Дизайнерските радиатори придават уникалност на и стил на интериора в дома.Първият воден радиатор за отопление, след много неудачни опити, е изобретен от полския инженер Франц Карлович Сан Гали през 1857 година. Откритието му бързо се разлетяло по света и станало популярно на територията на Европа и САЩ. Той нарекъл произведението си Heizkörper (гореща кутия). За 160 години от съществуването си радиаторът постоянно се усъвършенствал, придобивал различни форми и размери (както на външност, така и на топлоносителя), променял материала, от който е произвеждан (чугун, стомана, алуминий, мед и т.н.), сдобивал се с допълнителни приспособления (конвекция, елементи за управление, електрически компоненти). Единственото, в което не се случвали кардинални промени на отоплителните уреди, бил външният им вид.

При вида на повечето отоплителни радиатори днес, независимо от какъв материал са и какъв е принципът им на действие, все още възникват асоциации с името „гореща кутия“. Белият цвят и правоъгълната форма на радиатора отдавна не се вписват в интериорните решения, еволюирали през годините. През втората половина на XX век хората са се борили с примитивния вид на отоплителните уреди, като са ги монтирали в специални ниши, затваряли са ги в декоративни панели, криели са ги зад щори и пердета или зад големи предмети. В резултат на това са намалявали топлинната мощност и енергийната ефективност на радиаторите. Решение на проблема с хармоничността на отоплителните радиатори и стила на помещенията станало не маскирането на тяхното еднообразие, а придаването на абсолютно нови форми и кардинални промени във външността на радиаторите, без да се губи тяхната ефективност. В резултат на това са се появили съвършено уникални дизайнерски радиатори.

Арт радиаторите са съвсем ново, уникално отоплително оборудване. Такова, което не само че няма да искате да криете, а ще го демонстрирате с удоволствие на гостите си като скъпа картина или скулптура. Дизайнерските радиатори, без да преувеличаваме, можем да ги наречем произведения на изкуството, защото те са въплътили в себе си най-различни творчески идеи на известни архитекти и дизайнери от цял свят. Широкият избор от дизайн на радиаторите поразява не само с формите (панелни, тръбни, вертикални и т.н.), а и с материалите, от които се правят (неръждаема стомана, чугун, месинг, алуминий, камък, дърво и т.н.). Благодарение на това дори и най-претенциозният и взискателен потребител може да си избере декоративен радиатор. А освен това очарова и цветовата гама на радиатори с гланцови, матови и дори огледални и преливащи се (хамелеонови) цветове.

Предимства на дизайнерските радиатори:

  • Сред дизайнерските отоплителни радиатори има голямо разнообразие от форми, размери, видове.Функционалност. Безспорно, първото и най-важното предимство на всеки дизайнерски радиатор е качеството на работата му. Въпреки прекрасния външен вид на всеки индивидуален радиатор, не бива да забравяме за основното му предназначение – да затопля помещението. С тази задача дизайнерските радиатори се справят дори по-успешно от много от предшествениците си, тъй като функционалността е първата задача, която стои пред производителите. А екстравагантната външност е „приятен бонус“ към качественото отопление.
  • Възможност да се почувствате като дизайнер. За всяко хармонично дизайнерско решение в архитектурата и интериора е необходим висококвалифициран специалист в областта. Всеки дизайнерски радиатор е изпълнен във вида на завършен дизайнерски проект, което позволява на всеки собственик на жилище да се довери на собствения си вкус и да направи ненадминато топло „ъгълче“ в стаята.
  • Разнообразие. Неоспорим плюс на дизайнерските радиатори е безкрайното им многообразие. На хората, които харесват правите и строги форми, ще им се понравят панелните дизайнерски радиатори, изпълнени в различни размери и цветови гами. За любителите на архитектурните решения ще са подходящи тръбните радиатори, изпълнени във формата на колона например. Хората, които искат да направят така, че помещението визуално да изглежда по-високо, могат да изберат вертикални дизайнерски радиатори, монтирани до прозореца, леглото или друг голям предмет. Ценителите на старото и класическото ще харесат чугунените дизайнерски радиатори, изпълнени в ретро стил, с различни орнаменти и акценти. Любителите на природните материали ще се влюбят в дизайнерските радиатори от естествен камък, а също и във вградените конвектори с декоративна решетка от естествено дърво или камък. На онези, на които изкуството им е чуждо, или на онези, които предпочитат хаотичните плавни форми вместо строгите геометрични, ще им се понравят декоративните арт радиатори. Тези радиатори могат да бъдат направени като абстрактни фигури, латински букви, огън от камина и много други. За тези, които искат да внесат в интериора на дома си необикновен акцент, са много подходящи дизайнерските радиатори с функционалност на други предмети. Можете да видите радиатор-закачалка, която ще изсуши бързо връхните дрехи, ако Ви е навалял дъждът или снегът. Радиатор-пейка, който можете да поставите в зимната си градина, пред банята или около басейна. Радиаторът-огледало ще стане перфектно топло отражение в банята, спалнята или коридора.
  • Универсалност в използването. Благодарение на разнообразието им дизайнерските радиатори и дизайнерските лири могат да намерят място във всяко помещение. За спалните биха били подходящи вертикалните или панелните радиатори, монтирани до леглото или отстрани на прозорците. За детските стаи интересно решение би бил арт радиатор във формата на петно или друга „лежерна“ форма. Тръбните радиатори биха били подходящи за монтаж около стълби, барове и други подобни. За каменна зала или личен кабинет идеално решение би бил чугунен ретро радиатор. За банята добро решение ще е радиатор-огледало или дизайнерска лира за баня.
  • Лесен монтаж. При монтирането на различните радиатори за отопление често се появява проблем заради нестандартния размер или при свързването на уреда. При монтажа на дизайнерските радиатори можете да избирате и размера, и начина на свързване. Освен това дизайнерските радиатори се монтират лесно, без да се използват някакви специални инструменти.

