Преди да си купите аксесоари за тръбопровода в дома си, е добре да се запознаете с някои съвети от специалистите:

  1. За стиковането на полимерни тръби се използват компресионни фитинги: муфти, тройници, преходници.
  2. Ако ще монтирате нипели на полимерни тръби, трябва да има лесен достъп до тях, за да се отстраняват бързо течовете.
  3. Нипелите за полимерни тръби трябва да се избират така, че да се поставят на тръбите по-трудно, за да се предотврати теч в системата.
  4. Ако не можете да избегнете монтирането на нипели на пластмасовите тръби, за да е по-сигурно, най-добре използвайте „Американци“ нипели.
  5. Метало-полимерните тръби най-добре свързвайте с метални или пуш фитинги и армирани комбинирани резбови затягащи детайли.
  6. Продават се метало-полимерни тръби, чийто монтаж се осъществява чрез заваряване. Това подобрява надеждността на съединението и увеличава съпротивлението на системата към налягането.
  7. Металните тръби се свързват с метални нипели, направени от същия вид метал. Но има и изключения. Например месинговите фитинги могат да се използват за стоманени или чугунени тръби – те са много здрави и не се деформират и не корозират. За медните тръби трябва да се използват само медни фитинги – елементите се запояват.

Какви фитинги се използват при различните по материал тръги - медни, полипропиленови, стоманени,чугунени и други.

Самоделен фитинг

Съвет: в жилищни блокове не трябва да използвате самоделни фитинги. Възможни са хидравлични удари, които могат да избият от радиатора дори и чугунените тапи.

За частни домове или вили и къщи на село самоделните фитинги са съвсем приемливо решение. Самоделният примитивен фитинг представлява отрязък от обикновена полипропиленова тръба, на която с плашка е направена резба.

Това позволява фитингът да се монтира без поялник, като обикновен месингов нипел. Тестовете на такива системи под налягане са доказали, че могат спокойно да издържат налягане от 16 АТМ. Но не натоварвайте системата с налягане над 4 АТМ, което си е съвсем приемливо за вила или частен дом.

Свързване на полиетиленови тръби

Качественото свързване на тръбите от полиетилен се прави по два начина:

  • Разглобяемо – при това свързването става чрез затягане на тръбите с компресионни фитинги или със стоманени фланцове. За да се направи правилно, има специална инструкция.
  • Неразглобяемо – прави се чрез заваряване на свръзката или чрез муфова заварка. За да се свържат детайлите с тръбите, се използват заварени фитинги, които се наричат сегменти, състоят се от отделни секции полиетиленови тръби. Заварените фитинги се използват за свързване на тръби в местата, където се разклоняват. Тръбите със сегментни фитинги се използват за транспортиране на вода и други течности, а също и на газообразни състави.

Технологията „Електролиза“, при която се използват електрофузионни фитинги, е най-разпространеният начин за сстиковане на полиетиленови тръби. Електрофузионните муфи са устойчиви на корозия, с дълъг срок на служба са.

Свързване на чугунени и полипропиленови тръби

Полипропиленовите тръби са отлична замяна на чугунените и стоманените тръби при снабдяването с гореща и студена вода и при отоплителните системи.

Свързването на PP тръби става по следните начини:

  • С използване на компресионни фитинги, които позволяват полипропиленовите тръби да се свържат без заваряване. Монтажът се прави с помощта на стягащ и гумен уплътняващ пръстен, което създава висока херметичност на съединяването на всички възли.
  • Дифузно заваряване. Това се прави в разширението на тръбата или в краищата, което е по-ефективно.

Чугунените аксесоари се правят чрез леене и се използва за свързване на водо- и газопроводни системи. Чугунени възли се използват при монтаж на отоплителни системи, битова техника. Чугунените елементи се свързват чрез разширения или без разширения.

Как се свързват труги с чугунени и стоманени фитинги?

Организацията на водопровода в частен дом започва с избора на качествени водопроводни тръби и се избират фитинги за вътрешния водопровод. След това с тях тръбите се слепват, заваряват, монтират, за да се осигури качествено водоснабдяване. Материалите за изграждането на водопроводна система трябва да се избират така, че да се справите с монтажа без проблем.