останалите радиатори се оборудват с вентили на снабдяващия и със сферични кранове на обратния тръбопровод.

Какви кранове на радиаторите е най-добре да се монтират в жилищни сгради с индивидуални котелни, се определя само от проектните документи. По принцип този вид топлоснабдяване се използва в новите сгради или след реконструкция на цялата отоплителна схема. В нея трябва да са предвидени всички необходими кранове. Вие можете само да си позволите да поставите на тръбите качествени месингови кранове.

За да се облекчите за в бъдеще при демонтаж и премахване на радиаторите, при монтажа за спирателната арматура трябва да използване едно познато съединение – американска връзка. На пазара са се появили много кранове, с които тя върви в комплект. И последно: за да е по-удобно изпразването на радиатора, на обратния ход на радиатора се препоръчва да монтирате кран с вграден изпускателен механизъм.

Заключение

По принцип монтажът на кран на радиатор не е труден, но за да не правите това всяка година, а и по това време на годината, трябва първо да изберете най-подходящия кран спрямо условията на експлоатация. Когато избирате, не забравяйте да сверите работното налягане на крановете и вентилите с параметрите на Вашата система за отопление. Изберете кранове за радиатори на супер изгодни цени в нашия онлайн магазин ТУК!