Предимства и недостатъци, изкуствени и натурални материали

Мраморните мивки имат предимства и недостатъци, има особености, които трябва да се имат предвид при покупката, има няколко технологии на производство. Запознайте се с информацията предварително, за да направите правилния избор.

Още от антични времена за производството на вани и купели са използвали благороден мрамор. Тази планинска порода и до днес се използва широко при оформянето на изискани и луксозни интериори. Тя притежава необикновени декоративни възможности, които превръщат каменните изделия в истински украшения, при това много здрави и функционални. Днес много фирми използват естествен камък за производството на елементи от мебелите и елитното санитарно обзавеждане. Особено много се търсят и използват плотовете и мраморните умивалници за кухня.

Плюсове и минуси при кухненските мивки от естествен мрамор.

По популярност изделията от камък са на второ място след неръждаемата стомана, но това е свързано с високата им цена. Ако говорим за мрамора, то той изглежда невероятно в интериора, като радва окото с разнообразни оттенъци, красиви ивици и цветни пръски. Разбира се, този материал е по-скъп от стоманата, но и изглежда доста по-солидно.

Особености на естествения мрамор

Мраморните кухненски мивки изглеждат много представително, правят невероятно впечатление на гостите и при всичко това са много функционални. Но варовикът в чистия му вид е доста капризен: иска специални грижи и внимание, което не винаги може да се осигури на санитарното оборудване. Така че, преди да си сложите такава мивка, е добре да претеглите на везните плюсовете и минусите.

Плюсове:

  • Мраморните мивки за кухня са много красиви, но скъпи и трудни за поддръжка.Естественият камък е неповторим и може да е с най-различни оттенъци – белоснежен, сив, светлокафяв, кремаво-розов и дори зелен. Той има потресаващ външен вид, като създава атмосфера на разкош и изисканост във всеки интериор.
  • От него външно лъха прохлада, но на допир е много приятен.
  • Мраморът не се страхува нито от горещото в кухнята, нито от слънчевите лъчи.
  • Голямата дебелина на стените поглъща звука на леещата се вода.
  • Висока ремонтнопригодност – относително мекият мрамор се шлифова лесно при нужда.

Минуси:

  • От другите естествени камъни мраморът се отличава не просто с пореста, а и със слоеста структура. Заради това на повърхността му лесно се образуват трудно почистващи се петна от всякакви течности (ако не ги изтриете веднага).
  • На този материал му трябва особена грижа с използване на специални неагресивни чистещи средства. Мраморът не обича въздействието на киселините – дори оцетът или лимоновият сок не трябва да се използват за почистването му. Затова, ако изливате в мивката остатъци от марината или компот, веднага изплаквайте мивката с чиста вода.
  • Ниска термоустойчивост – в мраморната мивка не трябва да изливате гореща течност или да поставяте горещ съд в нея.
  • Голямата тежест на изделието изисква професионално монтиране и надеждна опора.
  • Естественият мрамор се драска лесно, а при удар може да се образуват ръбове.

При толкова много недостатъци, умножени с немалката стойност на природния камък, е добре да разгледате мивки от изкуствен мрамор.

Правила за чистене

За да изглежда като нова мраморната мивка по-дълго време, трябва само да следвате съветите ни:

  • Чистете само с неутрални средства, с pH </= 7.
  • Системно да я обработвате със специални восъчни покрития, а също и с безопасни водоустойчиви вещества.
  • Не по-рядко от веднъж годишно да викате специалист да шлифова и обнови повърхността на камъка.

Изделия от мраморни чипове

Алтернатива на натуралния мрамор е изкуствения камък, изобретен в края на XX век. Той е много по-евтин, тъй като за направата му се използват отпадъчни материали (каменни чипове) и синтетични свързващи вещества, например акрилни смоли. Понякога в състава се добавят малко оцветители, благодарение на които се получават още по-разнообразни цветове и оттенъци. От размера на мраморния чип (средна или дребна фракция) зависи фактурата на бъдещото изделие и това каква рисунка ще се получи.

