Отоплението на дома - в града или къщата на село, вилата или офиса е един от важните въпроси, за които да помислите при ремонт на дома, на стари къщи или при строежа или обзавеждането на нови жилища. От ефективността на отоплителната система зависи комфортът, уютът и дори здравето на всички вкъщи. Затова е толкова важно да изберете правилно всички елементи на системата, основните от които са радиаторите.

В отоплителните системи най-често се монтират стоманени или алуминиеви радиатори, така че ние ще разгледаме разликите между тях в конструкцията им, предимствата и недостатъците им, а също така ще разгледаме възможностите им в различните отоплителни системи и предимствата на различните модели при инсталацията им в апартаменти, къщи или други приложения..

Конструкция на алуминиевите радиаториПредимства и недостатъци на алуминиевите радиатори за отопление на дома или вилата.

Конструктивно всички алуминиеви радиатори се състоят от отделни секции(глидери или ребра), направени от чист алуминий или различни видове сплави на алуминий с други метали. При правенето им се използват няколко метода. Секциите могат да бъдат:

  • Лети – при този метод на производство глидерите на алуминиевите радиатори се отливат цели;
  • Екструдирани – методът на екструдиране се прилага основно при алуминиевите радиатори с нестандартна и голяма дължина. В този случай се оформят няколко части на секциите, които след това се свързват със специални уплътнения и лепило или заваряване;
  • Хибридни – при този метод се отливат наведнъж 2-3 секции, които след това се съединяват с колекторни блокове чрез електрохимическо заваряване.

Летите секции са по-устойчиви към счупване и спукване, но тъй като се произвеждат по-трудно, и цената им е по-висока. Затова и приложението им е ограничено в най-масовите производства и стандартни размери на алуминиеви радиатори. В европейските страни все пак се предпочитат лятите алуминиеви глидери. Благодарение на секционната конструкция може да се сглобяват и отоплителни радиатори с толкова на брой ребра, за да се достигне необходимата отоплителна мощност според помещението и неговите особености. Алуминиевите ребра се произвеждат по определени стандарти, което ги прави изключително съвместими и заменими при сглобяването им в цели радиатори. Дори при повреда на някое алуминиево ребро, то може да бъде подменено (дори с друг модел), радиатора може да се удължи или намали с различен брой ребра.

 

 

Конструкция на стоманените радиатори

Стоманените радиатори в отоплителните системи са основно панелни или тръбни конструкции.

Стоманени панелни радиаториСтоманените радиатори са тръбни и панелни и имат плюсове и минуси.

Това са добре познатите ни на всички правоъгълни панелни отоплителни тела с различни размери, по съвременната и модерна "версия" на старите чугунени радиатори, масово използвана в много жилища с централно отопление. Стоманените панелни радиатори имат проста и здрава конструкция от различен брой стоманени водосъдържащи панели и топлоотдаващи елементи (конвектори).

  • Стоманените панели могат да бъдат един, два или три на брой, които са свързани помежду си. Те имат характерна форма, като в панела има вътрешни канали, по които протича топлоносителя. Те се загряват и излъчват топлина.;
  • От вътрешната част на панелите се намират П-опразни ребра от тънка студено валцована стомана, заварени за панелите. Това са така наречените конвектори. Тяхната роля е да усилват топлоотдаването и да създават по-интензивна конвекция на въздуха в помещението;
  • Конструкцията може да съдържа до три панела и три конвекторни тела, защитени с общ кожух. Обикновено в горната част на радиатора се разполага декоративна предпазна решетка, както и декоративни странични панели.

Стоманени тръбни радиатори

Радиаторите от този тип представляват няколко отделни тръби, съединени с колектори. Тръбите могат да са вертикално или хоризонтално разположени.

Плюсове и минуси на алуминиевите радиатори

Радиаторите от алуминий се различават от изделията от други материали по:

  • Високия им коефициент на топлоотдаване;
  • Ниското им тегло и малките им размери (което опростява съществено доставянето и монтажа им);
  • Възможността за сглабяне и разглабяне, подмяна и допълване на алуминиевите глидери;
  • Устойчивостта на корозия.
  • Способността им да издържат високи температури на пренасящата топлината течност;
  • Оптималното им съотношение на цена и топлинна мощност;
  • Устойчивото им външно прахово покритие;
  • Бързата им реакция към повишаване температурата на топлоносителя;
  • Конвекционния им начин на отопляване, който не позволява да се натрупва прах между секциите.
  • Естетичен външен вид;
  • Разнообразие от модели и дизайнерски решения;
  • Възможност за различни начини на свързване.

Въпреки многото плюсове, алуминиевите радиатори имат и минуси:

  • По-високи изисквания към качеството на топлоносителя. При използването на нискокачествен или неправилно подготвен топлоносител в радиаторите започва електрохимична корозия, която с течение на времето може да разруши структурата на радиатора.
  • Екструдираните радиатори не понасят хидравлични удари. При подготвянето към отоплителния сезон често се провежда изпитване на налягането в отоплителната система. Тогава, както и при определени условия по време на експлоатация може да се получи явлението хидравличен удар. То е опасно за редица компоненти в системата, особено за алуминиевите глидери направени чрез екструдиране – могат да доведат до разединяване на отделните компоненти.
  • Податливост към корозия на съединителните елементи. Ако тези елементи са направени от мед или стомана, а радиаторът е направен от алуминий, се създават прекрасни условия за протичане на електрохимична корозия. За да се предотврати това неприятно явление, вместо медни и стоманени съединителни елементи се препоръчва да се използват никелирани, хромирани или покрити с кадмий.
  • По-висока цена на алуминиевите радиатори спрямо стоманените панелни радиатори.

