В първата част на този материал Ви въведохме в някои тънкости по монтаж на отоплителна система в апартамент – как да стане качествено отопление, икономично и красиво. Сега ще се спрем на това какви тръби са най-подходящи за отоплителната система.

Избор на типа тръби

Много важен момент при подготовката за работа е да решите с какви тръби ще правите отоплението вкъщи. От това зависят и разходите, и сложността на работата, и надеждността на отоплението, колко дълго време ще Ви служи безпроблемно.

Стоманени тръби

Не можем да кажем нищо лошо за стоманата като материал за отоплителни системи, а в съчетание с хидромагнитна система стоманените тръби са наистина вечни. Освен това тръбите от стомана са по-евтини от останалите. Има само две големи „НО“:

  • Първо, трудно се работи със стомана и може би ще трябва заваряване. Тоест за самостоятелен монтаж на отоплителна система със стоманени тръби трябва да имате съответните умения или да наемете временно специалист. И ще трябва да купувате или да вземете назаем оборудване за стомана – машина за огъване на тръби, машина за резби и т.н.
  • Второ, ако чугунените „грамадани“ се сменят със акуминиеви, трябва и на тръбите за подаване, и на изходните тръби и радиаторите да се постави поне по 10 см пропилен, иначе в проводима среда двата различни метала ще образуват галванична двойка и може да започне корозия.

Пропилен

Полипропиленовите тръби за отоплителни системи (PPR тръби) са основният конкурент на стоманените, като цяло, освен цената, са или на едно ниво, или ги превъзхождат. В жилищните блокове голямо предимство на пропиленовите тръби е, че са „глухи“ – налягането на водата, пускането ѝ и течението и като цяло не се чува по всички етажи.

Стоманени или полипропиленови тръби да изберете за отоплителната система в дома си?

Най-важното предимство на пропилена се отразява при колективно преминаване на такива тръби. Днес повечето апартаменти имат отчитащи устройства за отопление и няма как да се избегне регулярното отчитане. Сумата за отопление се „разхвърля“ на апартаментите спрямо площта им, а замяната на стоманата с пропилен във всяко жилище ще намали изтичането на топлина с 2-4 пъти.

Други пластмасови тръби

Монтажът на отоплителна система с пластмасови тръби от други полимерни материали привлича много с относително ниската си цена. Активно се рекламират тръбите от модифициран полиетилен, специално предназначени за отоплителни системи (PER). За съжаление, те имат недостатъци – температурата на размекване на изходния материал е 65 градуса по Целзий срещу 130 при полипропилена.

Няма как да се елиминират недостатъците, затова PER или ПВХ се препоръчват само в топли райони, при неинтензивно отопляване. Не очаквайте тръбите от пластмаса да Ви служат повече от 10 години, а ако във Вашия район е по-студено, до края на отоплителния сезон може да се появят течове.

Има още два нюанса: ако китайският пропилен не отстъпва по качество на „добрата марка“, то не можем да кажем същото за „алтернативния“ полиетилен. А металните фитинги често протичат на PER тръба – тук виновник е голямата „хлъзгавост“ на полиетилена.

Метално-пластмасови тръби

Метално-пластмасовите отоплителни тръби са малко по-скъпи от пропиленовите и за монтажа им е необходимо доста скъпо допълнително оборудване – тръборез, преса за загряване на краищата, специална машина за огъване на тръби. И оттичането на топлината през тънката стена е доста голямо. Има и технически недостатъци – елементите в съединенията често протичат, дори и да са „маркови“, тънките тръби не обичат удари и преки слънчеви лъчи.

Всъщност е добре да направите инсталацията от метално-пластмасови тръби:

  • Ако наемете специалното оборудване, огъването на тръбите ще Ви излезе много по-евтино от скъпите фитинги.
  • Голямата цена на самите тръби се компенсира с намаляване дължината на тръбопровода – гъвкавите тръби могат да се положат по най-краткия път.
  • Може дори да минете без машина за огъване на тръбите, ако запомните, че радиусът на ъгъла трябва да е не по-малко от 5 диаметъра на отвора – метално-пластмасовите тръби се огъват лесно с ръце.
  • Конструкцията на съединенията позволява да се използва допълнителна евтина изолация.
  • Загубите на топлина в апартамента не са нещо лошо, тъй като топлината отива вътре в помещението.
  • При скрита инсталация дебелината на пода може да не се обвързва с тръбите и съединенията – тръбите са тънки, а фитинги няма.

Мед

Мненията за отоплителна инсталация от медни тръби са остри, но справедливи – „Медни тръби за отоплителната система да си слагат тези, които ги продават, щом са броили пилци в часовете по химия“.

И работата не е в това, че техническите добавки към водата-топлоносител могат да разядат медта. И не е в това, че медните тръби нагряват страхотно стените и вътрешната изолация за сметка на собственика им. И не е в цената на медта.

Медните тръби за отопление трябва да се запояват, но имат и много недостатци, повече от предимства.

Медните тръби се запояват. Основната част на спойката е олово. Оловото съществува в две химически идентични, но физически съвсем различни форми – бял мек метал (бяло олово) и сив прах – полупроводник (сиво олово). Химически казано, оловото е известно под формата на две алотропни модификации.

Бялото олово е нестабилен алотроп, то с времето се превръща в сиво олово. Всеки радиолюбител знае, че старите спойки могат да се разкъсат, трябва да се спояват отново.

Под налягането на водата най-малката цепнатинка или дупчица ще предизвика теч и всяка зима, когато системата е пълна. А отоплението не е водопровод, не можеш да си донесеш една кофа топлина от другия вход.

Като цяло, изводите за медта са следните: рекламирането ѝ се обяснява само с хитростта на маркетинговите специалисти, въоръжени със съвременните технологии за промиване на мозъци. Няма нито физически, нито технически, нито обективни икономически основания да си правите инсталация от медни тръби.

Какъв извод можем да си направим дотук?

  • В блок оптимален вариант за отоплителна инсталация е пропиленът; в апартаментите – метално-пластмасови тръби.
  • За компактни къщи най-добрата отоплителна система е стоманената.
  • За кооперации на 2-3 етажа с 1-2 входа, мансардни жилища, отопляеми гаражи и селскостопански постройки – полипропилен.

В последната част на нашия материал ще се спрем на особеностите на радиаторите за отопление. Четете продължението ТУК!