По-евтин вариант при мраморните мивки за кухня е изкуственият камък.Здравината и качеството на мивките са пряко свързани с процентното съотношение на компонентите в изкуствения камък. Идеалното количество на каменните чипове и полимерите трябва да е на ниво 80% на 20%. В най-добрия случай съдържанието на мраморни чипове достига до 94-95%. А изкуствените компоненти минимизират недостатъците им, като правят готовата мивка напълно пригодна за ежедневно ползване.

Предимства на изкуствения мрамор:

  • Най-доброто съчетание от привлекателен външен вид и практичност.
  • Възможност за отливане на всякакви форми, размери и оттенъци, дори и за имитация на други камъни.
  • Добро звукопоглъщане.
  • Гладка непореста повърхност, което осигурява максимална хигиеничност на кухненската мивка. Някои производители обработват мивките дори и с антибактериално покритие.
  • Химична и термична устойчивост (до +280 градуса).

Недостатъците са по-малко, няма как обаче да се избегнат напълно.

За изкуствения мрамор недостатъците са:

  • Висока цена, макар и не колкото при естествения мрамор.
  • По-тежък е и проблемите с монтажа и транспортирането са повече.
  • Може да се повреди повърхността с абразивни вещества и метални съдове.

Както и всички останали мебели от санитарното оборудване, кухненската мивка трябва да се чисти всеки ден. Може да се мие с мека кърпа или гъба за чинии с течно средство, без да се използват метални телчета и други абразиви.

Особености при избора

По форма се различават два вида кухненски мивки:

  • Монолитни – сложни конструкции, където мивката е едно цяло с плота. Те се произвеждат само по поръчка, но не са най-практичните мивки. Ако изпуснете нещо в такава мивка и тя се нащърби, ще трябва да се ремонтира, даже да се подмени целият монолит.
  • Врязаната мивка е много по-практична. А ако искате да се съчетае перфектно с основата на плота, можете да си поръчате да Ви ги направи един и същи производител. Така със сигурност ще улучите и цвета, и рисунките.

Мраморната мивка в кухнята може да се съчетае с много стилове, включително класическия, модерния, етно стила.Разнообразието от фактури и цветове прави възможно съчетанието на мрамор с много модерни стилове. Тази мивка ще подхожда отлично за следните типове кухни:

  • Класика – просто е невъзможно да си представим този интериор без мраморна мивка.
  • Етно – но само със скандинавски или средиземноморски „мотиви“.
  • Модерн – съвременен или традиционен, той със сигурност ще „приеме“ използването на красивите изделия от камък.
  • Минимализъм – малко лукс в кухнята няма да попречи, но мивката е най-добре да е с пастелни тонове пръски.
  • Ар-деко – тук винаги ще се намери място за луксозното изделие от мрамор, а рисунките по мивката няма да е зле да повтарят елементите от мебелите.
  • Еклектика – лесно обединява различни стилове и материали.

Но мраморният материал ще е подходящ съвсем не за всеки стил. Например в селския етно-стил не можем да си представим такава луксозна мивка. Хай-тек, лофт и урбан също не са много благосклонни към старииния материал, макар че, ако изберем композиция с интересни цветови ефекти, тя може да се окаже съвсем уместна в съвременния стил.

Преди да си купите мивка, трябва да прецените къде ще се монтира тя, каква е височината на мебелите около нея и на битовата техника също. Това ще Ви помогне да прецените оптималната ширина на мивката и дори с колко корита да е. Голямата мивка от изкуствен мрамор няма да се вмести в малка кухня – тук е най-добре да изберете тясна, но достатъчно дълбока мивка.

Добър вариант е ъгловата конструкция, която ще заеме „мъртвата“ зона в кухнята. Освен това размерът на мивката ще зависи и от това колко съдове миете ежедневно. Ако семейството Ви е от 2-3 човека, нямате нужда от габаритно санитарно оборудване, а ако е от много членове, е най-добре да потърсите мивка с поне две отделни корита.

Трябва да огледате мивката дали няма драскотини и някакви повреди, задължително попитайте за условията за гаранцията и за връщане на артикула. Цветовата гама на мивките при различните производители принципно е представена от 12-30 оттенъка, близки към натуралния. И макар на някои да им се стори, че това е малко, при неръждаемата стомана няма такъв голям избор.