Плюсове и минуси на стоманените модели

Предимствата на стоманените панелни радиатори са:

  • Кои радиатори топлят повече - алуминиевите или стоманените?Относително високо топлоотдаване;
  • Големият избор от типове размери и възможността за монтаж със собствени ръце;
  • Проста и здрава конструкция, която осигурява дълъг работен ресурс;
  • По-висока устойчивост към хидравлични удари;
  • Изключтелна здравина и устойчивост на механични въздействия;
  • Оптимално съотношение цена/качество/отоплителна мощност при панелните радиатори;
  • Красив дизайн, особено при тръбните радиатори.

Недостатъците на стоманените радиатори са:

  • Уязвимост от корозия. При неправилно обезвъздушаване или при липса на вода в системата за дълъг период от време протича корозия на метала отвътре;
  • Възможни дефекти и слабости в конструкцията в зоните на заварките;
  • Стоманените радиатори са тежки и другни за транспорт и монтаж;
  • По-голямо водно съдържание и относително по-ниско топлоотдаване спрямо алуминиевите радиатори.
  • При стоманените панелни радиатори не може да се използва еднотръбния начин на свързване.

Особености на свързване на радиаторите

Има различни начини за свързване към отоплителната система:

  • Диагонално. Входът и изходът са разположени по диагонал, топлата вода влиза отгоре, студената отдолу. Това е най-ефективния начин на свързване, от който може да се извлече максимално добра отоплителна мощност от радиатора ;
  • Странично. По правило подаващата тръба минава отгоре, а изходната се свързва отдолу от едната страна. При този тип свързване ефективността на радиатора може да се редуцира, като за да се избегне това се използват различни допълнителни аксесоари. Възможностите на този тип свързване са ограничени за някои модели стоманени радиатори.
  • Долно. Подаващата и изходната тръба са разположени отдолу от различни страни. И в този случай има редица ограничения при монтажа, както и несъвместимост с някои панелни радиатори. Друг минус на това свързване е намалената ефективност на радиатора, за избягването на което споменахме по-горе:
  • Еднотръбно. Входящата и изходяща вода влизат и излизат през един специализиран кран, който се свързва с един единствен извод на радиатора. Този метод е неприложим при почти всички панелни радиатори, тъй като изисква и специализирани кранове и аксесоари.

Свързване и монтаж на алуминиеви радиатори:

Най-ефективно е диагоналното свързване, при което топлинната загуба е само 2%. При долното свързване стойността на загубите достига 15%, но пък можете да скриете всички тръби под пода. Съединителните елементи, които се използват при монтажа на алуминиевите радиатори, трябва да са устойчиви на корозия - използвайте специализирани аксесоари за монтаж и комплектовка на алуминиеви радиатори. При свързването трябва да се монтират ръчни или автоматични обезвъздушители, които осигуряват източването на въздуха, попаднал случайно в системата. Изпускащите им глави трябва да гледат нагоре. Всички елементи за монтажа и свързването на алуминиевите радиатори представляват допълнителен аксесоар към тях. 

Особености на монтажа на радиаторите от стомана

При монтирането на стоманени радиатори се използват повечето от изброените горе начини за свързване, които се използват и при монтажа на алуминиевите глидери. Трябва да се реши по кой начин ще се направи свързването им, преди да закупите радиаторите.

ДК Лукс предлага дизайнерски алуминиеви радиатори на топ цени и в различни цветове.При монтажа на панелите трябва да се спазва хоризонталността, за да не се допуска застояване на топлоносителя в отделните части. Също така трябва да се изберат правилно местата и видът на закрепването на радиаторите. Всичко това ще осигури надеждна работа на цялата отоплителна система.

Независимо дали са алуминиеви или стоманени радиатори, за да бъдат ефективни и да намалите топлинните загуби трябва да се спазват общите правила за  монтаж - отстоянието от пода и от стената, обезвъздушаването на отоплителните тела и подходящото свързване със системата.

Алуминиеви или стоманени радиатори според отоплителната система и типа жилище?

В съвременните отоплителни системи все повече се предпочитат алуминиевите радиатори заради изброените по-горе предимства. Особено подходящо е използването им в комбинация с газови котли, пелетни съоръжения и термопомпени системи - там където се цели висока ефективност и икономичност. Изграждането на системата за отопление с алуминиеви радиатори обаче изисква значително повече средства, които не винаги са оправдани икономически. Например в жилища и помещения, които се използват рядко (вилата която посещавате за кратки периоди, къщи, механи, стопански помещения и други в които не се живее постоянно) поставянето на алуминиеви радиатори може да струва много по-скъпо отколкото евентуалната икономия на енергия. Ако отоплителната система на жилището използва централно отопление, котел или печка на дърва и въглища, по-изгодно е поставянето на стоманени панелни радиатори. И в крайна сметка остава да съобразите още един фактор - външният вид на отоплителните тела. Алуминиевите радиатори предлагат дизайнерски модели с атрактивен и оригинален стил, който стоманените не може да постигнат.

Разгледайте нашите предложения алуминиеви радиатори ТУК и за стоманени панелни радиатори ТУК. Уникалното при нас е, че можете да намерите радиатори за дома си не само в бяло, предлагаме и други цветове, а освен това предлагаме и дизайнерски радиатори, които изумяват и със стил, и с функционалност, и с качество!