Анализирайки всички възможни системи за отопление, които гарантират оптимална и икономична работа, съставихме списък на топ отоплителните системи.

Топ 1. Термопомпа – най-добрият вариант за алтернативно отопление на дома и офиса

Термопомпата помага да се използва безплатна топлинна енергия от вода, грунд, слънце или въздух, като ги превръща в полезна топлина за затопляне на помещенията. През лятото системата може да работи наопаки, тоест да охлажда въздуха и да осигурява приятен микроклимат.

Плюсове:

  • Термопомпите са едно от най-добрите решения за отопление спрямо енергийната ефективност и цената за електрическа енергия.Комфорт;
  • Ниски загуби при експлоатация;
  • Продължителен срок на служба.

Минуси:

  • Голяма начална инвестиция;
  • Необходимост от електроенергия.

Термопомпите биват два типа: „грунд-вода“ или „въздух-вода“, съответно черпят енергия от грунд или от въздуха. Въздушно-водните модели са универсални, монтажът им е евтин и може да се поставят навсякъде около дома, на покрива, в апартаменти и офиси. Те могат да използват повторно топлината, която излиза от помещението, извличайки полза от загубите на топлина. При преместване системата се разглобява лесно и се сглобява също лесно на новото място.

Но през зимата те все пак губят ефективността си, затова е желателно в този случай да имате още един източник на топлина. Препоръчва се да проверите характеристиките на сградата, за да има термопомпата достатъчно мощност за затопляне на площта, но и да не обременява ползвателя с неоправдани средства за електроенергия.

Топ 2. Котли на твърдо гориво – универсален метод за отопление на къща

Котлите на твърдо гориво си аслужават цената, тъй като отопляват много ефективно и евтино, но трябва да се обсужват постоянно.

Котлите на твърдо гориво са изделия от чугун или стомана с камера за горене. Устройството работи на въглища, брикети, пелети или дърва, като отоплява големи площи. Едноконтурните котли са удобни за използване в търговски и промишлени обекти, където може в качеството на гориво да се използват производствени отходи, хартия и т.н. Двуконтурните котли могат да се използват и за снабдяване на дома с гореща вода.

Плюсове:

  • Използва се възобновяем ресурс (дърва, пелети);
  • Ниски загуби при експлоатация.

Минуси:

  • Трябва да се обслужва и почиства постоянно, да се следи за качеството на дървата;
  • Трябва да се контролира постоянно в котела да има гориво (при липса на буферен съд или голям резервоар за пелети).
  • Необходимо е да има отделено място за котелно и за съхранение на дървата.

Котлите на твърдо гориво бързо си избиват цената, могат да работят без ток и се използват абсолютно автономно. А и разноските за твърдо гориво са значително по-малки, отколкото за газ.

Топ 3. Газови котли – прости, компактни, ефективни уреди

Газовият котел е много добро решение за отопление - комфортно и лесно за употреба.Газовите котли са подови или стенни. Вторият вариант е по-подходящ за малки апартаменти и частни домове. Газовите котли, предназначени само за отопление, се наричат едноконтурни. Двуконтурните модели могат да осигурят и гореща вода в дома. Газовите котли са много лесни за управление, перфектно отдават топлина и могат да затоплят дори и големи помещения.

Плюсове:

  • Комфорт;
  • Дълъг срок на служба.

Минуси:

  • Зависимост от газ и от качеството ѝ;
  • Големи разходи за газифициране;
  • Макар и вероятността от взрив да е много малка, все пак съществува.

За повечето битови газови котли е необходим коаксиален комин. В повечето нови сгради той е предвиден, в другите случаи се налага да се прави в процеса на монтаж на котелното. Газовият агрегат е най-удобното и изгодно решение благодарение на високия коефициент на полезно действие, лесната инсталация и възможността да се решат два проблема наведнъж – да се отоплява домът и да има топла вода в него.

