Да сложим ли мивката до котлоните, или да се откажем от това решение? Ще проучим внимателно всички плюсове и минуси по темата.

Най-практично и удобно при готвене е мивката и котлоните да са разделени с кухненски плот.

Дали да монтирате мивката до котлоните, или не – решавате Вие. Какво казва по въпроса житейският опит, практиката и съветите, ще разберем сега.

Ще започнем с аргументите в полза на кухненската мивка, отделена от котлоните.

Аргумент №1. Ергономичност в кухнята

Мием – режем – варим. Това е последователността на процеса на готвене. По това лесно можем да разберем как се разполагат елементите в кухнята. Съответно схемата на поместване на мебелите и кухненските уреди ще изглежда по следния начин:

Мивка – кухненски плот – котлони

Оптималната ширина на кухненския плот между котлоните и мивката е определена от опита и е от 60 до 90 см. Точно това разстояние позволява на домакинята, съгласно законите на ергономията, да ѝ е удобно, докато готви. Защо? Защото купите, продуктите, дъската за рязане и другата кухненска посуда могат да се поставят едновременно на кухненския плот.

Чекмеджетата, които са между мивката и котлоните, позволяват често използваните предмети (лъжици, ножове, лопатки, отварачки, дъски и т.н.) да са винаги под ръка, което е още по-голямо удобство при готвенето.

Ако вярваме на това, че немците са поработили над определението за оптимално разстояние (а те се отличават с акуратност и фанатичен стремеж към ред), трябва да се доверим на аргумент №1 и да осигурим в кухнята ни да има максимално удобно пространство.

Разстоянието между котлона и мивката не трябва да е над 120 см. Ще се изморите от разходки.

За съжаление, съвсем не всяка кухня може да се похвали с голяма площ, където могат да се спазят всички закони на ергономията. И все пак се опитайте да намерите поне 50-60 см между двата домакински уреда. Минималната препоръчителна ширина на чекмеджетата е 30-40 см и причините за това съвсем не са ергономични, а съвсем други. По-късно ще отделим внимание на тази тема.

Аргумент №2. Техника на безопасност

Източникът на вода - мивката - не трябва да е в непосредствена близост до източника на топлина и огън - котлоните в кухнята.Ако сте прочели внимателно инструкциите, които са приложени към кухненските котлони, може и да не сте намерили указания за това какво трябва да е минималното разстояние между тях и другите уреди, мебели и мивката. „Спазвайте минимално допустимото разстояние от другите уреди и мебелите“ – гласи инструкцията за експлоатация. Но много трудно ще откриете норма по тази тема. Дали изобщо съществува такава?

Във всеки случай, каквито и да са котлоните в кухнята Ви – дали електрически, дали газови, мерките за безопасност трябва да се вземат предвид и в двата случая. Недопустимо е електричеството и водата да са едно до друго. Макар че електроизолацията на съвременните котлони и правилното им монтиране от професионален майстор осигуряват пълна безопасност. Но ако монтажът е направен от непрофесионалист, е много вероятно да се нарушат задължителните стандарти, свързани със заземяването, разположението на розетката и други. В този случай има вероятност да се получи късо съединение, което има последици.

Непосредствената близост на газовия котлон до крана на мивката може да Ви изиграе много лоша шега – пламъкът може да се залее с вода по най-неочаквания начин. Газта при това ще продължава да тече и ако не забележите навреме какво се е случило… Може да се взриви.

Аргумент №3. Минимални травми

Можете да се нараните при всяка една ситуация от посочените по-горе. Но можете да се предпазите веднъж и завинаги и да не се притеснявате повече. Тук ще си поговорим за случайностите, които просто невинаги можем да предвидим. Колкото по-близо сте до котлона, където температурите са високи, толкова по-голям е процентът от нараняване:

  • Да се изгорите на огъня (при газовите котлони) или при допир към нагрятата повърхност (при електрическите котлони);
  • Да се изгорите от парата, докато варите нещо, или от „взривяващите се“ капки, попаднали върху нагорещената повърхност на котлона;
  • Да се изгорите от пръскащата мазнина, нагрята на котлона, или ако попадне вода в горещата мазнина (мазнината може и да се възпламени при високи температури);
  • Да се изгорите на горещата тенджера или тиган.

Аргумент №4. Естетика и не само

Ако котлонът и мивката са едно до друго, водата постоянно ще попада на повърхността на котлона, където винаги ще се забелязват петната. Ако това Ви дразни, се откажете от това разположение. Доброто Ви настроение е по-ценно.

Неприятен момент може да е попадането на химични препарати (с които миете чиниите) в ястието, което се готви върху котлоните. Едва ли ще се отровите, но за какво Ви е тази съставка в супата?

Ако котлонът е близо до мивката, се увеличава шансът да бутнете тенджерата с лакътя си и тя да падне. Ако не се нараните, ще е много добре. Но да почвате да готвите наново… Защо Ви е това? А и трябва да чистите обяда от пода – не особено забавно занимание.

Предимствата на разположението „мивка до котлона“

  1. При малки кухни се допуска кухненската мивка да е до котлоните за готвене, а в някои случаи дори е по-удобно.Пести сили. От котлона до мивката разстоянието е една крачка. Това е много удобно, когато трябва да долеете вода в тенджерата, където се варят макарони например, или да оставите сварилите се току-що яйца под течащата студена вода. А ако си спомним, че става въпрос за кипяща вода, тук везните се накланят. И обратното – по-удобно е да налеете вода в тенджерата и веднага да я поставите на котлона. И да следите какво се случва там, докато в същото време си миете или чистите – просто обръщате поглед и хвърляте едно око към котлона, без да трябва да ходите до него.
  2. Удобно за чистене. Котлоните се чистят много по-удобно, защото кранът ще Ви е буквално под ръка.

Е, аргументите против поставянето на мивката ДО котлоните май са повече. Но ако искате или сте принудени заради малките габарити на кухненското си помещение все пак да поставите умивалника до котлона, обърнете внимание на препоръките ни.

Препоръки при монтиране на мивката в кухнята до котлоните

  • Ако домът Ви е газифициран, си купете котлон със система „газ-контрол“. Това ще позволи при случайно изгасване на пламъка подаването на газ да спре автоматично. При евтините газови котлони тази функция я няма, трябва да доплатите. Разберете, че безопасността е на първо място.
  • Поставяйте капак на тенджерите и тиганите, когато миете на мивката. Това ще помогне да се избегне попадането на химични съставки в манджите.
  • Отворените съдове оставяйте на по-отдалечените от мивката котлони.
  • Ако можете, си вземете и монтирайте мивка с две корита, като по-голямото, където се извършват основните операции, да е колкото се може по-далече от котлона.
  • Възползвате се от друг вариант – монтирайте мивка с крило, което да разделя и увеличава пространството между двете.
  • Внимавайте, не правете резки движения, докато миете и готвите едновременно.

И накрая, който и вариант да изберете, не забравяйте, че мивката в кухнята е най-ползваното нещо в това помещение, затова не правете компромиси с качеството. Разгледайте нашите предложения за мивки за кухня ТУК, изберете подходящ смесител (можете да разгледате каталога ни ТУК) и бъдете спокойни, че не сте сгрешили в избора си.