Ефективност, предимства и недостатъци на подовото отопление и вредно ли е то за здравето?

Климатът по нашите ширини не позволява да осигурим в дома си уют и комфорт в студения период на годината без източник на топлина. За съжаление, невинаги използваната от нас отоплителна система затопля достатъчно целите помещения. Затова с настъпването на студените дни започваме да се чувстваме некомфортно заради проникващия в дома ни студ.

Подовото отопление е добра алтернатива на обикновеното отопление с радиатори, като по-високата температура е долу, а по-ниска става горе - комфортна и приятна.

Един от перспективните варианти на отоплителна система за къща и апартамент е водното подово отопление.

Особености на подовото отопление

Системата за водното подово отопление е едно сравнително ново решение в сферата на системите за вградено отопление. Особеността е в това, че топлоносител в този случай е подгряваната циркулираща по положените в пода тръби вода, която отдава топлина, излъчвана през декоративното подово покритие в помещението.

При това ефективността на подовото отопление е висока, този вид отопление е изключително икономично, като позволява да намалите разходите за затопляне на дома си до комфортна температура с 20-30, дори и с 50%. Цялата работа е в температурата на циркулиращата течност, която по принцип не превишава 50°С, а често са достатъчни и 40°С.

Защо? Много е просто. Подът в помещението в случая с подовото отопление представлява солидна конвективна повърхност, излъчваща топлина. При това подовото покритие остава приятно и комфортно, без да представлява опасност от получаване на изгаряне, а въздухът в помещението се затопля равномерно по цялата му площ.

За разлика от радиаторите за отопление, подовото отопление отоплява въздуха веднага до комфортна температура в долната част (22-24°С), докато на нивото на главите ни температурата вече е малко по-ниска (18-20°С), а под тавана не се образува зона на прегряване, не се губи топлина. Това свойство влиза в списъка от предимства на подовото водно отопление, тъй като се осигурява оптимално „здраво“ затопляне, което е комфортно и здравословно.

Плюсове и минуси на подовото отопление

Както и всеки друг вид отопление, водното подово отопление си има предимства и недостатъци. И това трябва да се взема предвид при взимането на решение да се монтира точно този тип отоплителна система.

Подовото отопление е безопасно, икономично, комфортно решение за затопляне на дома.Към безспорните плюсове на подовото отопление можем да отнесем следните:

 1. Икономичност – в сравнение с отоплението с радиатори от 20-30% до 60%. При затопляне до невисоки (30-50°С) температури на водата с помощта на газ в автономните системи, особено при големи отопляеми площи, подовото отопление печени даже и пред електрическото по загуби (до 5-7 пъти по-икономично е).
 2. Безопасност – тръбите с топлоносителя, първо, не са с висока температура (не са горещи), второ, са скрити. Това изключва риска от травмиране и изгаряне.
 3. Комфорт – осигурява се заради равномерното затопляне на въздуха и приятните усещания при ходене по пода на босо.
 4. Естетичност – вградената система решава проблема със скриването или маскирането на неестетичните радиатори, отваря широки хоризонти за реализиране на дизайнерски идеи по промяна или планиране на интериора.
 5. Плавно и меко затопляне – безопасно е за капризните подови покрития, защото затопля постепенно и до невисоки температури, не може да се получи топлинен шок (в случай че има терморегулатор и температурата на топлоносителя може да се контролира).
 6. Без генериране на вредно електромагнитно поле и без пренасищане на въздуха с положителни йони.
 7. Подовото отопление не изсушава въздуха в стаята.

Преди да се проектира и монтира подовото отопление, вземайки се предвид нискотемпературния му режим, трябва да се погрижите загубите на топлина в помещението да не превишават 100 Вт/м². За тази цел може да се наложи да отоплявате стените или да предвидите допълнителни радиатори. Това ще помогне да постигнете комфортните условия, които искате, и да повишите ефективността на отоплението.

Минусите на подовото отопление са, че монтажът е труден и първоначалните разходи са големи.Изброявайки предимствата на подовото отопление, трябва да анализираме и недостатъците му:

 1. Труден монтаж – за да се положи подовото отопление, трябва да се направи основен ремонт с изравняване и прецизно подготвяне на подпаркетното подово покритие. Системата се състои от няколко слоя различни материали, включително хидроизолация, циментено-бетонова замазка и декоративно подово покритие.
 2. Големи първоначални вложения за монтаж на подовото отопление – около 5 пъти по-големи, отколкото е при електричеството или традиционните радиатори. Но при активна експлоатация подовото отопление демонстрира висока икономичност и се „отплаща“.
 3. Не може да се сложи подово отопление например на стълби и в малки коридори. Там ще трябва да се поставят допълнителни отоплителни уреди, например радиатори.
 4. Може да възникне теч, който може да се поправи трудно – за да се търси повредата и да се ремонтира тръбопровода, подовото отопление трябва да се демонтира и да се премахне замаската.

Като вземем предвид риска от поява на теч и съответно възможните вреди, които може да нанесе на съседите това, не се препоръчва подово отопление в блокове. Освен това при свързване на контурите на подовото отопление към централната отоплителна система рискът налягането в системата в целия дом да падне и ефективността да се понижи ефективността на затоплянето е голям.

Влиянието на подовото отопление върху здравето

Дали е достатъчно да проучим информацията с търсене „подово отопление – предимства и недостатъци“, за да вземем окончателно решение, особено ако в дома ни живеят хора с отслабено здраве? От една страна, ако не са Ви проблем трудностите, а плюсовете надделяват, е добре да премислите още веднъж.

Работата е там, че най-основната особеност и достойнство на този тип отопление, а именно това, че постоянно високата температура на пода помага „да държим краката си на топло“ винаги, може да има и обратна страна на медала.

А по-точно, да окаже негативно въздействие на съдовата система на краката, защото кръвта постоянно прелива към „топлите“ крака, като така натоварва непрестанно вените и ги разширява. Следователно се препоръчва да се монтира подово отопление в помещения с периодично и кратко престояване на хората там или да се ограничи времето за ходене по пода или пребиваването върху него.

Подовото отопление е полезно, защото не изссушава въздуха, но може да навреди на съдовете на краката, тъй като ги ръжи постоянно топли при непрестанно ходене по затопления под.

На въпроса „Вредно ли е подовото отопление за общото физическо състояние“ също няма как да отговорим еднозначно. Въздухът в помещението не е изсушен, не се местят неправилно въздушните слоеве, но при подовото отопление е затруднена естествената вентилация в помещението. За да се избегне сгъстяването на въздуха, е хубаво да се проветрява често и да си осигурите изкуствена вентилация.

Заключение

Водното подово отопление е ефективна алтернатива на отоплението с радиатори и е добър вариант за първите етажи на блоковете и за частните домове. Но преди да вземете оптимално решение дали да си сложите подово отопление, трябва да претеглите много добре всички „за“ и „против“.