Недостатъци на дизайнерските радиатори

От недостатъците на дизайнерските радиатори можем да наблегнем само на един – цената е по-висока, в сравнение с тази на обикновените. Но в сравнение с качеството и външния вид, можем да разберем, че по отношение на цена/качество дизайнерските радиатори имат превъзходство.

Всичко за дизайнерските радиатори

Дизайнерските радиатори могат да паснат с лекота на интериора на помещенията. Това е универсален вид радиатори за отопление, които се търсят наистина много. Основните им особености са дизайнът им, елегантният им външен вид и добрите им технически характеристики. Дизайнерският радиатор може да удовлетвори желанията и на най-взискателните клиенти, без да развалят общия вид на помещението и да го отопляват качествено.

Видовете стил

Перфектно решение за всеки интериор са дизайнерските радиатори.Декоративните радиатори могат да се правят както в класически английски стил, така и в по-съвременен. Те могат да са в различни цветове, да са и с уникален дизайн. Ще отбележим, че този вид радиатори могат да се използват за отопляване не само на частни домове, но и на обществени многоетажни здания. Дизайнерският радиатор ще бъде един оптимален вариант за използване в зимна градина, театри, галерии и други подобни заведения. Ефектният и естетичен външен вид на тези помещения ще бъде допълнен с дизайнерски радиатор.

Освен това, що се отнася до самия дизайн на декоративните радиатори, то те могат да бъдат направени във формата на шкаф, рафт, на някакъв геометричен елемент или фигура. За увеличаване естетиката и красотата на помещението това би бил един огромен плюс.

По принцип при смяна на стационарната отоплителна техника в частното жилище е прието да се използват чугунени, алуминиеви, стоманени или биметални радиатори. Но далеч не във всички случаи тези радиатори за отопление биха могли да се впишат в съвременния интериор на стаите, без да развалят стила и без да заемат много място от свободното пространство.

Точно затова външният вид на радиаторите заслужава особено внимание. Днес е много популярна отоплителната техника, чийто дизайн заслужава специални похвали, тъй като може да се впише ефективно в интериора на всяко помещение. Ако при класическия радиатор трябва да се декорира, да се крие с различни приспособления и хитринки, то с дизайнерския радиатор нещата са много по-прости.

Популярни видове дизайнерски отоплителни радиатори

В последно време са много популярни радиаторите във формата на хоризонтална стълба - това са така наречените лири за баня, чието приложение отдавна излиза от пределите на санитарния възел. Тези радиатори са много практични за използване, тъй като могат да служат не само като уред за затопляне, но и да изпълняват ролята на сушилник за дрехи, кърпи, бельо. Освен това този вид уреди могат съвсем добре да затоплят дори помещения с голяма площ. Много търсени в момента са дизайнерските лири и радиатори.

Защо да си купите дизайнерски радиатор?

Дизайнерските радиатори са един от най-загадъчните и видове отоплителни уреди. Неслучайно още преди 100 години в именията са се монтирали радиатори, декорирани със скъпоценни камъни и други изящни материали. Това са били не просто най-скъпите, но и най-красивите отоплителни уреди.

Декоративните радиатори могат да бъдат декоративния акцент, който да насочва вниманието на околните към определена част от дома или от кабинета. Те не само имат изящен дизайн, нестандартна и оригинална архитектура, но са и с дълъг срок на експлоатация. По принцип гаранционният срок на класическите дизайнерски радиатори е от 5 до 10 и повече години.

За да създадете уют в помещението, без да развалите интериора и създавайки допълнителен визуален комфорт, най-добрият вариант е да си купите дизайнерски радиатор. Разгледайте нашите уникални предложения за дизайнерски радиатори и изберете по Ваш вкус акцента в дома си – ТУК!