В първата част ТУК разгледахме най-добрите отоплителни системи според нашата класация. Тук ще намерите също изключително добри решения за отопление на дома и офиса.

Топ 7. Електрически конвектори – допълнително топлина в дома

Електрически конвектор - ефективно и икономично решение за отопление на дома.Електрическите конвектори са мобилни, съвсем лесни за използване и евтини, затова са заслужили широкото си разпространение. Могат да се монтират на стената или да се поставят на крачета и да се пренасят във всеки ъгъл на помещението. Защо са толкова популярни?

Плюсове:

  • Цената – стойността на електрическите конвектори е най-достъпната в сравнение с останалите отоплителни уреди;
  • Лесни за употреба – достатъчно е да включите уреда в тока и той вече работи;
  • Бързо затопляне на помещението – за половин час нагревателят ще направи температурата в помещението достатъчно комфортна;
  • Безопасност – уредите са защитени от попадане на капки по нагревателния елемент, което позволява да бъдат монтирани дори и в банята. Много модели са защитени и от работа и в обърнато състояние;
  • Икономичност – конвекторите с датчици за движение се изключват автоматично, ако няма никого в стаята.

Минуси:

  • Зависимост от енергия;
  • Изсушават въздуха;
  • Ако не се монтира на стената, през лятото ще се налага да се препъвате в него и да трябва да му търсите място на балкона или в килера.

Конвекторите са добри с това, че могат да се преместват из цялата къща. Те преработват в топлина ефективно използваната електроенергия. Съвременните модели, освен че са с много хубав външен вид и с разнообразие в дизайна на лицевия панел, се отличават и със закръглени ъгли, благодарение на което можете да поставяте тези уреди и в детската стая.

Топ 8. Инфрачервени отоплителни уреди – ефективно и икономично отопление

Инфрачервени печки за икономично отопление с добра енергийна ефективност и добра цена.Тук се предполага използването на изключително дълги (около 10 мкм) вълни, които са безопасни за здравето и не причиняват изгаряне на кожата при допир. Топлинната енергия, която отдава уредът, прилича на лъчите на слънцето – нагрява предметите, които след това отдават топлина на въздуха.

Плюсове:

  • Нагрява предметите, а не въздуха (ефективно решение, когато не можете да отоплявате помещението чрез загряване на въздуха);
  • Не изсушава въздуха;
  • Икономичен разход на електрическа енергия;
  • Затопля помещението бързо до необходимата температура;
  • Лесен е за монтаж и е много мобилен уред;
  • Пожарно безопасни са.

Минуси:

  • Зависими са от електричество.

Инфрачервените печки по размер и начин на монтаж са различни, затова за всеки конкретен случай е лесно да се избере най-ефективният модел. Рефлекторът или инфрачервеният нагревател е подходящ за навън, например за осигуряване на топлина вечер в беседката или на терасата. Достъпните на пазара модели се различават по технически параметри, но всички те са евтини, качествени и икономични.

Топ 9. Вентилаторни нагреватели – бърз начин за затопляне на помещението

Вентилаторни нагреватели - добро решение за отопление на помещения, дори и големи складове и спортни зали.Малките вентилаторни нагреватели са подходящи за допълнително отопляване на стаята. Не са скъпи, затоплят помещението бързо, разпределяйки въздуха в четирите посоки. Още по-популярни са промишлените модели за отопляване на цехове, спортни комплекси, оранжерии, супермаркети. Тези уреди са подходящи и за интензивно изсушаване на стени при ремонт или строеж.

Плюсове:

  • Могат да затоплят големи помещения;
  • Водните вентилаторни нагреватели могат да повишат енергийната ефективност на отоплителната система.

Минуси:

  • Тъй като постоянно духат въздух, шумът от това може да дразни;
  • Електрическите вентилаторни печки са с голям разход на електрическа енергия;
  • С течение на времето по решетката от лицевата им страна може да се натрупа прах и да се разпръсне по стаята при включването.

Вентилаторните отоплителни уреди задължително имат термостат и защита от прегряване, което осигурява пожарна безопасност. Водните вентилаторни печки са незаменими по складовете, автомивките – навсякъде, където е необходим мощен източник на топлина. Те се отличават от големите калорифери с ефективност и по-ниско ниво на шум. Най-добрият вариант за производствени нужди.

Топ 10. Топлоакумулиращи печки – помощник в домашната икономия

Акумулаторни печки - изключително икономичен при дневна и нощна тарифа на електрическа енергия.Имате ли двутарифен брояч, който пресмята потреблението на електричество отделно за през деня и за през нощта? Ако имате, то тогава за Вас е подходяща акумулиращата печка, която през нощта събира енергия, а през деня я използва за отопляване на помещението.

Плюсове:

  • Висока енергийна ефективност. Топлата сърцевина от магнезиеви блокове през нощта и по време на действие на специална тарифа събира топлина. За да не я изразходва напразно, термоизолацията на уреда е перфектна.
  • Осигурява комфорт: топли добре, не шуми и не изгаря кислорода. Затова в стаята с работеща топлоакумулираща печка няма да Ви заболи главата.

Минуси:

  • Размерите и тежестта.

Акумулиращите печки са двоен начин за икономия: заради големия коефициент на полезно действие и заради използването на нощна тарифа. Независимо че струва повече от аналогичните си по мощност уреди, в домакинството тази печка ще си избие бързо парите. Най-доброто решение е при постоянно растящите тарифи на електроенергията.

И един бонус от нас – Топ 11. Електрически камини

Можете много време да гледате огъня, но няма да е лошо това да не е просто картинка, а истински източник на топлина. При декоративните камини пламъците са нарисувани, като на платното на папа Карло. Но има разлика – няма да Ви позволят да замръзнете. Веднага щом се появят първите студове, мощността им е достатъчна за регулярно поддържане на комфортен микроклимат в стаята.

Плюсове:

  • Електрическите камини не са ефективно решение за отопление в най-студеното време, но са с красив дизайн и топлят през есента.Допуска се да се използват като помощен уред за отопление. Камините се преместват на колелца, заемат малко място и могат да стоят, където Вие искате.
  • Красив декор – декоративната електрическа камина изглежда много стилно. Огнените езици приковават погледа, но с една голяма разлика – искрите им няма да се разлетят из стаята, уредът е тотално пожарно безопасен.

Минуси:

  • Не е пълноценен отоплителен уред, по-скоро е ефективен декор. Макар че през студените дни няма да Ви остави да замръзнете.

Хубавите декоративни камини, макар и да не могат да отопляват пълноценно стаята, ще са отлично решение, ако искате за сгреете ръцете си в прохладната вечер. В камината е вграден нагревателен елемент. От него с помощта на вентилатор топлият възсух ще се разпръсква из стаята. Ще е едновременно топло и красиво – истинска находка в прохладния есенен ден!