Топ 4. Електрически котли – най-простите и автономните

Електрическите котли са лесни за употреба и са перфектно решение за автономна отоплителна система.Трудностите за инсталиране на електрически котел приключват с осигуряването на надеждна електрическа инсталация. Електрическите котли могат да работят автономно, поддържайки необходимия микроклимат в автономен режим. Те са компактни, производителни и напълно безопасни.

Плюсове:

  • Комфорт – котелът сам поддържа зададената температура, няма нужда да се обслужва.
  • Инсталира се лесно – за монтажа няма нужда от специална вентилация, комин или отделно помещение. Апаратът заема малко място и за да започне да работи, просто трябва да се свърже с електрическата мрежа.

Минуси:

  • Зависимост от електричество – ако няма ел. захранване, няма да топли.
  • Високи разходи при експлоатацията – разходите за отопление зависят пряко от тарифите за електроенергия.
  • Голямо натоварване на електрическата мрежа – ще се наложи да осигурите надеждна ел. инсталация.

Електрическият котел лесно затопля къща, офис или складово помещение с всякаква площ. Той е безопасен за околната среда, не отделя миризма и отходи, заема съвсем малко място. С двуконтурния модел ще решите въпроса и със снабдяването с топла вода.

Топ 5. Подово отопление – ефективна новост

Сред най-добрите варианти за ефективно отопление на дома е подовото отопление.За електрическото подово отопление не знаем много, затова този вид отопление е на пето място в класацията. Но по удобство, икономичност, безопасност и дълготрайност то изпреварва останалите видове отоплителни системи, така че има всички предпоставки да се постави сред първенците тук.

Плюсове:

  • Удобна експлоатация – достатъчно е само да го включите и подът ще затопли стаята бързо до желаната температура;
  • Електрическото подово отопление се монтира лесно – сложните съставни елементи в конструкцията са по-малко.

Минуси:

  • За водното подово отопление трябва да се лее бетон, електрическото може да се монтира и под плочки.
  • Може да се постави в обикновен апартамент, но натоварването на мрежата ще е по-голямо, бетонната плоча ще добави тежест и височина на пода.

Водно-електрическото подово отопление се вписва перфектно в проекта за частен дом. Сравнително лесният му монтаж се съчетава с икономичност в експлоатацията му. Електрическото подово отопление се отличава с това, че тук няма нужда от колекторен възел, помпа. За другото монтажът се извършва като при водно подово отопление.

Топ 6. Керамични панели – красив и мобилен отоплителен уред

Керамичните панели могат сами да отопляват дома или офиса, или да се използват като допълнителен източник на топлина.

Плюсове:

  • Използването на керамични панели за отопление е икономично и ефикасно.Лесни за експлоатация – термостат и две копчета за включване на електронагревателя и инфрачервения панел, уредът може да се постави и на цяла или половин мощност, работи на принципа „включѝ и се топлѝ“.
  • Икономично решение по отношение на електроенергията, в сравнение с другите битови уреди. Коефициентът на полезно действие на керамичните панели е по-висок, в сравнение с другите варианти за отопляване. Не изсушава въздуха, защото нагревателният елемент не контактува директно с кислорода.

Минуси:

  • В много от случаите конструкцията е тежка и чуплива, трябва да се монтира веднъж на стената и да не се мести повече.
  • Големи габарити, ако сравняваме с аналогичните модели на другите битови уреди по мощност за отопление.

Основното предимство на керамичните нагреватели е, че съвместяват три принципа на отопление: топлината, която идва от нажежения камък, естествената конвекция и мекото инфрачервено излъчване, което обгръща близките предмети с топлина. Дизайнът на лицевата страна може да се избере спрямо интериора в дома. А по отношение на икономичността нагревателните елементи, скрити в керамичния кожух, нямат равни на себе си – дълго след като изключите уреда, той остава топъл.

Вижте кои са останалите ТОП решения за отопление ТУК!